Matej Mitrović u dresu Club Bruggea (desno)

 KURT DESPLENTER Belga Via Afp
MERCATO VELIKE ČETVORKE

Dinamu stiže bivši Vatreni!? Ali, jedan drugi igrač mogao bi biti priča ljeta! Rijeka ostaje bez Lepinjice?

Za očekivati je da će Hajduk osnažiti posljednju liniju momčadi, jer su Poljud napustili Katić i Ferro
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. lipanj 2022. 06:26

Pripreme hrvatskih nogometnih prvoligaša u punom su jeku. Do početka prvenstva (15. srpnja) preostala su još tri tjedna. Stoga klubovi, poglavito oni s najvećim ambicijama, nastoje što urgentnije razriješiti kadrovske rebuse i s jasno definiranim potencijalom krenuti u novu sezonu.

Očekivano, najintenzivniji je promet u Dinamu. Ondje menadžeri nude nove igrače, licitiraju s ponudama za najzanimljivije maksimirske eksponate, a javljaju se i brojni klubovi, koji prekobrojne vabe na posudbu.

Ovoga tjedna svjedočimo i svojevrsnom fenomenu ''najezdi'' povratnika u HNL. U samo dva dana trojica su stopera potpisala ugovore s hrvatskim prvoligašima. Zanimljivo, dvojica dolaze u HNL s iskustvom igranja u ligama ''petice'': Boško Šutalo iz talijanske Serie A, a Mateo Pavlović iz Bundeslige i francuske Lige 1.

image

Matej Mitrović

MATTEO COGLIATI Hans Lucas Via Afp

Ritam dolazaka maksimirskih pojačanja tijekom ovog prijelaznog roka konkurencija ne uspijeva adekvatno (po)pratiti. Dinamo je nakon dovođenja Josipa Drmića i Roberta Ljubičića angažirao i kapetana mlade reprezentacije Boška Šutala. Prema Transfermarktu hrvatski je prvak za 22-godišnjeg stopera Atalanti na ime odštete isplatio tri milijuna eura.

To je rekordni transfer u HNL-u ovoga ljeta. Postoji međutim sasvim izgledna mogućnost da Dinamo u predstojećem razdoblju sruši vlastiti rekord. Načelno, postoji usmeni dogovor o transferu Lukasa Kačavende iz Lokomotive u Maksimir. Cijena je definirana: pet milijuna eura!

Ali kada je Dinamo posrijedi, to nije sve. Maksimirski je klub u pregovorima oko dolaska Mateja Mitrovića. Bivši je hrvatski reprezentativac (12 nastupa, dva gola) raskinuo ugovor s Club Bruggeom i pojavio se na tržištu kao slobodni igrač.

image

Toni Borevković

Foto: Hajduk

Istovremeno, Hajduk je angažirao nekadašnjeg igrača Dinama. Toni Borevković je četiri godine proveo u mlađim kategorijama maksimirskog kluba. No, igranje u Prvoj HNL iskusio je kao nogometaš Rudeša. Posljednje je četiri sezone igrao u Portugalu, prvo za Rio Ave, a onda i Vitoriju Guimaraes, koja ga je ustupila Hajduku za narednu sezonu. Za očekivati je da će Splićani dodatno osnažiti posljednju liniju momčadi, jer su Poljud napustili (posuđeni igrači) – Nikola Katić i Portugalac Ferro.

Treći je povratnik u HNL ovoga tjedna 32-godišnji Mateo Pavlović. I on je ''u prošlom životu'' bio igrač Dinama. No, sa 17 je godina ''prebjegao'' u tada konkurentski Zagreb, gdje mu je otac Luka bio trener. Kao mladi hrvatski reprezentativac ostvario je transfer u Werder, ali je češće bio u Ferencvarosu na posudbi. U Rijeku stiže iz francuskog drugoligaša Amiensa. No, dojam je kako prošlosezonski prvotimci Rijeke brže odlaze nego što novi pristižu. Nakon Smolčića, Drmića, Murića, Pavičića, Čerina... na izlaznim je vratima i 23-godišnji Ivan Lepinjica. Za njega se zanima nekoliko klubova – engleski Wolverhampton, škotski Glasgow Rangers, te švicarski Grasshoppers.

''Možda bi netko trebao javiti Osječanima da je počeo prijelazni rok'', jedna je od aluzija na sudržanost Nenada Bjelice spram ljetnog mercata. Vjerojatno stručni stožer Osijeka smatra kako ima sve što mu treba za narednu sezonu. Jedini posao u Gradskom vrtu bio je raskid ugovora sa Slovencem Damjanom Boharom. U dvije sezone i 53 utakmice (11 golova) Bohar nije opravdao uloženi novac (850.000 odštete i njemu 300.000 po sezoni).

Prevladava dojam kako je u fazi priprema za novu sezonu Dinamo ulaznim transferima i značajnim ulaganjima izdominirao konkurenciju. Očigledno u Maksimiru žele izbjeći dramaturgiju kojoj smo svjedočili u završnici prošlog prvenstva.

Spomenimo i da je Antonio-Mirko Čolak vrlo blizu odlaska u Glasgow Rangerse. Škotski mediji pišu da je PAOK odbio njihovu prvu ponudu, no pregovori još nisu gotovi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 23:25