Nediljko Labrović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NAJUSPJEŠNIJI DOSAD

Derbi promijenio vrh liste: Labrović se ‘nabildao‘ u proljetnom dijelu sezone i nadjačao Hajdukovog Lučića

Iako je do kraja ostalo sedam utakmica, riječki kapetan već je udvostručio jesenski učinak
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. travanj 2024. 16:23

Svakom novom pobjedom, pa tako i onom protiv Hajduka, titula u naručju Rijeke djeluje kao sve realniji scenarij, premda ćemo na zorniju sliku o raspletu prvenstva, misle mnogi i vjerojatno su u pravu, čekati sve do derbija zakazanog 5. svibnja, kada na Rujevicu stiže Dinamo.

Suvišno je i kazati da Željku Sopiću dvoboj s Modrima predstavlja najteži zadatak do završetka sezone, a drugi po redu Riječani su uspješno riješili prošlog vikenda. Ljevica Marca Pašalića bila je dovoljna za nastavak sjajnog niza ekipe s Rujevice (8 zaredanih pobjeda) i, osim u slučaju doslovno čudesnog obrata, zakucala je hajdukovce izvan dometa hrvatskog naslova. Ujedno, bila je to i kap koja je prelila čašu na Poljudu, gdje je već započeo dizajn nove klupske garniture smjenom predsjednika Lukše Jakobušića i trenera Mislava Karoglana...

Dakle, derbi Jadrana unio je ili potaknuo nekoliko velikih promjena u duh SuperSport HNL-a, a jednu možemo promatrati iz vratarske perspektive. Nediljko Labrović i Ivan Lučić ušli su u susret kao dva najučinkovitija golmana prvenstva gledamo li rubriku čistih mreža, obojica su uspješno zaključali vrata u 15 susreta. S riječkih 1:0 nasuprot Hajduka, Labrović u završnicu utrke ulazi kao lice s najviše "clean sheetova". Najjednostavnija matematika kaže - njih 16.

image

Nediljko Labrović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Labrović je dosad uspješno sačuvao mrežu tri puta protiv Rudeša, dvaput protiv Hajduka, Osijeka, Gorice, Slaven Belupa, Varaždina i Istre te jednom protiv Lokomotive. Sopićev broj 1 statistiku je dobrano "nabildao" u proljetnom dijelu sezone - Rijeka je ostavila protivnika bez pogotka u čak osam ovogodišnjih utakmica, trenutno broje niz od takvih pet. Dakle, Labrović je sedam utakmica prije kraja poduplao jesensku statistiku te u 2024. popustio u samo tri ligaška ogleda. Gorica mu je zabila dva, Hajduk i Dinamo po jedan gol, s tim da ga je Fran Brodić matirao s bijele točke. U široj slici, odnosno na uzorku cijele sezone, naš reprezentativni vratar u prosjeku prima manje od gola po utakmici (0,7).

Jasno, ništa od toga ne bi bilo moguće bez odlične riječke obrane, koju smo dosad vidjeli u raznoraznim izdanjima, pritom je Stjepan Radeljić iznjedrio kao jedno od ugodnijih iznenađenja, kao i Niko Galešić, koji je obukao kopačke golgetera i riješio nekoliko utakmica (Gorica, Rudeš u Kupu, Varaždin, Slaven...). Obrana Rijeke po broju primljenih golova druga je najučinkovitija u ligi (20, Hajduk 18), iako splitskim Bijelima status "prvaka" u toj domeni ne donosi nešto opipljivo.

image

Nediljko Labrović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Inače, 24-godišnjem Labroviću ovo je daleko najuspješnija sezona u rubrici čistih mreža, skoro pa bolja od prethodnih dviju zajedno. Prošle je u 10 navrata sačuvao gol netaknutim (36 nastupa), pretprošle u sedam (23 nastupa), ranije također sedam kao prvotimac Šibenika.

Ujedno je riječki kapetan i jedan od dva vratara s odrađenih svih 29 utakmica u dosadašnjem dijelu SHNL-a, punom minutažom može se pohvaliti još samo gorički Ivan Banić. Naravno, nedostaje još "samo" titula da bi Nediljko Labrović sezonu 2023./2024. proglasio savršenstvom.

ČISTE MREŽE

1. Labrović 16 (Rijeka)

2. Lučić 15 (Hajduk)

3. Banić, Čavlina 10 (Gorica, Lokomotiva)

5. Zelenika 9 (Varaždin)

6. Majkić 8 (Istra 1961)

7. Malenica, Nevistić 7 (Osijek, Dinamo)

9. Sušak, Zagorac 4 (Slaven Belupo, Dinamo)

11. Marković 3 (Rudeš)

12. Livaković 2 (Dinamo)

13. Kralj, Ćorić, Šubarić 1 (Rudeš, Istra 1961, Lokomotiva)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 11:08