ANTE CIZMIC Cropix
POVIJESNA FEŠTA U SPLITU

Hajduk ima trofej nakon 9 godina! Pogledajte preokret i meč života neočekivanog junaka

Hajduk je na prepunom Poljudu s 3:1 slavio protiv Rijeke i osvojio Hrvatski kup!
Piše: Zdravko Reić, Sportske novostiObjavljeno: 26. svibanj 2022. 20:58

RIJEKA - HAJDUK 1:3 (Drmić 13' / Ferro 24', Melnjak 36', 56')

RIJEKA (3-4-1-2): Labrović - Velkovski, Krešić, Smolčić - Ampem (od 76. Bušnja), Gnezda Čerin (od 86. Stanić), Selahi (od 63. Lepinjica), Vukčević - Pavičić (od 63. Murić) - Obregon (od 46. Solano), Drmić

HAJDUK (4-3-1-2): L. Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak (od 90.+1. Simić) - Grgić (od 63. Vuković), Fossati, Sahiti (od 82. Biuk) - Krovinović - Mlakar (od 63. Čolina), Livaja

SPLIT - stadion Poljud. Sudac: Fran Jović (Zagreb)


Hajduk je osvojio kup Hrvatske, "bijeli" su pobijedili Rijeku s 3-1, sasvim zasluženo, u spektakularnom ambijentu. Splitska momčad je djelovala poduzetnije, poletnije, poslije primljenog gola nisu psihički pali, uspjeli su okrenuti rezultat u svoju korist. Rijeka je primila dva gola poslije prekida, a onda je Smolčić izveo doslovno harakiri, dobio je dva žuta kartona i isključenje, ostavio svoju momčad nasukanu.

Junak pobjede Dario Melnjak sa svoja dva gola osigurao je osvajanje Kupa, odigrao je utakmicu u vrhunskom stilu, uz napomenu da je taj igrač u polufinalnoj utakmici protiv Gorice također polučio dva pogotka za pobjedu "bijelih" od 2-1.

Hajduk je krenuo energičnije, pokušavali su pritisnuti goste, baš i nisu izveli neku smisleniju akciju (donekle jedino Melnjakov šut glavom u 10.) da bi u 13. minuti Rijeka konstruirala ubitačnu kontru i povela golom Josipa Drmića. Matni napad osmislio je Obregon, poslao je loptu sa svoje polovice terena u dubinu za Drmića, koji je bio brži od Portugalca Ferra, izborio se za povoljnu poziciju, udario lažnjak Lovri Kaliniću i manirom pravog golgetera nepogrešivo poslao loptu mrežu domaćina.

Hajduk je logično krenuo po izjednačenje i uspio, u 24. minuti strijelac je bio Reis Ferreira Francisco, zvani Ferro, koji je tako ispravio svoju grešku kod primljenog pogotka. Riječka obrana se nije proslavila, primili su gol poslije prekida, korner je izveo Sahiti, Portugalac je majstorski glavom prisilio Labrovića na kapitulaciju.

A onda su gosti i drugi put pali poslije prekida u 36. minuti, Elez je sa svojeg položaja izveo faul, poslao dugu loptu na Livaju, majstor je umrtvio balun grudima, okrenuo Vukčevića, pa odigrao povratnu, natrčao je Dario Melnjak i iz blizine doveo svoju momčad u prednost s 2-1.

To nije kraj nevoljama Riječana, u 41. minuti Hrvoje Smolčić je nepotrebno, uz aut-liniju na istočnoj strani rukama potegnuo Livaju u prodoru, faktički je izazvao suca Jovića da odmah izvadi žuti, pa zatim riječkom stoperu pokaže i crveni karton. To je bilo fatalno za momčad Gorana Tomića, od vodstva s 1-0 njegova momčad je dozvolila rezultatski preokret od 1-2 za Hajduka da bi potom gosti ostali s igračem manje.

