DAMIR SKOMRLJ Cropix
VODEĆI U HNL-U

‘Euforija? Ma kakvi, nema smisla, vidjeli ste što se dogodilo Hajduku. Tko god poleti, spustit će se vrlo brzo‘

‘Mi smo generalno mlada momčad, mladi igrači moraju ostati skromni i ponizni‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 31. listopad 2023. 16:04

Nogometaši Rijeke minimalnom su se pobjedom nad Goricom treće kolo zaredom zadržali na prvom mjestu prvoligaške ljestvice. Izabranici Željka Sopića bili su u svim statističkim pokazateljima znatno bolja momčad, imali su i čak 23 udarca prema okviru raspoloženog Banića, no jedan, ali u konačnici tri boda vrijedan pogodak Marca Pašalića na kraju je odlučio pobjednika.

Kada je riječka obrana u pitanju, stoperski dvojac Mitrović - Dilaver odigrao je susret gotovo za čistu "peticu", nisu praktički protivniku dozvolili niti jednu izrađenu akciju kojom bi se ozbiljno ugrozilo kapetana Labrovića osim "blackouta" u sudačkoj nadoknadi gdje je prvo Radeljić sam sebi "skuhao" problem, nakon čega su gosti još jednom ozbiljno zaprijetili.

Emir Dilaver, koji se vratio u početnu momčad Rijeke nakon manjih problema s ozljedom, realno je prokomentirao teško izborenu, no posve zasluženu riječku pobjedu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Susret je bio zahtjevan za nas, no samo iz razloga jer mi nismo znali kako zatvoriti utakmicu, a svoje ranije šanse nismo iskoristili. Inače ne bi bilo toliko teško, smatram da smo sve imali u svojim nogama i kontrolirali utakmicu. Ne znam jesu li nam u prvom dijelu stvorili ikakvu šansu, imali koji korner... Stvar je naše realizacije, slična stvar nam se dogodila protiv Istre, ali pobjeda je tu. Idemo dalje, ovog puta smo mi iza uspjeli držati stvari pod kontrolom, no volio bih da zabijemo koji pogodak ili dva više, pa da onda cijela momčad ima više mira i onda bi bilo više prostora za pokoju loptu kroz noge i neki efektan potez u napadu. Te stvari moramo analizirati, poboljšati se u tom dijelu - kazao je Dilaver iskreno u uvodu spuštajući sam "loptu na zemlju".

Iz svake njegove riječi može se iščitati ogromno iskustvo koje je kroz bogatu karijeru stekao, a u svakom klubu u kojem je igrao brzo je pokazao svoje liderske osobine ne okrećući glavu na one stvari za koje smatra da moraju biti bolje.

- Ma sve je to O.K., mi imamo mladu ekipu, to moramo znati. Dosta naših igrača još uvijek ne zna kako se igra na rezultat, no to se mora učiti i to jednostavno dolazi s iskustvom jer nije to samo izaći na teren i pobijediti, nije to uvijek tako. Neke utakmice jednostavno moraš igrati na rezultat i to je to. Moramo znati kad imamo prostora, kad igramo široko, kad tražimo dubinu - dodao je Dilaver koji se slaže da je konačan rezultat mogao na kraju biti i znatno nepovoljniji za Rijeku.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Naravno da je mogao, mogao je i protiv Istre biti drugačiji, kao i sada. Zato moramo naučiti igrati na rezultat. Moramo biti, da tako kažem, malo "prgavi", malo drugačiji u situacijama kada imamo loptu i kada napadamo. Jedan brzo izveden slobodan udarac umalo nas je, po izgubljenoj lopti, koštao gola. Nemamo što brzo izvoditi slobodan udarac u 75. minuti, treba stati na loptu, polako to odraditi. Naprosto, moramo znati kako igrati u kojem periodu utakmice. No, ponavljam, moramo to učiti, ljudi su mladi, željni golova, idu brzo naprijed i ne razmišljaju uvijek što će biti u obrani. Obrana mora svaku situaciju biti na 110 posto, a dečki naprijed moraju isto tako biti na visokoj razini i ne smiju misliti da to može ići malo lakše. Moramo paziti na to jer će nam se obiti o glavu kad-tad budemo li tako razmišljali - naglasio je Dilaver koji je, da ga se ne bi krivo shvatilo, itekako zadovoljan pobjedom i trenutnom situacijom svoje momčadi.

- Ma naravno da sam zadovoljan, ova mlada momčad mora istrpjeti i proći određeni period da bi znala kako igrati na rezultat. Osim toga, imamo jako dobre treninge i sjajnu atmosferu, zadovoljne navijače i onda smo, naravno, i mi jako zadovoljni - poručio je Dilaver koji je, zajedno s ostatkom momčadi, prvo poluvrijeme Lokomotive i Dinama, iduća dva protivnika Rijeke, gledao u utrobi riječkog stadiona.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Lokomotiva je momčad s kojom smo već puno puta igrali, više manje sve znamo o njima. Analizirat ćemo ih još jednom, vidjet ćemo još što i kako, ali ono što je sigurno je da idemo u Zagreb po pobjedu. Mi uvijek idemo na pobjedu, protiv koga god da igramo. Imaju oni svoje dobre igrače, svoje kvalitete, no vjerujem da ćemo se dobro pripremiti pa što bude - rekao je ministar riječke obrane koji je promijenio izraz lica na spomen euforije.

- Ma kakva euforija, pa vidjeli smo kako je to bilo u Hajduku! Da se netko od naših igrača i ponaša euforično, mislim da imamo dosta suigrača koji bi ga malo smirili. To nema nikakvog smisla, pa tek je 13 kola iza nas, imamo još dvije trećine prvenstva za igrati. Kod nas nema nikakve euforije niti je treba biti, nema smisla. Mi smo generalno mlada momčad, mladi igrači moraju ostati skromni i ponizni, a reprezentativni dres zaslužit će ako nastave igrati kako igraju. Tko god pomisli da je iznad nekog, spustit će se vrlo brzo, ha, ha. Moje zdravlje? Ma dobro je sve, moram malo i mlađe pustiti da igraju. Već se malo stari, no inače je sve O.K., ide na bolje, ha, ha - podvukao je Dilaver za kraj.

Smolčić živi Rijeku, isti je karakter kao i brat

Poneku riječ kazao je Dilaver i o svojim suigračima u obrani koja ove godine funkcionira jako dobro.

- Prije svega Mitrović sve to dobro drži pod kontrolom, dobro kontrolira obranu. Mislim da generalno radimo svi zajedno dobar posao. Imam na svojoj strani Smolčića koji stvarno igra dobro. Od kada je počelo prvenstvo fenomenalno igra desnog beka. Imam stvarno dobre ljude oko sebe, onda ti je sve lakše i onda to i izgleda lakše. Preporod Smolčića na tom desnom beku uz mene? Je, ali nije to samo radi mene, Smola je takav karakter. Isti takav mu je i brat, to je nevjerojatno kakav ti momci imaju karakter. On živi ovu Rijeku, doživljava stvarno čitavu ovu atmosferu i dugi je već niz godina ovdje. On to živi, on to ima u srcu. Kada to imaš u srcu, onda je to tako. Prije utakmice ja njemu ne trebam ništa govoriti ili ga dizati, "paliti". On gori svaku utakmicu i zato igra ovako kako igra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 18:45