Slavlje Dinama nakon pogotka Šutala

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
DOMINACIJA MODRIH

Dinamo goropadnom igrom u prvom dijelu uništio Rijeku, pa mirno sačuvao prednost. Pogledajte golove!

Rijeka je ove sezone dvaput remizirala i jednom dobila Dinamo. Ovaj put gosti su bili bez šanse...
Piše: Tomo Ničota, SNObjavljeno: 30. siječanj 2022. 19:37

DINAMO - RIJEKA 2:0 (Šutalo 22', Oršić 42')

Zagreb. Stadion Maksimir. Gledatelja 4194. Sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Tomas i Crnčić. Četvrti sudac: Lovrić. VAR: Bel. AVAR: Zobenica. Delegat: Jurišić.

DINAMO: Livaković - Theophile, Šutalo, Perić (od 53. Franjić) - Ristovski, Ivanušec, Mišić, Ademi (od 77. Bulat), Bočkaj - Oršić (od 77. Špikić), Andrić (od 66. Tolić).

RIJEKA: Labrović - Krešić, Velkovski, Čestić - Braut (od 58. Ampem), Gnezda Čerin (od 82. Abass), Selahi (od 67. Lepinjica), Vukčević, Murić (od 67. Obregon) - Vučkić (od 58. Pavičić), Drmić

Žuti kartoni: Vučkić (8 - preoštar start), Čestić (45 - preoštar start), Tolić (80 - preoštar start).Crveni kartoni: -.Igrač utakmice: Mislav Oršić.


Pao je riječki niz nepobjedivosti od Dinama, a nastavio se Kopićev pobjednički marš koji je počeo protiv West Hama u Londonu! Kamate su došle na naplatu, sve one frustracije koje je Rijeka Dinamu priredila ove sezone, Modri su odlučili naplatiti jurišem od prvog zvižduka. Sjajno je Kopićeva momčad odigrala prvih 45 minuta, potpuno nadigrala Riječane, štoviše, ne možemo se sjetiti kad je škvadra s Rujevice bila toliko bezopasna i bespomoćna u Maksimiru.

Teško su Tomićevi dečki prelazili centar, a kad su to i napravili, nisu daleko došli. Jer, Dinamovi nogometaši bili su brži na lopti, uspješniji u duelima, posjedu lopte, izveli su i devet kornera u prvom dijelu. Otišli su na odmor s vodstvom od 2:0, mogli su voditi i više, Dinamova 'bujica' progutala je Rijeku. Ako je to bila poruka konkurentima za naslov za nastavak sezone, onda je oni moraju vrlo ozbiljno shvatiti.

Glavna je poluga Dinamove igre, zaključili smo to već, lijeva strana terena. Bočkaj i Oršić stalno su prijetili, ubacivali, prolazili, čitavo vrijeme držali su riječku obranu pod visokim pritiskom. Oršić je bio jako raspoložen, čitava ta priča oko transfera u Burnley i emotivnog ostanka u Maksimiru na njega je, očito, djelovala motivirajuće. Prvo je centrirao na drugu stativu, gdje je malo zakasnio Andrić. Vukčević je imao ruku na njegovim leđima, sudac Pajač procijenio da bi to bio onaj tzv. 'lagani kazneni udarac' i nije se oglasio.

Onda je slijedio ubačaj Bočkaja, lopta je Velkovskog pogodila u ruku oko ramena, uz potporu iz VAR sobe zaključio je Pajač da ni tu nema riječi o najstrožoj kazni. Ništa to Modrima nije odvuklo pozornost, s posjedom lopte oko 70 posto lomili su Riječane, bilo je samo pitanje kad će gosti kapitulirati. Vratar Labrović skinuo je odličan udarac Oršića, onda i udarac glavom Andrića s nekoliko metara, ali nije mogao zaustaviti odbijanac koji je Šutalo pospremio u mrežu. Nekoliko minuta provjeravao je VAR je li bilo zaleđe, na kraju - gol!

Pogledajte gol Šutala:

Nisu Zagrepčani stali, pucao je potom Ademi, opet obranio Labrović, redali su se udarci iz kuta, ubačaji s lijeve strane, jednu je dobru loptu Oršić loše primirio i završila je u Labrovićevim rukama. Igrao je samo Dinamo, Rijeka se mučila s formiranjem bilo kakvog napada, a obrana je griješila. Posebno Velkovski, kojemu je Andrić pobjegao kod prvog gola, a onda i kod drugog. Srbijanski napadač asistirao je Oršiću, on zabio i zaslužio ovacije Maksimira. 'Mislav Oršić, Mislav Oršić', orilo se s tribina! A Dinamo je zaradio veliki pljesak za svoju prezentaciju, bilo je to jedno od najboljih poluvremena Modrih ove sezone u HNL-u.

Pogledajte gol Oršića:

Nastavak je ipak donio mirniju bitku, Dinamo nije više konkretno jurišao, Modri su sigurno čuvali vodstvo, Rijeka se, pritom, nije napadački probudila. Tek jedan prodor Murića i lopta za Drmića na drugu stativu, no, dobro je reagirao Theophile i spriječio opasnog golgetera da se nađe u pravoj šansi. Sve su riječke akcije Dinamovi nogometaši u temeljima prekidali, a prvo uzbuđenje čekalo se do 64. minute.

Inače dobri Labrović loše je ispucao loptu, točno u noge Ivanušecu, on je ušao u kazneni prostor, gađao, ali i promašio suprotni kut. Jedina loša vijest za Željka Kopića bila je nova ozljeda Dine Perića. Najveći Dinamov pehist izuo je kopačku i pokazao da ne može nastaviti, stvarno nema sreće, baš se oporavio od ozljede, opet izborio mjesto startera, valjda ovaj put stanka neće biti preduga...