U nastavku se Rijeka reorganizirala, napustili su igru s tri stopera, Tomić je uveo u momčad Solana, postavili su se u sustav 4-4-1. Međutim, Dario Melnjak je riješio sve dileme u 56. minuti, iskoristio je početničku grešku Selahija, on je dozvolio Grgiću da mu uzme loptu i asistira Melnjaku. A on se proslavio, pribrano je postigao gol za 3-1.

Do kraja je to bila parada domaće momčadi, "bijeli" su smireno priveli dvoboj kraju, razvlačili su igru, imali nekoliko šansi i doživjeli prave ovacije razdraganih navijača. Kulminacija odobravanja, pljesak svih navijača Hajduka upućen je Melnjaku, koji je zasluženo doživio standing ovation u 90. minuti. To je bio naklon armije oduševljenih pristalica domaćina junaku utakmice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE OSVAJAČU KUPA!!!

90'+1' - Izlazi dvostruki strijelac Dario Melnjak uz 'standing ovation' prepunog Poljuda, ulazi Stefan Simić.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Prekid utakmice zbog bakljade na zapadnoj tribini! Prema prvim informacijama, Armada je ubacila tri baklje u svečanu ložu...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

86' - Goran Tomić u igru uvodi Matu Stanića, izlazi Adam Gnezda Čerin.

83' - U prvome dodiru s loptom Biuk je izborio korner, odbio se njegov udarac od Krešića.

82' - Uz veliki poljudski aplauz izlazi Emir Sahiti, mijenja ga Stipe Biuk.

81' - Sijevnuo je udarac Josipa Drmića! Murić je majstorski odigrao povratnu za prvoga strijelca Riječana, a njegov šut prohujao je malo iznad grede!

79' - Željan je Melnjak hat-tricka u finalu Kupa, sada je to i više nego očigledno... Šutirao je iskosa Varaždinac, iako je možda imao i boljih opcija, prolazi i ovaj pokušaj pored gola.

78' - I opet Melnjak! Livajinu loptu 's očima' nije uspio skrenuti dvostruki strijelac u mrežu pored ukopanog Labrovića...

76' - Ušao je Denis Bušnja umjesto Princea Ampema.

75' - Livajin dalekometan pokušaj uz manje je poteškoće ukrotio Labrović.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

70' - Nova velika prilika Marka Livaje! Ovog je puta David Čolina dugačkom loptom izbacio riječku obranu, Livaja je driblingom zaobišao Labrovića, ali i otišao previše u stranu - na kraju njegov udarac iskosa odlazi preko gola.

68' - Čisti zicer Marku Livaji skinuo je Nediljko Labrović! Nova pogreška destabilizirane obrane Rijeke, sjurio se Livaja u šesnaesterac riječkog sastava, a novopečeni reprezentativac Labrović u situaciji 'jedan-na-jedan' izlazi kao pobjednik!

63' - Promjene na objema stranama. Dambrauskas vadi Lukasa Grgića i Jana Mlakara, zamijenit će ih Josip Vuković i David Čolina. U momčadi Rijeke izlaze Domagoj Pavičić i Lindon Selahi, ući će Robert Murić i Ivan Lepinjica.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

62' - Melnjak je zamalo došao do hat-tricka! Nakon novoga kornera Emira Sahitija našao se (zasad) dvostruki strijelac potpuno sam na samo dva-tri metra od gola, a Labrović se istaknuo sjajnom refleksnom intervencijom!

59' - Livaja je u šansi, ali čisti ispred njega Velkovski!

image
ANTE CIZMIC Cropix

56' - GOOOL! Pod pritiskom Lukasa Grgića teško su pogriješili Darko Velkovski i - još neopreznije - Lindon Selahi. Koristi njihov kiks Dario Melnjak za svoj drugi gol, Hajduk vodi 3:1!

49' - Elez je atraktivno petom pokušao Mlakara gurnuti u šansu, ipak - brži je Nediljko Labrović.

