Arijan Ademi i Mile Skorić

 RONALD GORSIC Cropix
GUBITAK KVALITETE

Dan za koji su mnogi vjerovali da se nikada neće dogoditi: HNL napustila cijela jedna momčad za sam vrh

Od igrača koji su u posljednjih nekoliko mjeseci napustili HNL, može se komotno sastaviti vrhunska momčad
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 10:59

Došao je dan za koji su mnogi vjerovali kako se zapravo nikada i neće dogoditi - dva kapetana, dvije ikone HNL-a, posljednji puta su mahnula navijačima. Arijan Ademi i Mile Škorić odigrali su posljednje utakmice za klubove u kojima su zaslužili mjesto među legendama. Obojica će karijeru nastaviti u Kini.

Njihovim odlascima spušten je zastor na zimski prijelazni rok u Hrvatskoj nakon kojega je kvaliteta nacionalne lige ozbiljno osiromašena. HNL su, između ostalih, napustila dvojica brončanih s nedavnog Svjetskog prvenstva u Kataru, igrači koji su označena kao budućnost hrvatskog nogometa, kultni igrači lige... Uistinu, od igrača koji su u posljednjih nekoliko mjeseci napustili HNL može se komotno sastaviti momčad koja bi se borila za titulu u hrvatskom prvenstvu. I lako moguća da bi je i osvojila...

Plavi velikani

image

Mislav Oršić

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Svlačionicu u Maksimiru napustila su dvojica igrača koji su postali simboli Dinama. Nedugo nakon Svjetskog prvenstva plavi je ofenzivac Mislav Oršić prihvatio ponudu Southamptona i odlučio se okušati u najjačoj nogometnoj ligi svijeta, u kojoj zasad zapravo i nije dobio pravu šansu. “Ja sam živio svoj san”, emotivno je rekao nogometaš koji je u Maksimir došao tiho, a otišao kao legenda. Golovima je rušio Tottenham, West Ham, Chelsea, Sevillu, Atalantu... i postao najbolji strijelac Dinama u povijesti europskih natjecanja.

Tek što se svlačionica prvaka uspjela oporaviti od jednog šoka, uslijedio je novi, jednako težak, budući da ju je napustio i njezin lider, “kapetan Dinamo”, uvjerljivo najtrofejniji igrač u klupskoj povijesti. Arijan Ademi u čak 21 navratu je podizao pokale i iza sebe ostavio naslijeđe koje će biti nemoguće nadmašiti. Maksimir je, također, ove zime, iako ni blizu toliko emotivno, napustio i danski središnji branič Rasmus Lauritsen, koji se vratio u domovinu.

Osijek je ove zime ostao bez pola momčadi, doslovno se može sastaviti ekipa od igrača koji su u posljednjih nekoliko mjeseci napustili Gradski vrt. U odnosu na jesen svlačionicu je napustilo njezinih 11 dosadašnjih stanara, odrađeno je pet transfera, četiri posudbe i dva raskida ugovora. Većina onih koji su otišli bili su na kraju klupe i time je ozbiljno rasterećen rastegnuti klupski proračun opterećen troškovima izgradnje stadiona, koji je proglašen klupskim prioritetom broj 1, ali problem po Bijelo-plave što su u toj redukciji kadra ostali bez “kralježnice” Ivušić - Škorić - Kleinheisler - Beljo. I naravno da zbog toga rezultati danas pate u toj mjeri da je u 2023. Osijek po broju osvojenih bodova uz Slaven Belupo najgora momčad lige. Plasman u Europu, koji je donedavno bio tek utješna nagrada i nešto što se podrazumijeva, danas Bijelo-plavima maksimalno opasno visi...

Na Poljudu nisu sačekali Stipu Biuka. Ni deset dana nakon što je proslavio 20. rođendan, već je bio u Los Angelesu, gdje je potpisom potvrdio transfer vrijedan 6,5 milijuna eura.

Čišćenje na Rujevici

To je ujedno bio i najveći transfer iz HNL-a ove zime, drugi najveći nekog hrvatskog nogometaša u zimskom prijelaznom roku nakon Josipa Juranovića za kojeg je Union Berlin obeštetio Celtic za 8,55 milijuna eura. Hajduk su napustili i David Čolina, koji je izgubio status u momčadi, te Jani Atanasov. Marina Ljubičića nećemo svrstati u tu kategoriju jer iako ga je LASK otkupio ove zime, on ove sezone nije odigrao niti minute u HNL-u s obzirom na to da je prethodno bio na posudbi u austrijskom klubu.

Na Rujevici su ove zime napravili ozbiljno čišćenje svlačionice, a u poduljem popisu igrača, koji od ove zime više ne nose dres Rijeke, izdvaja se Haris Vučkić, koji je za novu stanicu karijere odabrao tajlandski Buriram United. Šibenik je, pak, prodao svoh mladog nadarenog kapetana Niku Raka. Ako je po Transfermarktu, cijena je bila svega 200.000 eura!?

IDEALNA MOMČAD IGRAČA KOJA JE NAPUSTILA HNL (4-3-3)

Ivušić - Lončar, Škorić, Lauritsen, Čolina - Rak, Ademi, Kleinheisler - Biuk, Beljo, Oršić

TOP 20 ODLAZAKA

Mislav Oršić (Southampton)

Arijan Ademi (Beijing Guan)

Dion Drena Beljo (Augsburg)

Ivica Ivušić (Pafos)

Stipe Biuk (Los Angeles)

Laszlo Kleinheisler (Panathinaikos)

Mile Škorić (Cangzhou Mighty Lions)

Rasmus Lauritsen (Bröndby)

David Čolina (Augsburg)

Niko Rak (Konyaspor)

Danijel Lončar (Pogon)

Haris Vučkić (Buriram Utd.)

Aleksandar Jovičić (Kisvárda)

Jani Atanasov (Cracovia)

Antonio Mance (Debrecen)

Karlo Bartolec (Puškaš Akademija)

Mahir Emreli (Konyaspor, posudba)

Denis Bušnja (Bravo, posudba)

"Nisam mislio da će ovaj dan doći, bio sam siguran da ću ovdje završiti karijeru. Ali eto, ispalo je ovako. No, jasno je kao dan da je ovo samo doviđenja, s Dinamom još nisam napravio ono što sam želio, a to je osvojiti europski trofej. Nadam se da ću to postići"

Arijan Ademi

---

"Ja još nisam ni svjestan da odlazim. Naravno da je bilo emotivno, sve će mi ovo nedostajati. Bilo je jako teško odlučiti se za odlazak. Dugo sam razmišljao što i kako. Na kraju sam prelomio, ali bilo je pakleno teško donijeti odluku. U lipnju punim 32. i ovo je možda zadnji vlak da vidim nešto drugo"

Mile Škorić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:47