Lindon Selahi

 VOJKO BASIC Cropix
OSVAJAČI POLJUDA

Donedavno na marginama, a sad junaci koji su srušili Hajduk: ‘Cimeru sam rekao da ću ući i dati gol‘

Priča o dvojici riječkih nogometaša čijom je zaslugom Rijeka danas vodeća momčad prvenstva
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 30. siječanj 2024. 12:37

Od prekriženih do junaka jubilarnog 100. jadranskog derbija u malo više od 100 minuta, to je priča o dvojici riječkih nogometaša čijom je zaslugom Rijeka danas vodeća momčad prvenstva.

Nakon što je u Gorici po nemogućim uvjetima izborio jedanaesterac koji je bio početak preokreta, riječka devetka Jorge Obregon u Splitu je otišao i korak dalje. Pogodak kojim je “rasparao” mrežu nemoćnog Ivana Lučića, kojem je lopta prošla “kroz uši” dok je imao Šarliju čvrsto na svojim leđima, sigurno će konkurirati za jedan od najljepših pogodaka ove sezone.

Pao teret s leđa

Dan poslije zvučao je kao da mu je “spao” veliki teret s leđa, konačno je, nakon dugo vremena, pokazao ono što zna i može. Konačno, Obregon je to nakon svega i – zaslužio.

- Jako sam sretan što ovu godinu mogu započeti na ovaj način i to zahvaljujući radu i treneru koji mi je dao povjerenje, kao i mojim suigračima koji mi također vjeruju - u uvodu je kazao skromni Obregon, koji je u prvi plan stavio svog trenera i suigrače, a ne sebe i svoje maestralno primanje Smolčićevog ubačaja, kojeg je pretvorio u pravo malo remek-djelo koje je u sekundi utišalo rasprodani Poljud.

image

Jorge Leonardo Obregon Rojas

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Obregon je to čak i vizionarski – predvidio.

- Prije početka utakmice rekao sam Veldinu Hodži, koji je moj cimer, da ću ući i dati gol jer sam čekao ovaj trenutak i osjećao sam da će biti savršen. Tako je i bilo. Hvala Bogu, uspio sam zabiti lijep gol koji nam je dao pozitivan impuls za nastavak igre i tako se i dogodilo, a zahvaljujući tom motivu koji nas je gurao za drugi gol došli smo i do tri boda - pojasnio je Obregon.

Ne krije da je u novu godinu ušao drugačiji, prepun motiva za dokazivanje. U čemu je tajna?

- Tajna je da budem 100 % fokusiran na Rijeku, rekao sam treneru da će mi misli i koncentracija biti samo na Rijeci. Prije sam u nekim situacijama kad mi nije išlo više razmišljao o odlasku, mislio sam da možda treba promijeniti okruženje. Ali, ovaj put sam sjeo i razgovarao s trenerom i rekao sam mu da će moj um biti 100 % usredotočen na to da ovdje dobro radim. Jako sam se pripremao i vidljivo je da su se rad i disciplina isplatili - pojasnio je Obregon, koji ne krije da bi jako volio koju utakmicu početi od prve minute, no ponovo o tome progovara u duhu zajedništva koje krasi ovu momčad. To se, uostalom, najviše vidi na terenu i prilikom slavlja pogodaka, ova momčad zaista diše kao jedan.

- Strpljivo sam čekao svoj trenutak. Ivanović također radi sjajan posao, pa ako budem imao priliku započeti koji put utakmicu od prve minute to bi bilo odlično, ali najbitnije je da si svi dajemo podršku neovisno o tome tko počne utakmicu. Ako ne, nastavit ću raditi kao što sam radio i čekat ću svoju priliku sa strpljenjem. Najvažnije je da tko god igra dobro odigra i donese nešto ekipi - dodao je jedan od riječkih junaka.

Plod dobre pripreme

Nakon dvije gostujuće pobjede, protiv Istre 1961 će dobiti priliku zaigrati pred riječkom publikom.