46' - Vraćamo se na Poljud. U momčadi Hajduka nema promjena, a kod Rijeke će jedan Kolumbijac zamijeniti drugog - Solano za asistenta prvoga gola Jorgea Obregona.

image

Valdas Dambrauskas

TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Srčano su hajdukovci ušli u susret, iskazao se Dario Melnjak s nekoliko individualnih prodora usred intenzivnog presinga kojim su Bijeli pritisnuli riječki sastav. No, umjesto ranoga pogotka Hajduka, hladan tuš za Splićane - povela je Rijeka! Drmić je pobjegao Ferru i zatresao mrežu usred prepunog Poljuda. Dambrauskasovi su nogometaši, međutim, nastavili još jačim pritiskom. Agresivan pristup urodio je plodom kada se branič Ferro iskupio za rani kiks - njegov pogodak glavom potaknuo je erupciju poljudskih tribina. Kada je, pak, sveprisutni Melnjak poentirao na atraktivnu Livajinu asistenciju, stadion se gotovo raspao. U smiraju prvoga dijela još je i riječki kapetan Hrvoje Smolčić zbog drugoga žutog kartona zaradio isključenje. Nastavak će zasigurno za Gorana Tomića biti najveći izazov u karijeri.

image

Goran Tomić

TOM DUBRAVEC Cropix

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - U duelu s Josipom Drmićem, koji je preuzeo kapetansku vrpcu, dobio je Lukas Grgić žuti karton.

KOMENTAR SUDAČKOG EKSPERTA PROČITAJTE OVDJE.

41' - CRVENI KARTON KAPETANU RIJEKE! Povukao je Hrvoje Smolčić nepotrebno Marka Livaju za dres, a sudac Jović dao je kapetanu riječkoga sastava drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton!

Velik je ovo hendikep za riječki sastav, ostali su bez kapetana za drugo poluvrijeme, ujedno je vjerojatno posljednju utakmicu odigrao Smolčić za Rijeku - navodno se kao iduća destinacija spominje frankfurtski Eintracht.

Ostaje Goran Tomić s desetoricom igrača za nastavak finala Kupa.

38' - Na travnjaku su nakon sudara Gnezda Čerin i Dino Mikanović, čini se da je koljeno stradalo obojici. Traje intervencija liječničke ekipe.

image
ANTE CIZMIC Cropix

36' - GOOOL! Livaja je majstorski prsima primirio loptu i okrenuo svog čuvara Vukčevića, a potom idealno ubacio za Melnjaka koji zakucava u mrežu za preokret na Poljudu!

35' - Lindon Selahi je dobio žuti karton zbog prekršaja.

33' - Još je jednom Melnjak u šansi! Fantastičnu dugačku Grgićevu loptu dočekao je Hajdukov bek i gađao malo pored gola!

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

27' - Gruba igra na Poljudu... Livaja je, a nakon njega i Fossati, s dvjema nogama, tzv. 'škarama' zaustavio Princea Ampema. Nije izdržao kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić, morao je prigovoriti nešto sucu Joviću - rezime svega su žuti kartoni Fossatiju zbog prekršaja i Smolčiću zbog prigovora.

image
ANTE CIZMIC Cropix

24' - GOOOL! Isplatio se intenzivan presing Hajduka! Sahiti je ubacio iz kornera, a Ferro skočio nebeski visoko te glavom pogodio za izjednačenje... Iskupio se za onaj kiks kod prvoga gola, poljudski semafor sada pokazuje 1:1!

23' - Hajduk i dalje prijeti! Krovinović ulazi u šesnaesterac, potom daje za Mlakara, a Slovenca blokira obrana Rijeke...

21' - Strašna akcija hajdukovaca! Sveprisutni Melnjak probio je lijevi bok i idealno centrirao za Krovinovića čiji udarac slabijom, lijevom nogom prolazi tik uz vratnicu!

