Damir Mišković

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
KAKO SKRPATI PRORAČUN?

Europa? Rijeci je to spas, ali i prevelik rizik! Do potrebnih 12 milijuna eura samo su dva puta...

Riječani su na Smolčiću i Muriću neslužbeno zaradili oko 4 milijuna eura. To je tek trećina budžeta.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 24. lipanj 2022. 14:33

Predsjednik i vlasnik NK Rijeke Damir Mišković u nedavnom je intervjuu za Radio Rijeku, pričajući o budućnosti i ovosezonskim ciljevima kluba, spomenuo da će godišnji budžet ove Rijeke iznositi 12 milijuna eura. Nije Mišković rekao ništa što nije poznato, otprilike takav budžet ili nešto manji Rijeka je imala i lani, baš kao i godinu ranije.

- Rijeka ulaže koliko može, ja mislim da je to dovoljno, jasan je bio predsjednik oko ciljeva i mogućnosti u kojima se klub trenutno nalazi, baš kao što je jasno da se taj budžet svake godine nekako zatvori. Rijeka je preozbiljan klub, postavljen godinama na zdravim temeljima, svaka kuna ili euro dvaput će se okrenuti prije nego se uloži u ono što se mora, a ponajviše u redovno održavanje i vraćanje kredita za gradnju stadiona i kampa na riječkoj Rujevici. Naravno, jedan dio svake se godine uloži i u pojačanja, više u plaće igrača nego u odštete koje si ne samo Rijeka, nego i većina drugih klubova u Hrvatskoj, ne mogu priuštiti u velikom iznosu.

image

Dragan Tadić i Fausto Budicin

FRANKO COLORI Cropix

Ove sezone, ovisno doduše o konačnom plasmanu, Rijeka može samo na TV-pravima zaraditi preko milijun eura, no otprilike pola milijuna je ono što joj sigurno pripada kao prvoligašu. Iznos je to koji treba respektirati, posebno u usporedbi s "mrvicama" koje su prvoligaši dosada prihodili po toj stavci, no jasno je da Rijeka ponajviše živi od – prodaje igrača, ključna je to stavka u budžetu koja Rijeci omogućuje – život.

Bijeli su od početka prijelaznog roka zaradili na odlasku svega dva igrača, kapetana Hrvoja Smolčića i Roberta Murića. Neslužbeno, za njih je ukupno inkasirano nešto više od četiri milijuna eura, što je otprilike trećina proračuna. Ubrojimo li tu sponzore i prodaju ulaznica te pretplata kojom se budžet popravi za svega nekoliko postotaka dolazimo do jednadžbe u kojoj Rijeci treba još više od polovice budžeta kako bi mogla normalno funkcionirati. Tih šest ili više milijuna eura Bijeli mogu dobiti iz svega dva izvora – Europe i prodaje igrača.

Eventualnim plasmanom u skupine Konferencijske lige, što Rijeci nije pošlo za rukom lani, klupska blagajna postala bi bogatija za gotovo tri milijuna eura. Kako svaka pobjeda nosi još pola milijuna, Rijeka bi vrlo lako ulaskom u europske skupine mogla staviti kvačicu kod otvorenih stavki budžeta. No rizik takvog poslovanja bio bi (pre)velik, Playoff za ulazak u skupine Konferencijske lige (do kojeg Rijeka treba svladati Šveđane i još jednog protivnika u 3. pretkolu) igra se krajem kolovoza, a prijelazni rok završava svega nekoliko dana kasnije. Teško se je, pomalo i hazarderski, osloniti na Europu kao siguran izvor prihoda (hint: prošla sezona!), što znači da Rijeka mora prodati još barem jednog, dva igrača kako bi ovogodišnji budžet bio – namiren. U izlogu su, naravno, najvrjedniji eksponati, poput novopečenog reprezentativca Nediljka Labrovića, Princea Ampema ili pak Ivana Lepinjice koji se već danima spominje u Otočkim medijima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. ožujak 2024 07:14