Josip Brekalo je predstavljen na Poljudu uoči utakmice između Hajduka i Rijeke

 Božidar Vukičević/Cropix
VAR SOBA

‘Dinamo se poigrava sa svojim igračem, nedopustivo! Brekalo? Ne bi otišao u Hajduk da ga Modri nisu zvali‘

S nastavkom natjecanja u SuperSport HNL vraća se i naš podcast VAR soba
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 29. siječanj 2024. 20:03

Kakav početak drugog dijela sezone u SuperSport HNL! Dva naša najveća kluba, Dinamo i Hajduk, doživjela su velike šokove u prvim utakmicama nastavka, a sve je iskoristila Rijeka i preuzela vodeće mjesto na tablici. O cijeloj situaciji smo pričali u novom izdanju našeg podcasta ‘VAR soba‘ u kojem su gostovali trener Mario Cvitanović i glavni urednik Sportskih Novosti Robert Šola.

- Dosta sam tužan i žalostan zbog cjelokupne situacije u toj borbi za prvaka, kada vidiš da ni Hajduk ni Dinamo ne mogu stvoriti niti jednu šansu na utakmici. I u Splitu i u Zagrebu su danas zbunjeni, jednostavno ne znaju što se dogodilo - za početak je rekao Cvitanović, a Šola je odgovorio na pitanje je li veći šok doživio Hajduk ili Dinamo?

- Hajduk je doživio veći šok od Dinama. Hajduk je ipak imao Dinamov šok prije svoje utakmice, imali su tako reći cjelokupni pregled igra. Znali su da s pobjedom bježi Dinamo na sedam bodova, a Rijeci bi pobjegao šest bodova. Umjesto toga, Hajduk je doživio poraz i to ga je Rijeka nadigrala, a uz to je izgubio Livaju. Ne znam koliko dugo Livaja neće igrati, ali sigurno ga neće biti u Osijeku, a poraz tamo bi Hajduku bio ogroman problem. Predstavljanje Perišića i Brekala prije utakmice je bio vrhunac ekstaze Hajdukovih navijača, a na kraju je momčad doživjela težak i hladan tuš. Hajduk osim gola nije uspio složiti situacije koje ni mirisale na nešto - izjavio je Šola, a Cvitanović se nadovezao na njega:

- Treba li onda tražiti model igre? Nisam trener Hajduka i ne znam sve stvari iznutra, ali ako je ovakva situacija onda treba tražiti alternativu, drukčiji model igre, drukčije postavke na terenu, drukčije zahtjeve. Ako ne koristiš krila, možda postaviti igru bez krila.

image

Mario Cvitanović

SPORTSKE NOVOSTI

Rijeka je velikim slavljem na Poljudu preuzela prvo mjesto na tablici, ali sebi donijela i lagani pritisak kojeg do sada nije imala. Damir Mišković koristi cijelu situaciju te na Rujevicu dovodi napadača Mirka Marića koji će sigurno pojačati momčad.

- Mišković sigurno neće na bilo koji način raditi pritisak Sopiću da se treba osvojiti naslov. On je jedini privatni vlasnik u Hrvatskoj i zna da ta Rijeka može živjeti samo od transfera. Njegov primarni cilj je razvijati mlade igrače da ih se što bolje proda, ali kad mu se ukaže prilika kao što mu se sada ukazala da Rijeka bude konkurentna, neće je propustiti. Marić bi u Rijeku mogao doći praktično besplatno, a pričamo o centarforu koji je u Osijeku zabijao 20 golova u sezoni - objašnjava Šola.

- Rijeka nije sebi postavila opterećenje ili očekivanje da se može. Oni su došli iz drugog plana i riješili utakmicu. Sada se okrenula cijela percepcija nastavka prvenstva - dodao je Cvitanović.

Što se Dinama tiče, pozicija Sergeja Jakirovića se klimala nakon poraza od Lokomotive, ali je preživio i došao do Istre 1961 koju je pobijedio bez prave igre. U toj utakmici na klupi je završio Martin Baturina, vjerojatno najveći Dinamov talent, koji je tako platio za loše igre momčadi.

- Nedopustivo je da se poigrava s igračem poput Baturine. Tako mladom igraču treba podrška, a u nekim situacijama imati razumijevanja, da ne kažem da mu treba progledati malo kroz prste. Ako takvog igrača režeš kod prve krizne situacije, to nije dobro. Baturina je jedini vezni igrač u Dinamu koji može stvoriti razliku u momčadi - istaknuo je Cvitanović.

image

Martin Baturina je nakon Lokomotive prebačen na klupu

GORAN MEHKEK/Cropix

Za kraj smo ostavili i povratak Josipa Brekala u hrvatski nogomet, prvo kroz neuspješni transfer u Dinamo te na koncu uspješni u Hajduk.

- Ne znam što bih mislio o tome. Vidjeli smo da je Brekalo želio doći u Dinamo, iz Zagreba je i sigurno bi mu bilo odlično okruženje i za igru i za obitelj. Onda se dogodi nešto da se to ne ostvari i odmah odeš u redove najljućeg rivala. Što je u glavi. Siguran sam da Brekalo nikada ne bi prihvatio poziv Hajduka da prije toga nije bilo poziva i svega ovog drugog osim Dinama. Kako on sada razmišlja, posebno nakon jučerašnjeg dana, to je pravo pitanje - rekao je Cvitanović, a Šola zaključio:

- U njegovim očima samo je bila puka formalnost da Dinamo potpiše dogovoreno i da on leti u Zagreb. Nije se dogodilo, a u cijeloj gunguli nakon poraza od Lokomotive netko se u Dinamu zaigrao i nije došlo do tog posla.

Što su još naši gosti rekli o igri Dinama i Hajduka; koji bi igrač Hajduka mogao izgubiti mjesto u prvoj postavi i završiti na klupi; kako će Splićani bez Livaje; što Rijeka ima, a Dinamo i Hajduk nemaju; tko je još u Dinamu izgubio svoju poziciju osim Baturine; mogu li Modri pronaći igru; od koje bi momčadi trebali vodeći preuzeti princip igre? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 14:49