Uspjela je Rijeka zabiti, ali Pavičićevu pogotku prethodilo je zaleđe Drmića pa je Dinamo do kraja bez problema i uz Ivanušecov lažnjak, nakon kojeg nije poentirao Bočkaj, zadržao prednost i apsolutni je dobitnik uvodnog vikenda proljeća. Rijeka i Osijek već su na minus tri!

--------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

90 + 3' Kraj utakmice! Dinamo je već u prvom poluvremenu riješio sve dvojbe i sada ima tri boda više u odnosu na Rijeku i Osijek uz utakmicu manje. Hajduk zaostaje pet bodova za modrima...

90 + 2 - posljednju priliku na utakmici propustio je danas solidni Bočkaj, koji je nakon dodavanja Ivanušeca pucao preko gola.

88' Pavičić je pucao, Livaković obranio, ali lopta je, čini se, prošla gol-liniju. No, prije toga Drmić je bio u zaleđu, pa od pogotka gostiju nema ništa...

85' Završnih pet minuta plus nadoknada. Modri su se ponešto povukli, Rijeka pokušava, ali ne može stvoriti pravu prigodu.

77' Uz ovacije s tribina travnjak napušta Oršić, a izašao je i kapetan Ademi... U završnici najistureniji igrači Dinama bit će Tolić i Špikić.

67' Nova dva poteza Rijekinog trenera. Samozatajni Murić je zamijenjen s Obregonom, ušao je i Lepinjica. Četiri promjene u nastavku kod gostiju, ali bitnijih pomaka u igri zasad nema.

66' Izlazi odlični Andrić, koji je dao presudan doprinos kod oba gola, kod prvog je nakon njegovog udarca glavom odbijanac zabio Šutalo, a kod drugog je Andrić nadmudrio Velkovskog i potom sjajno asistirao Oršiću. Umjesto napadača Kopić je uveo veznjaka Tolića...

64' Prva velika šansa u nastavku! Veliku grešku Labrovića, loše ispucavanje, nije kaznio Ivanušec, koji se sjurio u kazneni prostor i potom iz dobre pozicije pucao kraj gola...

58' Dvije izmjene kod Rijeke, ušli su Ampem i Pavičić. Jake je adute Tomić ostavio na klupi, tamo su još i Obregon i Lepinjica i Vuk i Abbas...

51' Ozlijedio se Dino Perić, morao je napustiti teren. Umjesto njega ulazi Bartol Franjić.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, i dalje isti sastavi

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Veliki pljesak s tribina za igrače Dinama koji su odigrali odličan prvi dio utakmice te pogocima Šutala u 22. i Oršića u 42. stigli do prednosti od 2-0.

42' GOOOL! Andrić se probio po desnoj strani, odradio je velik posao i u padu između dvojice gurnuo loptu do Oršića koji izbija pred vrata Rijeke i matira Labrovića. Dinamo vodi 2-0. Ovo je 10. Oršićev pogodak protiv Rijeke.

Pogledajte gol Oršića:

42' Ristovski je pronašao Oršića. Napadač Dinama izbija pred Labrovića, ali nije uspio primiriti loptu koja odlazi u ruke vratara Rijeke.

35' Čerin u velikoj prilici! Došao je na nekoliko metara pred Livakovića, ali Theophile odlično reagira i blokira njegov pokušaj.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

32' Dinamo sve opasniji, prijeti i drugi pogodak, nakon kornera pucao je Ademi, blokirano u zadnji tren...

27' Nova velika prilika Modrih! Opalio je Ademi s nekakvih 17 metara, ali Labrović je spreman.

24' GOOOOOL! Još jedan ubačaj s lijeve strane, ovoga puta ubacio je Oršić. Andrić je pred golom bio viši u skoku od Velkovskog, pucao glavom, Labrović je loptu odbio. Ali, samo na glavu Šutala koji je glavom zabio za vodstvo. Sudac Pajač prvo je poništio gol zbog zaleđa Andrića, ali VAR provjera pokazala je da je pogodak regularan i Dinamo je uz odgodu počeo slaviti.

Pogledajte gol Šutala:

23' Ili možda ipak ništa od pogotka?! Pajač traži provjeru zbog mogućeg zaleđa. Čini se da je sumnjica pozicija Andrića.

22' Trese se mreža na Maksimiru! Oršić je ubacio u šesnaesterac, Labrović brani pokušaj Andrića, lopta se odbija do Šutala koji glavom postiže pogodak.

18' Pokušao je Murić s 20-ak metara, ali ide to ravno u ruke Livakovića.

13' Ništa od jedanaesterca za Modre, igra se nastavlja.

12' Traje provjera jedne situacije iz šesnaesterca Rijeke. Je li Velkovski igrao rukom?

7' Odlična lopta Oršića prema Andriću! Napadač Modrih pada pred Labrovićem, igrači Dinama traže najstrožu kaznu, no sudac Pajač nakon kratke provjere pokazuje da se igra nastavlja.

4' Evo sada i Rijeke. Dobar prodor po desnoj strani, lopta je bila kod Murića koji je pokušao odigrati povratnu, no to se odbija i završava u rukama Livakovića.

2' Dinamo je krenuo agresivnije. Oršić se već našao blizu gola Rijeke, ali gosti blokiraju njegov pokušaj i iznose loptu na sigurno.

1' Počela je utakmica na Maksimiru!

MINUTA ŠUTNJE ZA LAMZU Nekoliko trenutaka uoči početka derbija igrači su se okupili na centru i održali minutu šutnje za nedavno preminulog Stjepana Lamzu, jednog od najvećih igrača u povijesti Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:27