- Da, istina je da su dvije važne pobjede koje nas pune samopouzdanjem plod dobre pripreme, imamo sjajnu skupinu igrača koji su pravi ratnici, tako da je igranje kod kuće pred našim gledateljima vrlo važan motivacijski bonus i u nedjelju ćemo bez sumnje idemo izaći i od prve minute napraviti sve da uzmemo tri boda.

image

Lindon Selahi

VOJKO BASIC Cropix

Ako je, osim Obregonu, ikome trebao taj pogodak za povratak samopouzdanja, onda je to – Lindon Selahi. Nakon sapunice oko produžetka ugovora, koja je trajala gotovo dva mjeseca, Selahi je na najbolji mogući način riješio sve nedoumice oko toga koliko mu je stalo do Rijeke. Nakon “bombe” koja je gotovo rasparala mrežu nemoćnog Lučića, Selahi je svoj gol proslavio ispred tribine najžešćih navijača Hajduka, u klupku radosti suigrača.

- Uvijek je lijepo pobijediti u derbiju. Ovakve utakmice pred punim stadionom su pune emocija i želiš dati sve od sebe. Kad smo gubili, imali smo razgovor u svlačionici i mislim da smo u nastavku dali sve od sebe, pokazali smo da smo zbilja prava momčad i to je najvažnije. Pogodak? Da, to mi je između ostalog posao i sretan sam kad zabijem. Posebno me raduje što su svi ovdje pozitivni, sretni i što sam produžio svoju vjernost Rijeci. Znam da ovdje imamo misiju i zato se svaki put trudim pomoći ekipi i klubu jer se ovdje osjećam dobro - kazao je Selahi.

Nije mi dobro...

Nije se mogao ne složiti s konstatacijom kako je Rijeka sjajno, s dvije važne gostujuće pobjede na teškim terenima, odlično krenula u nastavak prvenstva.

- Mislim da smo imali dobre pripreme i ovdje smo pokazali da se dobro treniralo. Ove dvije pobjede su važne, ali čeka nas još mnogo utakmica u drugom dijelu sezone i treba pobijediti u svakoj utakmici ako želimo doći na vrh. Mi ćemo ići utakmicu po utakmicu i pokušati pobijediti u svakoj - podvukao je Selahi, koji je i nakon derbija pokazao koliko mu je značila ova pobjeda i pogodak. Upravo je on u live prijenosu na svome društvenom kanalu pokazao riječko slavlje u poljudskoj svlačionici u kojoj je poveo uspješnicu Armade “’Ajme meni, nije mi dobro...” s kojom se, sada već tradicionalno, slave pobjede u sinergiji igrača i navijača bez obzira gdje Rijeka igrala.

Bila je to još jedna divna splitska noć...

Nitko s trećim žutim kartonom i suspenzijom

Iako su Riječani u Splitu “požutjeli” čak četiri puta, niti jedan od igrača nije zaradio treću opomenu koja bi ga automatski izbacila iz konkurencije za predstojeći derbi della Učka. Kuriozitet je svakako Smolčićev karton kojeg je zaradio već u 3. minuti dvoboja, sudac Kolarić pokušao je nametnuti dosta strogi stil suđenja, no u Rijeci prevladava mišljenje kako su bar dva igrača Hajduka trebala ranije od uobičajenog završiti derbi s drugim žutim, odnosno, crvenim kartonom.

Kada je, pak, dvoboj protiv Istre u pitanju, petorici Riječana prijeti prisilna pauza za Goricu, a jedan od njih je i Radeljić, koji je u Splitu odigrao jednu od boljih utakmica od svog dolaska na Kvarner. Osim njega, na tom popisu su još i kapetan Labrović, Dilaver, Fruk i Hodža. Rijeka, osim Smolčića, koji je sve više desni bek, a sve manje stoper, trenutno nema rezervne stopere, dobra je vijest da bi se u trening ovog tjedna trebao vratiti i Matej Mitrović.

Najbolja gol-razlika

S dva poljudska pogotka Rijeka je postala druga najefikasnija momčad prvenstva, riječki dečki imaju na svom kontu svega jedan pogodak manje od Osijeka (39-38). Kada je, pak, gol-razlika u pitanju, Rijeka je tu uvjerljivo prva s +19, baš kao što je prva i u broju kreiranih velikih šansi (42) i pogođenih okvira protivničkog gola (12). Prvi su Riječani i po broju udaraca upućenih po susretu (17,8) ispred Dinama (15,9), kao i po prosječnom broju udaraca u okvir gola (5,9). Drugim riječima, Rijeka je i po brojnim statističkim parametrima na prvom mjestu prvenstvene ljestvice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 15:34