Komnen Andrić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
LIGAŠKI SUSRET

Gorica je ranijih sezona znala biti riječka ‘crna mačka‘, no izgleda da su ta vremena ‘tempi passati‘

Ne bude li pristup pravi, ne nametne li se Rijeka kao znatno kvalitetniji protivnik, mogla bi imati problema
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 11. rujan 2024. 23:04

Nogometaši Rijeke ovog se vikenda vraćaju svojim ligaškim obvezama, nakon reprezentativne pauze izabranici Radomira Đalovića kreću po nove ligaške bodove put Velike Gorice, gdje ih ove subote (20 sati) čeka dvoboj protiv gotovo istoimenog domaćina.

Momčad s Kvarnera u nastavak prvenstva će, za razliku od većine ostalih prvoligaša (izuzev Osijeka), koji su malo ili gotovo nikako “pazarili” pred sam kraj prijelaznog roka, ući s čak tri nova igrača, od kojih su dvojica klasični napadači.

Sve ono što je bila svojevrsna boljka Rijeke kroz cijelu prošlu sezonu, a nastavilo se to jednim dijelom i novoj, bio je veliki broj “zapucanih” prilika, a svi se nadaju da će dovođenjem Perice i Dogana, te nešto ranije Andrića, i ta rubrika krenuti nabolje. Rijeka ih je morala stvoriti znatno više od protivnika da bi u konačnici mogla računati na povoljan ishod, a to se najviše očitovalo u dvobojima protiv jačih i europskih momčadi, gdje Riječani ne bi bili favoriti i gdje su morali iskoristiti barem nešto od onog manjeg broja šansi koje su stvorili.

Utakmica protiv Gorice definitivno ne spada pod tu rubriku, što ne znači da će se Riječani doći “prošetati” nekadašnjim stadionom velikogoričkog Radnika i bez “po muke” odnijeti tri boda put Kvarnera.

Pristup je bitan

Ne bude li pristup pravi, ne nametne li se Rijeka kao znatno kvalitetniji protivnik, mogla bi imati problema. Rijeka jest znatno bolja momčad koja sada već ima ozbiljan roster unatoč izglednom odlasku Veldina Hodže, jednog od najboljih mladih igrača lige put daleke Rusije, no niti protiv jedne momčadi u HNL-u, ne bude li maksimalno oprezna i motivirana, ne može računati na lake bodove.

Uz neprikosnoveni Dinamo i Hajduk, koji (ipak) ima jednu pobjedu više na svom kontu od Rijeke u HNL eri jadranskih derbija, donedavno je još jedino Gorica imala pozitivan skor s riječkom momčadi u ukupnom omjeru, no posljednjom sezonom, gdje su Bijeli u sva četiri navrata svladali aktualnog protivnika, taj “vječni” skor promijenio se u korist Rijeke. U 24 dosad odigrana susreta subotnji domaćin slavio je 10 puta, Rijeka ima jednu pobjedu više na svom kontu (11), dok su svega tri dvoboja završili bez pobjednika.

Gorica je ranijih sezona nerijetko znala biti riječka “crna mačka”, nisu Bijeli nikako imali rješenja za igru Turopoljaca, koji su ostali upamćeni i po smjeni najdugovječnijeg trofejnog trenera Rijeke, Matjaža Keka, no izgleda da su ta vremena “tempi passati”. Prošla sezona, kako smo već spomenuli, završila je 100 % berbom bodova s 9:2 gol razlikom na strani Rijeke. Domaćini, pak, zadnju pobjedu pamte prije dvije sezone kada je Kristian Fućak, Grobničan koji je bio na posudbi iz Osijeka, Gorici jedinim pogotkom donio tri boda u srazu protiv Jakirovićeve Rijeke. Bila su to ona vremena fantastičnog niza i igara Gorice pod Sopićevim vodstvom kada su, izvan svih očekivanja, spasili svoj prvoligaški status sjajnim proljetnim nizom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 23:04