MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
ANALIZA JADRANSKOG DERBIJA

Hajduk ima bolji igrački kadar od Rijeke, atmosfera i forma su na njegovoj strani, ali jedno poziva na oprez

Uoči velikog derbija Hajduka i Rijeke napravili smo malu usporedbu ljutih rivala u par kategorija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. veljača 2022. 14:51

IGRAČKI KADAR

Uvijek nezahvalna vaga, ali u ovom trenutku ta vrsta stručnog preciznog mjerenja ipak “preteže” na splitsku stranu. Samo da Hajduk ima igrača klase i forme Livaje, mora vaga pokazati tko je snažniji, ali nije Livaja sam. Povratkom Nikole Kalinića koji se pridodao iskusnim igračima poput njegovog prezimenjaka Lovre, Mađara Lovrencsicsa, Portugalca Ferra, mladih snaga Biuka i Ljubičića, Hajduk je dobio kompaktnu momčad. Još su iz sjene izvukli “asa iz rukava” s Lukasom Grgićem i na kraju se formirala kompetitivna momčad. Za jadranski derbi po svemu sudeći nedostaje Filip Krovinović, ali Hajduk se toliko popunio u svim linijama, da čak ni njegov izostanak nitko ne uzima kao alibi. Rijeka također ima svoje adute, prije svih u Drmiću i Muriću, dvojcu koji može rješavati utakmice individualnom kvalitetom. Ima snagu u sredini s Pavičićem, Selahijem i Gnezdom Čerinom. Dapače, s takvim kadrom u veznom redu sigurno može parirati, pa čak i zadati probleme Bijelima. Ali, uspoređujući igrački kadar, uvijek dolazimo do pitanja “ima li protivnik nekog poput Livaje?”. Nema. Je li vratarski kadar iskusan kao Lovre Kalinić? Nije. Možemo polemizirati o obrani i veznom redu, čak i o tome je li Drmić adaptivniji u HNL-u od tek pristiglog Nikole Kalinića. Ali, razlika je u konačnici uvijek prisutna.

OCJENA 8,5 - 7,5

FORMA

Adut u kojeg se Hajduk s pravom uzdaje. Jedina momčad koja je uzela svih 12 bodova na proljeće. I to u kakvom stilu, s najmanje dva pogotka razlike! Najefikasnija ekipa s 13 zgoditaka je Hajduk, što jasno govori kako forma nije došla iz rezultatski tijesnih, već uvjerljivih pobjeda u kojima se potvrđivala klasa, ali i ukupna forma. Rijeka je u isto vrijeme osvojila šest bodova s naglaskom da su igrači s Rujevice imali dva teška gostovanja kod Dinama i Osijeka u kojima su ostali bez bodova. Rijeka je na svom travnjaku pobijedila Lokomotivu i Šibenik primivši pritom po dva pogotka na tim pobjedama na Rujevici. Ali, forma Hajduka nije bljesnula u drugom dijelu sezone, dapače, još od početka studenoga, od dolaska Dambrauskasa bilježe hajdukovci veliki uzlet. U zadnjih 10 imaju osam pobjeda i dva remija, a Rijeka u istom razdoblju ima čak 10 bodova manje od Splićana. Tomićeva ekipa uzela je 16, a Hajduk 26. Toliko o formi.

OCJENA 9 - 6,5

ATMOSFERA

Kategorija koju pokreće rezultat, a shodno svemu izrečenom o formi današnjih suparnika dolazi i priča o atmosferi. Hajduk bilježi seriju pobjeda, ali bilježi i rekordni prebačaj od 50.000 članova. Uz to, treću utakmicu zaredom na Poljudu rasprodan je stadion. Već je postalo uobičajeno da se nekoliko dana prije utakmice ne može do ulaznice, a blagajne za jadranski derbi zatvorene su čak šest dana prije samog dvoboja. Velika euforija trese Split i kompletni hajdučki puk, stoga se ne može ni uspoređivati Hajduk s bilo kojim protivnikom u HNL-u u ovom trenutku. Ozračje na Poljudu ponekad je bilo i opterećenje za igrače, ali svjestan je Dambrauskas da je podrška s tribina pogonsko gorivo za ekipu koja gaji najviše ambicije. Zato nema spora, atmosfera koja je stvorena oko Hajduka prelijeva se i na poljudske utakmice, a takva je i današnji jadranski derbi koji u segmentu ozračja pruža prednost Hajduku.

OCJENA 8,5 - 7

TRADICIJA

Najmanje važna u svakoj novoj utakmici, ali ipak ne treba zanemariti činjenicu da je Rijeka dobila čak četiri od zadnjih pet utakmica na Poljudu! Istina, zvuči ozbiljno, jer nikoga nije lako dobiti u gostima, a kamoli Hajduka na splitskom travnjaku. Međutim, ako tradiciju okrenemo na drugu stranu isto tako ćemo dobiti rezultat kojem se malotko nadao s obzirom da je Hajduk pobijedio u tri posljednja ogleda na Rujevici. No, tradicija uspješnih izdanja Rijeke na Poljudu traje već dulje vrijeme. U posljednjih 10 splitskih ogleda omjer je 2-3-5, a odemo li i korak dalje u povijest, doći ćemo do podatka kako su Bijeli prije zadnjih 10 imali čak devet uzastopnih utakmica bez pobjede. Godinama je Matjaž Kek bio nerješiva enigma s Rijekom na Poljudu, ali kako već rekosmo, tradicija upozorava, međutim ne igra presudnu ulogu na travnjaku u večerašnjem ogledu.

OCJENA: 6 - 8

UKUPNO 32 - 29

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:46