Josip Drmić

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
JOSIP DRMIĆ ZA SN

‘Dinamo se želi nadigravati, obožavam takve utakmice, a protiv Osijeka mi je najgore. Oni parkiraju autobus...‘

‘Tko će biti prvak? Kada bih to znao, ne bi igrao nogomet, ha, ha...‘, kaže prvi strijelac HNL-a.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. siječanj 2022. 13:29

Glavna uzdanica trenera Rijeke, Gorana Tomića, uoči nedjeljnog derbija u Maksimiru, svakako će biti sjajni napadač Josip Drmić. Jesenas je ovaj iskusni i ubojiti 29-godišnjak na ukupno 22 utakmice postigao 16 pogodaka, od toga Dinamu čak četiri na tri odigrane utakmice (dvije u prvenstvu, jedna u Kupu). Prije odlaska u Zagreb Drmić nam je rekao:

- Željno čekamo proljetni start, da vidimo u kakvom smo stanju. Teško je na temelju pripremnih utakmica odgovoriti na upit o formi, ali u dobrom smo raspoloženju, odmorili smo se i kvalitetno pripremili za proljetne napore. Stoga u Maksimir dolazimo puni optimizma, spremni smo za još jednu veliku utakmicu – kaže Drmić.

Ovosezonska su vam iskustva s Dinamom pozitivna, upisali ste dva vatrometna prvenstvena remija na Maksimiru i na Rujevici, oba je puta bilo 3:3, a u četvrtfinalu Kupa u Zagrebu ste pobijedili 3:1 i eliminirali Plave. I to je svakako dodatni razlog vašem optimizmu...

- Naravno! Pokazali smo da možemo svladati Dinamo, iako moram reći da sam zadovoljniji rezultatima, nego našom igrom u tim okršajima. Dinamo nas je, naime, nadigrao u drugom poluvremenu na Rujevici, kao i u Kupu u Maksimiru, ali mi smo svoje šanse na toj utakmici iskoristili, oni nisu, briljirao je naš vratar Labrović. Moramo poboljšati neke stvari koje nisu bile dobre, svjesni smo toga, znamo da smo griješili i nadam se da ćemo sve to ispraviti već u nedjelju. Dečki se trude, želimo biti što bolji i vjerujem da smo na dobrom putu. Koncentracija nam mora biti na najvišoj razini od prve do posljednje minute.

Možemo li opet očekivati dvoboj s mnogo pogodaka?

- Sve upućuje na to. Dinamo je, baš kao i mi, momčad koja stalno igrački provocira, želi se nadigravati, igra napadački i u svakoj svojoj akciji ide okomito prema vratima. Najgore mi je igrati protiv momčadi poput Osijeka, koje se brane, "parkiraju autobus" ispred svog kaznenog prostora i nabiju loptu prema naprijed, pa što bude! Sve tri naše utakmice s Dinamom ponudile su lijep i atraktivan nogomet, igralo se otvoreno i napadački, postignuto je čak 16 pogodaka na te tri utakmice i takav nogomet privlači gledatelje na stadione. Obožavam takve utakmice, sjajno je kad se sučele suparnici otvorenog garda na visokoj kvalitativnoj razini. Želio bih da tako bude i u nedjelju i vjerujem da će to biti još jedan spektakularni dvoboj za pamćenje.

image

Josip Drmić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Koliko su vas poremetili odlasci Tomečaka i Galovića tijekom tjedna?

- Nedostajat će nam, to uopće nije prijeporno. Obojica su ozbiljni, iskusni i odlični igrači, mnogo su nam značili i njihov će odlazak svakako utjecati na našu igru, osjetit će se to ovoga proljeća. Međutim, vjerujem da će igrači koji će ih zamijeniti odraditi dobar posao i da će ih dobro nadomjestiti. Iako to neće biti lako, jer uvijek smo se mogli osloniti na iskustvo Tomečaka i Galovića, na njihovu stabilnost, mentalnu čvrstinu i igračku kvalitetu.

Kakav će biti rasplet prvenstvene utrke? Dinamo, Rijeka i Osijek imaju isti broj bodova, tu je i Hajduk, koji zaostaje pet bodova...

- Eh, kad bih znao odgovor na taj upit, tada ne bih igrao nogomet, nego bih se bavio predviđanjem budućnosti, ha, ha! Gledajte, iznimno mi je drago što je Prva HNL tako kvalitetna, čak se četiri kluba bore za naslov, to je vrlo uzbudljivo i atraktivno za gledatelje. Kudikamo je zanimljivija i privlačnija takva prvenstvena utrka, nego kad se jedan klub odvoji i osvoji naslov deset kola prije kraja, kao što je to godinama bio slučaj s Dinamom u Prvoj HNL. Nitko ne zna što će se dogoditi do kraja sezone i sretan sam što sam sudionik ovakvog, iznimno zanimljivog i neizvjesnog natjecanja. Vjerujem da će prvenstvena utrka do samoga kraja biti tako neizvjesna, jasno je da svi želimo pobjeđivati u svakoj utakmici, ali bit će i iznenađenja, posrtaja i neočekivanih rezultata. To se, uostalom, vidjelo i jesenas, tako će biti i na proljeće.

Prema ocjenama izvjestitelja SN, drugi ste najbolje ocijenjeni napadač u prvom dijelu sezone. Prvi je Marko Livaja (prosjek ocjena 6,78), pobjegao vam je "za dlaku", jer je vaš prosjek 6,76. Ali, zabili ste 14 pogodaka, jedan više od Livaje i na vrhu ste popisa strijelaca Prve HNL. Što vam to znači?

- Lijepo je to vidjeti i čuti pohvale, ali nikad nisam nogomet gledao kroz pojedinačne dosege. Nogomet je momčadski sport i najvažniji je rezultat, pa ako su moje dobre igre i zgodici pridonijeli odličnom plasmanu moje momčadi, tek onda mogu biti zadovoljan. Što vrijedi kad netko zabije tri gola, a momčad mu izgubi? Baš ništa. Momčadski je uspjeh u prvom planu, pobornik sam teze da će dobra momčad uvijek izbaciti kvalitetnog pojedinca, ali tek će u rijetkim slučajevima odlični pojedinac povući lošu momčad. K tome, treba do kraja nastaviti s dobrim igrama, potreban je cijelosezonski kontinuitet, ništa ne znači kad netko dobro odigra pola sezone. Stoga ćemo na kraju ovoga prvenstva vidjeti kako će sve to izgledati, onda možemo komentirati statističke podatke - smatra Drmić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 11:50