Niko Galešić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
SVI PUTEVI VODE U NJEMAČKU

Djeca dijaspore kroje HNL: Jedan je transferni jackpot, drugog je pratio City, treći blista na Maksimiru

Dok za Bayernova igrača na posudbi znamo već tri-četiri godine, Galešića jedva da smo stigli upoznati
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. travanj 2024. 14:05

Marko Pjaca ili Bruno Petković? Niko Janković ili Martin Baturina? Dok šampionske heroje neizvjesne HNL kampanje tražimo među reprezentativcima i njihovim već brendiranim nasljednicima, iz vida ispuštamo činjenicu da svi nogometni putevi ove godine vode u Njemačku. Nemojte se iznenaditi ako pitanje sljedećeg hrvatskog prvaka bude riješeno na potezu između Berlina, Augsburga i Karlsruhea.

Govorimo o djeci dijaspore koja hrvatsku ligu nisu ovako oplemenila još od vremena Marka Viduke i Josipa Skoke. Rijeka je ove sezone afirmirala čak dvojicu ‘gastića‘, Niku Galešića i Marca Pašalića, dok je Dinamo profitirao iz talenta Gabrijela Vidovića. Kako prvenstvo ulazi u završne krugove, tako njihova forma i utjecaj na terenu rastu. Sve ukazuje da bi vodeći klubovi naše lige od svojih ‘švaba‘ u budućnosti mogli profitirati i rezultatski i financijski.

image

Niko Galešić

GORAN SEBELIC Cropix

Gabrijel Vidović najmlađi je i na papiru najkonkretniji igrač u ovom društvu. Na blistav je način zakoračio u Maksimir, već u prvoj utakmici protiv Slavena predstavio se efektnim pogotkom, ali je kasnije kroz sezonu bio žrtva oscilacija u formi i izgubio mjesto startera. U posljednjim utakmicama Sergej Jakirović odlučio ga je nagraditi statusom prvotimca, ostavljajući na klupi Arbera Hoxhu, a 20-godišnjak se revanširao zapaženim partijama i golovima. Početkom travnja zabio je u 4-1 pobjedi protiv Istre, a u srijedu je spakirao gol Varaždinu. Ako se na terenu ponekad doima ‘svilenim‘ ili odsutnim, to je vjerojatno zato što pored Petkovića i Baturine nije lako doći do izražaja. Oni su najkreativniji Dinamovi nogometaši i prirodno je da ključevi igre u posljednjoj trećini budu u njihovim rukama. Vidović je naučio profitirati iz te situacije, ove sezone za plave je zabio ukupno osam golova (šest u prvenstvu, jedan u kupu, jedan u Konferencijskoj ligi).

image

Gabrijel Vidović

RONALD GORSIC Cropix

Dok za Bayernova igrača na posudbi u Dinamu znamo već tri-četiri godine, Niku Galešića jedva da smo stigli upoznati, a on je već u prvoj pravoj sezoni zagospodario ligom. 23-godišnjak iz Berlina nogometno je prohodao u Herthi, a onda se na ulasku u seniorski nogomet pridružio Rijeci i kalio u Hrvatskom dragovoljcu. Galešić je otkriće Željka Sopića, koji je dvojicu stoperskih senatora, Dilavera i Mitrovća, posjeo na klupu kako bi oslobodio mjesta mlađim i gladnijim igračima, Galešiću i Radeljiću. Posebno je pritom profitirao od Galešića, jer on ima naviku rješavati utakmice. Zahvaljujući njegovu golgeterskom talentu Rijeka je upisala devet bodova: dvaput je kao strijelac rješavao utakmice sa Slavenom (dvije pobjede 1-0), a zabio je i prvi gol u 2-0 pobjedi protiv Varaždina. Tražite li sljedeći transferni jackpot Damira Miškovića, ne trebate ići dalje od Galešića.

image

Marco Pašalić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ali ako baš inzistirate, bacite oko na Marca Pašalića. Izvori kažu da su ga nakon onih spektakularnih golova početkom sezone na oku držali skauti Manchester Cityja. Pašalić je kasnije nestao s radara, ali sada ponovno rješava utakmice i vuče Rijeku prema tituli...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 14:06