Gennaro Gattuso

 ANTE CIZMIC Cropix
PLAN ZA DERBI

Gattuso sprema Rijeci ‘nož u zubima‘. Mnogi se čude zbog jednog igrača, on ga je spreman forsirati

"Sviđa mi se kad otkrijem kako igrači na klupi nisu zadovoljni, kako jedva čekaju da uđu u borbu"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. rujan 2024. 13:37

Točno je, u dosadašnjem 101 Jadranskom derbiju, otkako je Hrvatske, Hajduk je u prednosti za svega jednu pobjedu, dakle 39 uspjeha Hajduka, 38 Rijeke, 24 neodlučne utakmice. No to nije sve, u bivšoj državi odigrali su 56 utakmica, uz 23 pobjede splitskih "bijelih", jedanaest poraza i 22 neodlučena susreta.

Toj statistici treba dodati i one o osvojenim trofejima: otkako je Hrvatske Hajduk šest puta prvak uz osam Kupova, Rijeka jednom šampion uz šest Kupova. U bivšim Jugoslavijama (kraljevoj i Titovoj) Hajduk je znatno uspješniji: devet naslova prvaka uz devet Kupova, dok se Rijeka može pohvaliti s dva Kupa. Ukupno: Hajduk petnaest puta prvak i 17 puta osvajač Kupa, Rijeka jednom prva uz osam osvojenih Kupova...

Momčad Hajduka na Rujevici polaže značajni ispit svoje sposobnosti, dvoboj protiv Rijeke pokazat će jesu li splitski "bijeli" u stanju nastaviti svoju seriju bez poraza, još više mogu li u izravnom nadmetanju, u još jednom derbiju, ostvariti kontinuitet pozitivnih rezultata. Trener Gennaro Gattuso u najavi utakmice nije odgovorio na pitanje koliko bi ga zadovoljilo osvajanje jednog boda, on fokus gura prema igračima te "izvedbi i mentalitetu", jer "to će donijeti željeni rezultat".

Bamba i Trajkovski izvan stroja

Hajduk je tijekom posljednjih sezona dolazio na megdan riječkom klubu u podređenom položaju premda su "bijeli", otkako ih predvodi Marko Livaja, znali iščupati bodove (kad igra na Rujevici: jedan poraz, četiri pobjede). Međutim, na ovo gostovanje splitski sastav stiže s otvorenim gardom, s namjerom da se suprotstavi u nadigravanju i nadjačavanju na terenu. Uvjet da bi u tome uspjeli, postavio je trener:

- Osnovno je da u najmanju ruku pokažemo istu želju, volju, energiju kojom će ući domaći igrači. Mi smo u stanju to izvesti, predstaviti se tako...

image

Split, 210924.
Stadion Poljud.
HNK Hajduk Split - HNK Gorica, utakmica 7. kola SuperSport HNL-a.
Na fotografiji: Antony Kalik, Jurica Persir.
Foto: Vojko Basic/CROPIX

VOJKO BASIC Cropix

Zanimljiva je njegova opservacija po kojoj "sigurno nismo najjača momčad, ali smo u stanju biti nezgodni, pa i dosadni, nepopustljivi u svakoj fazi igre". Trener je obznanio da su, na stranu iščekivanje povratka u pogon Mihaela Žapera, izvan stroja i dalje Bamba i Trajkovski.

Sastav Hajduka se može nagađati premda je svima jasno da je Gattusova tvrdnja kako kod njega "nema glavnih igrača" ipak jedna parada, jer se ona odnosi isključivo na igrače koji vise između prve jedanaestorice i onih s pričuvne klupe. Može se sa sigurnošću najaviti da će "bijeli" startati s postavom koja je u stanju ne samo suprotstaviti se protivniku nego ga i nadvisiti.

Kalik ispred Biuka i Benrahoua

Tako treba očekivati da će i Gattusova škvadra u derbi ući "con coltelo fra i denti", to jest "s nožem u zubima", kako su se "bijeli" u dosadašnjima nastupima uobičajeno pokazali: borbeno, tvrdo u duelima, krajnje ozbiljno... Mister je pokazao da u pravilu računa na održavanje ravnoteže momčadi, zato i koristi pričuvne igrače kako bi osigurao visoki intenzitet igre.

- Sviđa mi se kad otkrijem kako igrači na klupi nisu zadovoljni, kako jedva čekaju da uđu u borbu, da se dokažu, veliko zadovoljstvo čine baš oni...

Mnogi se čude kako forsira Anthonyja Kalika za kojeg uvijek nalazi mjesto u momčadi, a radi se o trenerovoj potrebi da u momčadi drži igrača kojemu je glavna odlika požrtvovnost, sposobnost patnje na terenu bez predaha i milimetra odstupanja od zadatka. Moglo bi se i kladiti da će na Rujevici istrčati Kalik, a ne na primjer, Biuk ili Benrahou...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 13:39