DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
OPTIMIZAM UOČI DERBIJA

Euforija u Rijeci, uskoro će osvanuti natpis ‘Sold out‘: ‘Jednim igračem smo svi oduševljeni‘

Trener Sopić je tijekom reprezentativne pauze dobio vremena da uvede još nekoliko novih stvari
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. listopad 2023. 20:31

Nogometaši Rijeke koriste posljednje dane reprezentativne pauze kako bi što spremniji dočekali nastavak natjecanja u SuperSport HNL-u. Dosadašnji rezultatski učinak nije mogao biti bolji, to sugerira i ljestvica na kojoj su Riječani prvi, no rad, rad i samo rad kao da je novo geslo riječke momčadi, uz koju je i neizostavni pomoćni trener Radomir Đalović.

U nešto više od godinu i pol dana nekadašnji je legendarni golgeter prošao put od dna do vrha, prošao je popularni Đale u kratko vrijeme put koji mnogi treneri nisu, mijenjali su se igrači, stručni stožeri, treneri bježali poput "odbjeglih nevjesti", no Đalović je bio i ostao tu (pa i kad je bilo najteže) kao jedan od temeljnih stupova ove momčadi i ovog uspjeha.

- Poslije teške utakmice protiv Hajduka dečki su imali tri slobodna dana nakon čega smo krenuli s treninzima. Doduše, nismo bili kompletni, otišlo nam je nekoliko reprezentativaca koje smo nadomjestili s nekoliko juniora da treniraju s nama. Trenirali smo dobro, radilo se kako treba, a trener Sopić je dobio dodatno vrijeme da uvede još neke "svoje" stvari i nešto dodatno vidi. Utakmica protiv Udinesea, izuzetno kvalitetne ekipe, bila je čvrsta, poput prave prvenstvene utakmice, što se moglo i vidjeti. Odigrali smo dobro, bili bliže pobjedi i sve ono što smo htjeli tom smo utakmicom ispunili. Ulaskom u novi tjedan u mislima nam je samo Istra, jučer su nam se vratili Ivanović i Hodža, dok bi danas trebao doći i Banda. Malo nas muče jedino neke starije ozljede, Petroviča i Grgića još uvijek neće biti, a vidjet ćemo i što je s Dilaverom. U utorak je na treningu osjetio nešto, ne znamo još detalje oko toga, pa ćemo vidjeti u kakvom će on biti stanju - kazao je Đalović u uvodu.

"Istra zaslužuje bolje mjesto na ljestvici"

Upravo je Dilaver protiv Udinesea bio jedan od onih koji je i na vlastitoj koži osjetio veliku nervozu Talijana koji su "tukli" kao da im je pripremni susret ovisio o "glavi", no riječki ministar obrane nije im ostao dužan u "ćakulama" na terenu. Jedino je bitno da se iz cijelog tog susreta nije izrodila neka teška ozljeda, a moglo ih je biti.

Đalović je progovorio i o atmosferi u momčadi koja je svjesna svoje kvalitete, baš kao što je i svjesna da je čeka još jako puno posla.

- Momci su prije svega mladi, uz svega dva-tri iskusna igrača koji su prošli puno toga. To sigurno nosi svoje specifičnosti, no momčad je spremna, gladna uspjeha, momci se žele prikazati u što boljem svjetlu, a prije svega su karakterni. Naglašavam i koliko je momčadi značio dolazak Marka Pjace, svi smo njime oduševljeni, za igračke stvari to nikada nije bilo niti upitno, tu ne treba trošiti riječi, ali njegov odnos sa suigračima je pravi, baš ljudski. Puno znači za momčad, za atmosferu, ma za sve. No isti ti momci se ne zamaraju, ne razmišljaju o onome o čemu gotovo svi pišu. Idu iz utakmice u utakmicu, a prva iduća nam je Istra - objasnio je Đalović.

Osvrnuo se na sljedeću "nedeju zapolne" i regionalni derbi u Puli.

- Očekuje nas čvrst, nezgodan protivnik, koji sigurno zaslužuje bolje mjesto na ljestvici nego što je to sada. To je ekipa koja je prošle sezone igrala dobar nogomet, otišli su im dva ili tri igrača, no to je i dalje dobra momčad. Mi smo, pak, svjesni svojih mogućnosti, moramo vjerovati u sebe, ali ne letjeti, moramo biti ponizni, a računi se svode na kraju susreta, polusezone ili godine - trezveno je dodao Đalović, koji, kada su riječki navijači u pitanju, teško ostaje trezven.

"Navijači su nam pomogli da se dignemo"

Ta je ljubav obostrana i javna, a pomoćni je trener Rijeke još jednom istaknuo koliko ovoj mladoj momčadi znači potpora Armade i svakoga kome je Rijeka u srcu.

Dodajmo da je i klub na svojim stranicama objavio da je za susret u Puli prodano više od pola gostujućeg kapaciteta od 1500 mjesta, a danas bi vrlo lako mogao osvanuti i natpis "sold out" kad su u pitanju gostujuće karte za derbi della Učka.

- Navijači su naša izuzetna snaga, ponovit ću to još jednom. Zaista nam mnogo znače, bio sam tu i prošle godine kada smo bili loši, oni su i tada pokazali da su bili uz nas. Pomogli su nam da se dignemo, a posebno su nam važni i sada kada je Rijeka prva. Oni pokazuju koliko to i njima znači, a čuli smo da u Pulu stižu u velikom broju, a baš bi oni mogli biti odlučujući, presudni faktor u Puli. Želja nam je odigrati dobru utakmicu u Puli, i da zajedno idemo naprijed. Je li vrijeme za dobru igru na gostovanju? Dosta je tu faktora bilo na ranijim gostovanjima, neke su stvari mogle biti bolje, no najbitnije je da i kada ne igraš dobro da ostvariš cilj, a to je pobjeda. Pobijedili smo dvije utakmice u gostima, na primjer Slavena koji se jako digao. Očekujem da odigramo kvalitetno u Puli, trenirali smo za to, spremni smo - podvukao je Đalović za kraj.

Linker
26. travanj 2024 22:47