RONALD GORSIC Cropix
KLADIONICE

Dinamo nijednom nije bio na vrhu, jedno kolo okončao je kao drugi, ali i dalje je glavni favorit za naslov

Vodeći Hajduk lošije kotira od svog najvećeg rivala, dok Rijeka ima ulogu autsajdera
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. siječanj 2024. 07:05

Sedam bodova manjka uz dvije utakmice manje od Hajduka, dakle minus jedan čak i u slučaju dvije pobjede u odgođenim dvobojima s Lokomotivom i Varaždinom, ali Dinamo je za kladionice i dalje glavni favorit za osvajanje naslova najbolje hrvatske momčadi! Bookmakeri se ne daju, njihov je izbor i dalje "vječni prvak", izvrsni rezultati Splićana nisu ih potaknuli da promijene mišljenje i na njihovu stranu vage presele uteg favorita. Hajdukovci, doduše, bolje kotiraju nego prije šest mjeseci kad je počela prvenstvena utrka, no i dalje slabije od svojih glavnih rivala.

Pogled hrvatskih i inozemnih kladioničara je isti. Koeficijent da će Dinamo biti prvak je 1,90, dok na Hajduk iznosi 2,10. U postocima je to, otprilike, 53 - 47 za Zagrepčane. Uoči početka prvenstva, Dinamu su davane ogromne šanse, koeficijent na njegovu sedmu uzastopnu, 18. u posljednjih 19 sezona i ukupno 25. titulu u HNL-u, iznosio je ogromnih, odnosno mizernih 1,33. Na Hajduk je tečaj bio 3,25, definitivno podcjenjivački, budući da je uoči sezone 2022./23. taj odnos bio 1,70 - 2,30. Splićani su igrama i rezultatima kladionicama pokazali da su se malo zaletjele u prosudbama, no one im još ne vjeruju do kraja.

Mijenjali su se tečajevi tijekom prvenstva. Nakon Hajdukova savršenog starta od pet pobjeda u pet kola, koeficijent za naslov dva najuspješnija nogometna kluba u državi se izjednačio. Onda su Splićani poraženi od Istre 1961 na Poljudu i Dinamo je ponovno stvorio kladioničarsku prednost, koju je držao sve do studenoga. Remiji Modrih s Varaždinom i Rijekom doveli su do novog tečajnog izjednačenja - 2,50 na Dinamo, 2,50 na Hajduk. Ozbiljnije je počela konkurirati i Rijeka, koja je s koeficijenta 21 uoči početka natjecanja došla na čak 3,30. Ipak, do kraja jeseni Sergej Jakirović i njegovi momci uspjeli su uvjeriti kladionice da su oni ipak - ti. Iako nije držao prvo mjesto na ljestvici niti nakon jednog vikenda, iako je samo jedno kompletirano kolo dočekao na drugom mjestu (nakon 18. dionice 10. prosinca Hajduk je imao 40, Dinamo 33, a Rijeka 32 boda), klub iz Maksimira je glavni favorit za titulu. Zabluda ili vrhunsko promišljanje? Saznat ćemo odgovor za koji mjesec.

Rijeka u nastavak prvenstva ulazi s drugog mjesta, njen je zaostatak za liderom šest bodova s utakmicom manje, učinak dovoljan za ulogu - autsajdera. Šanse Rijeke za titulu kod bookmakera su trenutačno iste kao one Lionela Messija za osvajanje Zlatne lopte i u 2024. godini. I Rijeku i Messija krasi okrugli koeficijent 10. Ako je Hajduk podcijenjen, što tek reći za Riječane...

Koeficijenti za naslov prvaka

1,90 - Dinamo

2,10 - Hajduk

10,00 - Rijeka

750,00 - Gorica

999,00 - Osijek, Lokomotiva, Varaždin, Slaven Belupo, Istra 1961, Rudeš

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:56