DAMIR SKOMRLJ Cropix
U NAJAVI DERBIJA

Golovi su mu spektakularni, a igrom mami osmijeh na lice navijača: ‘On igra drugačije, veliki je talent‘

‘Istina, bio sam blizu Osijeka, no na kraju sam se odlučio za Rijeku‘, rekao je Pašalić
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 16. rujan 2023. 17:05

Rijeka je uoči početka ove sezone dovela nekoliko igrača velikog potencijala, no iznad njihovih imena pomalo su stajali i upitnici. Osim već dokazanog Nike Jankovića, koji je povratkom na Rujevicu, kao igrač koji je i ugovorom vezan za Rijeku, “otpustio” kočnice i pokazao već na startu (pet pogodaka i četiri asistencije) da će biti jako bitna riječka karika ove sezone, te Tonija Fruka (jedan pogodak i četiri asistencije) kao afirmirano dobrog igrača koji je posljednje dvije sezone proveo u Gorici, na Kvarner je, nekako tiho, stigao i “gastarbajterski” duo, Franjo Ivanović i - Marco Pašalić. Oba su stigla, i to bez odštete, iz drugih momčadi bundesligaša (Augsburg i Borussia Dortmund) nakon što su prošli sazrijevanje u nižim njemačkim ligama i oba su brzo naznačili da u sebi imaju veliku kvalitetu zbog koje su bili i na meti brojnih drugih europskih klubova. Ivanović je u 12 utakmica postigao četiri pogotka i jednu asistenciju, dok je Pašalić u utakmici manje postigao čak šest pogodaka upisavši pritom i dvije asistencije.

Gotovo svi pogoci Pašalića spadaju u mala remek-djela nogometnog umijeća, a njegova fantastična ljevica i večeras (19.30) će biti permanentna opasnost momčadi Osijeka koja u sklopu 8. kola SuperSport HNL-a stiže na Rujevicu.

- Svaka nam je utakmica jednako bitna, moramo imati maksimalan fokus i vjerovati u to što treniramo i radimo. Igramo li protiv Rudeša, Dinama ili Osijeka, nama je sasvim svejedno, meni je svaka utakmica jednako bitna - kazao je u uvodu Pašalić, kojem je stanka od dva tjedna također dobro došla za “predahnuti”, a opet ostati u sjajnom ritmu u kojem je započeo sezonu.

Tome su poslužile i dvije prijateljske utakmice, protiv Domžala i juniora Rijeke, u kojima su izabranici Željka Sopića pokazali puno toga dobroga.

- Dobro su nam došle te utakmice, bitno je da smo nešto igrali, da se još bolje uigramo i da prihvatimo taktiku koju novi trener od nas zahtijeva. Osim toga, dobro nam je došla ta pauza i da se uigramo s Pjacom, da se navikne na nas kao novi član momčadi i da usvoji neke automatizme. Susret protiv Domžala nam je posebno pokazao da znamo i možemo, ona je možda bila i malo bitnija jer tu igraš protiv momčadi koja isto igra prvu ligu - dodao je Pašalić koji na benefite dolaska Marka Pjace “puca” odgovor istom brzinom kojom njegova ljevica para protivničke mreže.

image

Marko Pjaca

Cropix

Namještene nišanske sprave

- Ma 100 % ćemo puno dobiti s njime. Ja sam nogomet naučio na ulici, tu se vidi sve, a ti vidiš da on ima taj “magičan” dodir s loptom, baš kako je rekao i trener Sopić. On ne igra taj nogomet kao da ga je učio iz neke knjige ili da mu je to netko pokazao, on ga igra drugačije. Veliki je talent, i iskreno mi je žao zbog svega što mu se dogodilo u karijeri. No Marko je, koliko sam ga upoznao, kao čovjek, super. Jedan miran dečko, ali može se s njime puno razgovarati. Pričali smo i o periodu provedenom u Juventusu, kako mu je bilo, pa i kakav je Ronaldo s kojim je dijelio svlačionicu. Ozljede su ga usporile, ali on nogomet zna i to će se sigurno vidjeti, to sam siguran - objasnio je riječki veznjak koji je u četvrtak napunio 23 godine.