18' - Nastavlja Hajduk s visokim presingom, nije ih pokolebao rani pogodak... Melnjak je tražio Mlakara u pet metara, dobro je zavrnuo ispred gola Rijeke, a Smolčić pravovremeno očistio!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

13' - GOOOL! Obregon je lucidnim dodavanjem izbacio cijelu Hajdukovu obranu, Drmić je pobjegao Ferru i na prepunom Poljudu poentirao pored nemoćnog Kalinića za 1:0 Rijeke!

Sudac Jović konzultira se s VAR sobom, je li možda Josip Drmić bio u nedozvoljenoj poziciji?!
Ne, čini se da je sve čisto i Rijeka vodi 1:0!

9' - Nova prijetnja Bijelih! Livajin ubačaj iz slobodnjaka Melnjak je dočekao glavom i šutirao preko gola...

4' - Zagrijao je Marko Livaja udarcem iz daljine novopečenog reprezentativca - vratara Nediljka Labrovića.

3' - Evo i prvoga prilaska hajdukovaca riječkome golu... Melnjakov je opasan pokušaj prošao pored gola!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

19.00: S razglasa poljudskog stadiona odjeknuli su taktovi hrvatske himne Lijepe naše. Legenda Hajduka Ivica Šurjak i legenda Rijeke Mladen Mladenović zajednički su iznijeli Rabuzinovo 'Sunce' te ga postavili na pijedestal. Svi su igrači na svojim pozicijama, sve je spremno za finale hrvatskoga Kupa!

image
PATRIK MRšNIK Patrik Mršnik


18.55: Glavni je sudac Fran Jović iz Zagreba.

18.50: S RAZGLASA MIŠO, ALI I RIJEČKE PJESME

Neuobičajena zvučna kulisa na Poljudu uoči finala Kupa. Na poljudskim utakmicama sve pršti od hajdukovih navijačkih pjesama, od Miše do Coce, ali finale Kupa imalo je drukčija pravila. Oba kluba su imala pravo na svoju glazbenu podršku, pa se sa službenog razglasa morala čuti i pjesma navijača Rijeke. Tako se dogodio rijetki trenutak da se sa razglasa razliježu i pjesme koje većina posjetitelja Poljuda nikada nije ni čula. Ali, pravila su jasna, organizator je morao pripremiti muzičko zadovoljstvo za obje strane.

18.35: Navijači su već u velikom broju pristigli na poljudski stadion:

VIDEO: Patrik Mršnik

18.20: Atmosfera s Poljuda:

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
NIKOLA VILIC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

18.00 Poljud sat vremena uoči početka utakmice:

17.40: Stigli su sastavi!

Kako smo i najavili, u udarnoj postavi Hajduka nema Nikole Kalinića. Marku Livaji društvo će u napadu praviti Jan Mlakar.

Kod Rijeke će startati Prince Ampem, iako se prednost uoči finala Kupa davala Kolumbijcu Solanu. U napadu će od prve minute zaigrati Jorge Obregon.

image
HNS Hns

16.40: Saznajemo: Nikola Kalinić otpao je za finale Kupa!

Hajdukov centarfor Nikola Kalinić zbog temperature nije ni putovao na veliki derbi s Dinamom, ali svi smo računali da će današnje finale s Rijekom dočekati spreman.

Međutim, Kalinićeva viroza i temperatura potrajali su duže nego što se mogli očekivati, tako da sjajni napadač još uvijek nije dovoljno spreman i neće igrati u finalu Hrvatskog kupa protiv Rijeke. Svakako, ovo je veliki udarac za Hajduk, jer Kalinićeva klasa, kao i golemo iskustvo, temelji su na kojima je Dambrauskas gradio taktiku za okršaj s Rijekom.

U vrhu napada uz Livaju bi trebao zaigrati Jan Mlakar.



Linker
20. travanj 2024 01:17