Dinamova pobjeda nad Rijekom rezultatski nije bila uvjerljiva, ali u igračkom smislu ipak jest

 RONALD GORŠIĆ/CROPIX
KOMENTAR BIVŠIH IGRAČA

Dinamova legenda iznenađena: ‘Nisam očekivao takvu dominaciju, ali jedna stvar bi morala biti bolja‘

Dvojica bivših igrača Dinama, odnosno Rijeke, nakon trijumfa zagrebačke momčadi u Maksimiru
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 19:39

Zanimljivu je rečenicu u najavi okršaja s Rijekom ponudio Dinamov trener Sergej Jakirović:

- Ne može me Rijeka nikako iznenaditi, pa ja sam slagao tu momčad...

Iako se u tim riječima možda mogla osjetiti i doza neskromnosti, ili natruhe prepotencije, zapravo je to bila jedina istina. Koja se i potvrdila na travnjaku. Rijeka, naime, doista nikako nije mogla iznenaditi Plave, o čemu ponajbolje govori jedna taktička potankost.

Jakirovićeva je Rijeka, naime, svoju moć temeljila na visokom presingu. Na rastrčanoj i “gladnoj” napadačkoj mladosti (Pašalić, Janković, Fruk, Ivanović), koja je pritiskala suparničke obrambene igrače, tjerajući ih na pogreške i oduzimajući im lopte. Predobro svjestan da je od toga živio na Rujevici, Jakirović je svojim novim, Dinamovim igračima, ponudio recept za rješavanje problema koje stvara visoki presing.

Dinamov pokretač

A taj je recept bio: “Igrajte duge lopte, ne iznosite loptu na njihov dio travnjaka kombinatorikom”! Epilog svega bio je Dinamov munjeviti dolazak na suparnički dio terena, lagano je preskakan prvi obrambeni blok Riječana, koji su zbog toga cijelu utakmicu bili u velikom problemu. Dinamovi nogometaši, posebno Ristovski i Mišić, valjda nisu cijele prošle sezone odigrali toliko dugih lopta (točnih i ubojitih!), kao u dvoboju s Riječanima. Stoga su Plavi stalno imali igrača više na svakom dijelu terena...

image

Stjepan Deverić i Bruno Petković

CROPIX

- Nisam baš očekivao ovakvu Dinamovu dominaciju, mislio sam da će Rijeka ponuditi jači otpor. Ovako bi Dinamo trebao odlučivati utakmice u kojima je objektivno kvalitetniji, treba u svakoj sekundi pokazati suparniku da nema što tražiti. Sviđa mi se ova okomita igra Plavih, koja donosi dosta prilika, no realizacija bi morala biti bolja. Jer, na kraju je Rijeka pogotkom u 90. minuti opet unijela rezultatsku neizvjesnost, iako je po prikazanoj igri do tada već sve trebalo biti odlučeno. Veseli spoznaja da je novi trener Jakirović brzo pohvatao konce i vjerujem da će sve to još i bolje izgledati - kaže bivši Dinamov napadač, Stjepan Deverić.

Opet je maestralnu utakmicu odigrao Bruno Petković...

- Znamo dobro kakav je Bruno igrač! Dinamov je pokretač, njegova je kvaliteta izvanserijska i to mora pokazivati u kontinuitetu. Njegov bi odlazak bio veliki hendikep, no o tome odlučuju ljudi u klubu. Bilo bi sjajno da ostane, ali zna se kako je to u nogometu, dođe li prava ponuda, teško se igrača može zadržati. Odlaskom Petkovića počelo bi definitivno stvaranje novoga Dinama, iako je i sad pred Jakirovićem ta zadaća, nakon transfera Livakovića, Šutala i Ivanušeca - kaže Deverić.

A bivšeg stopera Rijeke, Dinama i Hajduka, Sašu Peršona, neugodno je iznenadila skromna predstava momčadi s Kvarnera:

- Znamo da je Dinamo kvalitetniji, ali baš i nisam očekivao da ćemo cijelu utakmicu gledati takvu dominaciju Plavih i anemiju Rijeke. Vjerovao sam da će Rijeka biti na tragu utakmice s Lilleom u Francuskoj, no Dinamo se od prve minute postavio odlučno i agresivno i nije gostima dao ni promil šanse, Rijeka nije mogla “udahnuti zrak”. I rezultatski je Rijeka čak i dobro prošla, u sudačkoj je nadoknadi, nakon Pašalićeva pogotka, unijela i neizvjesnost, a samo zahvaljujući Dinamovim promašenim prilikama i dobrom Labroviću, utakmica nije i ranije bila odlučena. Bila je to i više nego zaslužena Dinamova pobjeda - rekao je Peršon.

Dvije najlošije ovosezonske utakmice Rijeka je odigrala u Splitu protiv Hajduka i u Zagrebu protiv Dinama. Što to govori?

- Da, točno je to. U obje su utakmice Riječani bili podređeni i čini mi se da je razlog opipljiva razlika u kvaliteti. S ostalim je momčadima, naime, Rijeka igrala dobro i pobjeđivala, ali očito je da je kvaliteta više na strani Dinama i Hajduka.

Kako komentirate neuobičajene poteze novoga trenera Rijeke Željka Sopića? Čak dvojicu igrača, Veigu i Djouahru, povukao je iz igre nakon samo 20-ak minuta, nezadovoljan njihovim pristupom i nastupom. Posebno je raritetan bio podatak da je Djouahra ušao u igru s klupe, pa je ubrzo vraćen na tu klupu...

- Istina je, nisu to uobičajeni potezi. Vidjelo se po Sopićevim reakcijama i gestikulacijama da je bio strahovito nezadovoljan i povukao je te drastične poteze. Ne znam, trener je tek došao, tek mora upoznati svlačionicu, nemoguće je očekivati da će preko noći “snimiti” situaciju.

Bez tolerancije

Kakva je to poruka igračima u svlačionici? Može li se dogoditi da već u startu okrene neke igrače protiv sebe? Takve su izmjene, naime, bilo je to očito, obojica igrača doživjeli kao ponižavanje i podcjenjivanje?

- Očito je da će Sopić morati razgovarati s igračima i dati im do znanja kako se to može svakome dogoditi i da neće baš imati toleranciju ni prema kome tko se ne pridržava njegovih uputa. No, možda će “stati na loptu”, možda su to bili ishitreni potezi, vidjet ćemo što će vrijeme donijeti. Svaki trener ima neke svoje postulate...

Može li ova loša igra i poraz negativno utjecati na Rijeku uoči uzvrata s Lilleom?

- Ne vjerujem da će ostati nekakve negativne posljedice. Uostalom, Lille je gadno nastradao protiv Lorienta izgubivši 1:4, a Dinamo je sigurno kvalitetniji od Lorienta. Riječani trebaju odmah zaboraviti Maksimir i okrenuti se dvoboju s Francuzima, to je odlična prilika za ostvarenje velikoga rezultata - rekao je Peršon.

Dodatno samopouzdanje Dinamu za uzvrat u Pragu

Deverić je također istaknuo:

- Ova je dobra igra i pobjeda svakako udahnula Plavima i dodatno samopouzdanje uoči uzvrata sa Spartom u Pragu. Dinamo ionako ima opipljivu prednost od dva pogotka, na prvoj je utakmici pokazao da je tehnički znatno jači i kvalitetniji, stoga sam pun optimizma uoči uzvrata. Vjerujem da će Plavi i u Pragu potvrditi da su bolji, te da će izboriti plasman u skupinu Europske lige. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:45