Ivan Smolčić, Filip Krovinović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
TRUD DOŠAO NA NAPLATU

Dijete Rijeke doživjelo ‘nogometni boom‘: Dok je brat blizanac živio snove, on nije bio ni u drugom planu

Polivalentni igrač odigrao je prvu ‘poštenu‘ polusezonu, a bolji prvijenac nije mogao zamisliti
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 09. siječanj 2024. 22:26

Ivan Smolčić, tri minute mlađi brat blizanac Hrvoja Smolčića, nekadašnjeg kapetana Rijeke, a danas prvotimca Eintrachta iz Frankfurta, iza sebe ima prvu “pravu” seniorsku polusezonu u bijelom dresu.

Dijete Rijeke, u koju je iz Gospića, zajedno s bratom i još jednim suigračem, Igorom Nikšićem, stigao s nepunih 13 godina, prošao je kompletan staž od pionira do standardnog prvotimca, iako je taj put bio sve samo ne uobičajen.
Uostalom, i brat Hrvoje u nekoliko je svojih javnih istupa kazao kako je brat Ivan svojevremeno bio prvi izbor Rijeke, odnosno, baš je on bio razlog zašto je gospićka trojka još u osnovnoj školi nogometne terene u Gospiću zamijenila onim riječkim.

Život piše čudne priče

Kako život, pa tako i nogometni profesionalizam, piše čudne priče i nerijetko brojni talentirani igrači ostanu bez prilike postati profesionalni nogometaši, utoliko je nogometni put mlađeg brata zanimljiviji sve do aktualnih dana kad je Ivan svojim trudom i zalaganjem, ali u konačnici i prepoznatom kvalitetom, postao standardni prvotimac Rijeke i na neki način naslijedio brata Hrvoja, koji je to bio još u sezoni 2018./19.

image

Ivan Smolčić, Jakov Bašić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Hrvoje je debitirao pod paskom Igora Bišćana u drugoj polovici te sezone kao lijevi bek u domaćoj pobjedi protiv Osijeka (3:1). Do kraja te sezone skupio je 6 utakmica na istoj poziciji, tek mu je Simon Rožman u sezoni kasnije, i gotovo godinu dana kasnije, pružio priliku na njegovoj standardnoj stoperskoj poziciji koju je od tada objeručke prihvatio i u konačni ostvario transfer vrijedan 3,5 milijuna u bundesligaša.

Dok je Hrvoje živio svoje snove, postao i kapetan momčadi s kojom je ujedno osvojio i dva Kupa, njegov brat Ivan se, ne iz drugog, već iz trećeg plana, polako probijao do prve momčadi rujevičkog kluba, a u sezoni 2018./19. debitirao je u bijelom dresu odigravši desetak minuta protiv nogometaša Intera iz Zaprešića.

Već iduće sezone Rijeka šalje Ivana na posudbu u riječki Orijent, za kojeg je u Drugoj ligi (današnja Prva NL), kroz dvije uspješne sezone, upisao 47 utakmica uz pet pogodaka i četiri asistencije, a ta generacija skoro je i ušla u elitni rang nakon osvajanja drugoligaškog natjecanja, no Istra je u doigravanju za ostanak u ligi bila uspješnija.

Sigetska epizoda

Sezone 2021./22. vratio se u Rijeku, no priliku za igru u eri Simona Rožmana, odnosno, Gorana Tomića nije dobivao, stoga je, zajedno s još osam prvotimaca Rijeke (uz Hodžu, Frigana...), proslijeđen Hrvatskom dragovoljcu na posudbu kako bi klub iz Sigeta nekako pokušao sačuvati prvoligaški status.

Riječki dečki pokazali su tamo puno dobrih stvari, u konačnici nisu uspjeli zadržati klub u ligi, ali su uspjeli Rijeci nanijeti poraz koji je bio posljednji čavao u lijesu šampionskih ambicija Tomićeve momčadi...

U subotu, 21. svibnja 2022. godine, dva su brata ponovo zaigrala na “svojoj” Rujevici, ovog puta jedan protiv drugog, bio je to vrlo emotivni trenutak za obitelj, a bila je to ujedno i posljednja domaća utakmica Hrvoja u bijelom dresu...

image

Ivan Smolčić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

U turbulentnoj riječkoj sezoni, onoj prošlogodišnjoj, skupio je 25 utakmica uz 1 asistenciju, u nastavku iste uglavnom je bio pričuva ili čovjek za “posebne zadatke” kod Jakirovića, da bi se to nastavilo i aktualnoj sezoni iako je već od 3. kola standardan na - desnom beku. Jakirović ga je tu koristio protiv Istre i Lokomotive, a jedinu priliku Veiga je u ligi od prve minute dobio protiv Dinama, ali ga je Sopić nakon nešto više od 20. minuta igre brzopotezno izvadio i potom uveo Smolčića.

Ivan je suvereno zagospodario desnim bekom, pozicijom koju je znao igrati i u mlađim kategorijama, kao i u Orijentu, u aktualnoj je sezoni nezamjenjiv član s ukupno 18 nastupa, a bolji prvijenac nije mogao niti sanjati. Bilo je to protiv Lillea na rasprodanoj Rujevici, sva patnja i težak rad naplaćena je tim, gotovo povijesnim pogotkom za Bijele, koje su “milimetri” dijelili od Konferencijske lige...

Ivan Smolčić danas igra svoj nogomet karijere i pravi je primjer da sav rad i trud uvijek dođe na naplatu, uz malo sportske sreće koju je obitelj Smolčić itekako zaslužila. Ivan posebno.

Spremni u drugi dio izazovne natjecateljske sezone

Ivan Ćuković zadužen je da momčad Rijeke, u kondicijskom dijelu, maksimalno spreman dočeka nastavak sezone.

- Mi smo pripreme zapravo počeli tjedan dana prije okupljanja. Igrači su dobili plan i program rada. Napravili smo testiranje funkcionalnih sposobnosti, uvjerili smo se da su energetski kapaciteti na visokom nivou i to nam olakšava daljnji rad. Pripreme su kratke, naglasak će sve više biti tehničko-taktičkom dijelu. Rijeka će spremna dočekati drugi dio sezone - rekao je Ivan Ćuković. (ri)

Trostruko više

Kakav je nogometni boom uspio Ivanu Smolčiću, iz svog specifičnog kuta pokazuje i Transfermarkt. Naime, još u studenome 2022. vrijednost ovog igrača na TM-u je bila procijenjena na 400.000 eura, dok je u prosincu 2023. trostruko skočila i sada iznosi 1.200.000 eura. (iv)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 17:36