Protiv Osijeka želi samo jedno - pobjedu.

- Najbitnije je nam je dobro se pripremiti, dobro proučiti igrače na pozicijama protiv kojih ćeš igrati. Osijek je igrao protiv Dinama do 70. minute savršenu utakmicu, ali se vidi isto da se može okrenuti utakmica protiv njih. Nisu konstantni do kraja susreta. Bez obzira na cijelu tu priču oko suđenja, nekad ti treba i malo sreće za pobjedu, ali nije Dinamo iz ničega stigao do toga. Smatram da se moramo maksimalno pripremiti i do posljednje minute igrati svoju igru - dodao je Pašalić koji je sam potvrdio kako je ljetos bio blizu prelaska u momčad protiv koje će večeras igrati.

- Istina, bio sam blizu Osijeka, no na kraju sam se odlučio za Rijeku. Imao sam dobar osjećaj, dobru viziju oko budućnosti Rijeke i koju ću ulogu imati u ekipi. Moram kazati da je tu i bivši trener odigrao svoju ulogu, no taj osjećaj je prevagnuo - rekao je Pašalić koji će danas igrati protiv “svojih” Slavonaca.

Naime, Pašalići svoje porijeklo vuku iz Vinkovaca.

- A moram igrati i protiv njih, što ću, ha, ha... Nišanske sprave su namještene, udarce u utakmici pucam po instinktu, naravno da ciljam. No, prije svega, moram gledati ponekad i da dodam umjesto da pucam. Ušle su lopte, jesu, ali ponekad bi možda bilo bolje dodati ili pucati desnom nogom - podvukao je Pašalić koji se, baš kao i cijela momčad Rijeke, okreće domaćem prvenstvu i kup natjecanju nakon što su u posljednjem koraku ostali bez grupne faze Konferencijske lige.

Teško ćeš ako igraš sam

- Nakon ispadanja iz Europe nema više izgovora da smo umorni, da igramo svaki treći dan, da nas je umorio put... Sada moramo na domaćem terenu pokazati što znamo i što možemo, slično kao što smo pokazali u Europi. Po meni imamo i velike šanse osvojiti prvenstvo ove godine, zašto ne? Konkurencija je ove godine vrlo dobra, ne samo klubovi iz vrha, pa Varaždin i Rudeš, bez obzira na to što su loše krenuli, su vrlo dobre momčadi i ti svaku utakmicu moraš biti na svom maksimumu ako želiš osvojiti bodove. No, po kvaliteti igrača su Dinamo i Hajduk jako dobri, vidjet ćemo večeras na terenu kakav je Osijek. Vidi se da tu ima individualne kvalitete, no moraš više igrati kao ekipa. Ako igraš sam, teško ćeš osvojiti ta tri boda koje svatko priželjkuje.

Izmjena trenera nam je dobro došla

Progovorio je Pašalić i o novom treneru koji je momčad preuzeo u dosta teškom trenutku.

- Trener Sopić je imao ispred sebe dvije vrlo teške utakmice protiv Lillea, kao i derbi s Dinamom. Tu smo morali malo i kalkulirati, kako se malo odmoriti, prilagoditi protivniku, a igrati dobro. No, sada to polako sjeda na svoje. Izmjena trenera, po meni, dobro nam je došla, možemo samo više naučiti. Svaki trener ima neki svoj način rada, nema tu puno razlike, no svatko mora ubaciti svoju individualnu kvalitetu na terenu, baš kao što treba biti i u službi momčadi. Trener Sopić je super, jako otvoren i jako direktan. Na to sam navikao i u Njemačkoj, tamo se isto tako radi i to je meni bitno da znam na čemu sam i na čemu moram raditi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. listopad 2024 04:42