TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
HRVATI U EUROPI

Hajduk i Rijeka navijaju za Glasgow Rangerse, a evo što je moguće ako Hajduk osvoji dvostruku krunu!

UEFA još nije odlučila i odredila na koji će način razriješiti komplicirani rebus.
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. svibanj 2022. 13:00

Sve predradnje uoči finala Hrvatskog nogometnog kupa uglavnom su razriješene: susret se igra 26. svibnja na Poljudu, a sve ulaznice već imaju svoje vlasnike. Ostaje otvorenim tek pitanje pobjednika, odnosno u kojem će se europskom natjecanju naći Hajduk ili Rijeka?

Pobjednik Hrvatskog kupa u narednoj bi sezone trebao igrati treće pretkolo Konferencijske lige, ali podudarnošću nekih okolnosti, situacija može biti i drugačija. Naime, ukoliko Hajduk, uz Kup osvoji i prvenstvo, drugoplasirani klub HNL-a počeo bi kvalifikacije od drugog pretkola.

Postoji također i scenarij prema kojemu bi pobjednik Hrvatskog kupa zaigrao u kvalifikacijskom ciklusu Europske lige. Jedan je preduvjet da finalisti Konferencijske lige ostvare određene rezultate u nacionalnim ligama: Roma bi trebala zadržati status među prvih šest klubova u Serie A, a Feyenoord među tri prvoplasirana u prvenstvu Nizozemske.

Za hrvatskog osvajača Kupa praktički je svejedno tko će osvojiti Konferencijsku ligu. No, bitno mu je – tko će pobijediti u finalu Europske lige? Trijumf njemačkog Eintrachta bio bi nepovoljan za hrvatske klubove, ali pobjeda škotskog Rangersa otvorila bi Hajduku ili Rijeci mogućnost igranja u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Uspjehom škotskog kluba nastala bi rupa u trećem pretkolu Lige prvaka, koja se može popuniti na način da se klubovi (viceprvaci Ukrajine i Turske) iz trećeg pomiču u četvrto pretkolo. Tako bi se otvorilo mjesto i u trećem pretkolu Europske lige za osvajača Hrvatskog kupa. UEFA međutim još nije odlučila (budući da se nije niti našla u opisanoj situaciji) na koji će način razriješiti ovaj rebus.

Linker
19. travanj 2024 15:23