Mario Zebec

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
ARBITAR POD POVEĆALOM

Evo tko sudi derbi na Rujevici: ‘Najduži repovi‘ ostali su nakon Dinamove 3:0 pobjede u Kupu prije 4 godine

Nedjeljni derbi Rijeke i Dinama sudit će jedan od naših najboljih sudaca, 39-godišnji Mario Zebec
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. travanj 2022. 18:26

Međunarodni arbitar iz Cestice kraj Varaždina dosad je u 150 navrata sudio prvoligaške utakmice, a na elitnoj je sceni od sezone 2009./10.

Pogled u retrovizor govori da je Zebec dosad deset puta sudio međusobne okršaje Dinama i Rijeka, sedam je bilo prvenstvenih utakmica, a tri u Hrvatskom kupu. Dinamo je pobijedio četiri puta, pet je utakmica okončano remijima, a Rijeka je jednom slavila sa Zebecovom arbitražom.

Tri su prvoligaška okršaja bila odigrana u Zagrebu, a četiri u Rijeci, koja ni jednom nije slavila u spomenutim ogledima. U maksimirskim je dvobojima, naime, Dinamo dvaput pobijedio (3:0, 5:2), a jedan je dvoboj okončan remijem bez pogodaka. Na četiri utakmice na Rujevici, Riječani i Zagrepčani su sa Zebecom čak tri puta remizirali (1:1, 0:0 i 2:2), a jednom je Dinamo protutnjao Kvarnerom pobijedivši čak 5:0!

Poneka pritužba

U tri utakmice u Kupu, Rijeka i Dinamo imaju po jednu pobjedu, jedan remi i jedan poraz. Riječani su svoju općenito jedinu pobjedu protiv Dinama sa sucem Zebecom upisali 1. prosinca prošle godine, u četvrtfinalnom su dvoboju Kupa slavili 3:1 i tako su izborili plasman u polufinale.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Prije sedam godina Zebec je, ovaj put na Kantridi, sudio uzvratni polufinalni kup-okršaj. Nakon 2:1 za Dinamo u Zagrebu u Rijeci nije bilo pogodaka i Plavi su izborili nastup u finalu, u kojem su, podsjetimo, tek nakon izvođenja jedanaesteraca svladali Split u Maksimiru (4:2, 0:0). Napokon, u travnju 2018. godine, sudio je Zebec polufinalni dvoboj Dinama i Rijeke u Maksimiru, zagrebački su nogometaši lako svladali Riječane 3:0.

U tih deset utakmica bilo je vrlo dobrih Zebecovih arbitraža, ali i dvoboja nakon kojih su se oba kluba žalila na suđenje. Riječani su bili ljutiti prije pet godina, nakon 1:1 remija na Rujevici.

Famozni intenzitet

Žalili su se, naime, da Zebec nije dosudio kazneni udarac za njih nakon duela Leškovića i Andrijaševića u Dinamovu kaznenom prostoru. Sudačka je analiza poslije pokazala da to baš i nije bila teška pogreška, te da je Zebec procijenio kako famozni intenzitet guranja nije bio dovoljan za prekršaj...

Obostrano je nezadovoljstvo bilo nakon Dinamove 3:0 pobjede u Kupu prije četiri godine. Rijeka je bila ogorčena isključenjem Filipa Bradarića u 47. minuti (pri rezultatu 1:0 za Plave), analiza je pokazala da nije trebao dobiti drugi žuti karton za prekršaj. Međutim, Bradariću je krajem prvoga poluvremena bilo “oprošteno” igranje rukom u svom šesnaestercu, Zebec to nije vidio, pa je Dinamo bio oštećen za kazneni udarac, a ujedno bi Bradarić već tada dobio drugi žuti, isključujući karton jer je prvi zaradio u 24. minuti.

Nakon te utakmice trener Rijeke Matjaž Kek dugo je prigovarao sucu, a isključeni Bradarić, te Kekov pomoćnik Matrljan, bili su drski i bezobrazni. Delegat utakmice, Ante Vučemilović, u zapisnik je upisao da je Bradarić izbio loptu iz Zebecove ruke, unio mu se u lice i rekao mu:

- Sram te bilo, đubre jedno!

A Matrljan je i zaprijetio:

- Smeće jedno, doći ćeš ti u Rijeku, j.... ćemo ti mater!”

Kazne od Saveza

Obojicu je, dakako, kaznila Disciplinska komisija HNS-a, bila je to utakmica nakon koje su ostali “najduži repovi”. Zebec je, dakle, načelno dobro arbitrirao u okršajima Zagrepčana i Riječana, nadajmo se da će kvalitetno suditi i u nedjelju na Rujevici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 09:01