Michele Šego u dresu Hajduka II, 2019. 

 VOJKO BASIC/CROPIX
VAR SOBA

‘Hajduk nije ugradio otkupnu klauzulu, a sada bi im taj igrač bio zlata vrijedan; Boto? Odi kući, čovječe!‘

U novoj epizodi podcasta o HNL-u naši su sugovornici analizirali derbije u ‘ukorili‘ osječko vodstvo
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. rujan 2024. 18:42

U novoj epizodi VAR sobe, našeg tjednog podcasta namijenjenog SuperSport HNL-u, nogometni trener Ivan Božić i novinar Sportskih novosti Davorin Olivari ponudili su svoje dojmove i zaključke petog kola hrvatskog prvenstva. I ždrijeb Lige prvaka pokazao se neizbježnom temom, naši gosti govorili su i o poboljšanoj situaciji Hajduka i Rijeke nakon europskih šokova, a "ukori" su se nizali na ime Osijeka, posebice njihova sportskog direktora Josea Bota.

Nakon što smo ukratko najavili najnovije pojačanje Dinama, uslijedio je skok na Rujevicu i remi između Rijeke i Modrih (1:1).

- Utakmica je bila jednosmjerna do gola Petkovića, tada mi se činilo da bi Dinamo mogao otići i na dva-tri razlike. Rijeka se jako dobro postavila i uspjela vratiti. Kada igrači Rijeke nastupe s pravom energijom, svakom mogu napraviti problem. Drago mi je da su uzeli bod da ne bi bilo dodatnih turbulencija nakon onoga u Ljubljani. Da su izgubili, treneru Đaloviću teško bi bilo podići ekipu. Dinamo je očito izmoren Bakuom i putovanjima, tako da smo gledali malo iznenađenje, ali kada se sve podvuče, bod je realan. Bez obzira na to, i dalje mislim da Dinamo neće imati probleme u HNL-u - kaže Božić pa dodaje da u Rijeci nema mjesta panici jer s tako kvalitetnim igračima momčad se može vratiti na staro unatoč neugodnostima u Europi.

Iza nas je i ždrijeb Lige prvaka. Kažu projekcije da je devet bodova dovoljno za željenih top 24. Kako, stoga, do magične devetke?

- Ključne su tri utakmice nakon Bayerna, odnosno Monaco, RB Salzburg is Slovan Bratislava. Tu bi se mogli nazirati obrisi hoće li Dinamo skupiti dovoljni broj bodova. Monaco dolazi u Maksimiru, nije nepobjediv. Pitajte Tottenham ili Atalantu. Nek se, dakle, uzme tu koji bod, a može se uzeti i u Salzburgu. Slovan nije bolja momčad od Dinama... Te tri utakmice će mnogo toga reći.

Rijeka bi, kako stvari stoje, uvelike mogla ovisiti o Komnenu Andriću na poziciji centarfora. Je li nas uvjerio da je spreman za tako velike zadaće?

- Rijeka neće ostati samo na njemu. Priča se o Dominiku Doganu, mislim da bi mu se moglo dati šansu u izostanku boljih rješenja. Dogan je puno pokazao u Prvoj NL, a ima i drugih napadača u HNL-u koji su zanimljivi. Nešto sam načuo iz Šibenika da bi napadač Božić mogao biti zanimljiv izbor za njih - tvrdi naš trener.

image

Rijeka - Dinamo

DAMIR SKOMRLJ Cropix

U drugom derbiju kola Hajduk je pogotkom Marka Livaje slavio 1:0 nad Osijekom.

- Malo su nas boljele oči u prvom poluvremenu. Gle, kada se sve zbroji što se Hajduka tiče, prvenstvo je OK. Ne mogu ni kod Rijeke ni Hajduka smesti s uma da su ispali od Olimpije i Ružomberoka, to mi je neprihvatljivo. No, u kontekstu HNL-a, Hajduk je tu i bez poraza. Da nije primio gol protiv Lokosa pred kraj utakmice, bio bi bodovno kao Dinamo. Livaja je njihov Mbappé, sudjelovao je u svim golovima. I dalje se Hajduk bez njega ne može zamisliti. Što kažu u Dalmaciji, ćaća uzme loptu i riješi sve onda kada naizgled nema rješenja za Bijele. Kao što je sada riješio i Osijek - misli Olivari.

- Meni je drago da mladi u Hajduku dobivaju šansu. Nešto se napokon događa... Ipak je tim igračima drukčije jer moraju nakon utakmice izaći u Split, izaći na kavu, vidjeti se s prijateljem... Stranac uzme novce i pokupi se. Treba im nastavljati davati prilike u ovoj sezoni, da vidimo vrijedi li stvarno ta generacija ili treba tražiti nove - nadodaje Božić pa kaže da se povratniku Biuku "ne treba stavljati veliki teret na leđa, kako se to često događa u Splitu".

image

Marko Livaja

ANTE CIZMIC Cropix

S druge strane, o Osijeku opet u istom tonu...

- Meni je čudno i nevjerojatno da su se doveli u ovu situaciju. Izjave trenera, sportskog direktora... Čudne su i ne razumijem kakva je to priča, što ti ljudi žele? Te priče "čekajte, polako, strpljivo, dugačak je put...", ma nemoj! Kojem putu? Što čekaš? Imaš sve! Ono što je Osijek igrao na Poljudu, pa ono je strašno. Poslije i ne treba pričati o eventualnom faulu Prpića. Ta igra bila je apsolutna katastrofa i uopće mi nije jasno kako će se taj klub pokrenuti. Onda "genijalna" pojačanja na kraju roka, kad si kompromitirao HNL i ispao iz Europe. Neću ništa govoriti unaprijed, no ti novaci su igrači u godinama i nisam siguran da će donijeti prevagu - kaže Olivari.

- Sportski direktor Olimpije pokazao je viziju dovođenjem Agbe i Florucza iz nižih liga. A mi dovedemo smiješne igrače. Gledam tog stopera Hasića, skrivio je gol protiv Rijeke kada ga je Pašalić lako pretrčao, a sada ni jedan duel s Livajom nije dobio... Ni trener mu ne može dati neku sugestiju, dosta je tu nepravilnosti. Svaka čast upravi kluba koja to podržava i misli da je sve dobro. Zekić uvede klub u Europu i dobije otkaz, Smoje dobije onda dvije utakmice i maknu ga kao da nikada nije bio tamo! A Osijek mu je sve i u klubu je bio onda kada nije bilo novaca. Toliko nelogičnih poteza stvarno nisam dugo vidio. Osijek je i s juniorima zadnji! Znate li vi što je to? Nekad su imali "milijun" dobrih igrača i borili se s Dinamom, a sad su zadnji - oštro će Božić.

Božića je posebno iznenadila izjava Josea Bote za SportItaliju, u kojoj kaže da je dolaskom u Osijek stigao "u klub na amaterskom nivou".

- U nesređen klub? Pa zar je preuzeo Cibaliju!?

image

Federico Coppitelli i sportski direktor Jose Boto

VLADO KOS Cropix

Odmah će se ubaciti Olivari:

- Nevjerojatno! Pod Bjelicom se borili s Dinamom, igrali u Europi, pa napravili stadion... A on kaže "amaterski klub". Da sam ja vlasnik kluba, rekao bih "Gospodine Boto, ovdje su vam vrata, krenite tamo odakle ste došli". Jer to je bila uvreda za klub, njegovu tradiciju i navijače. Što je Zekić bio, amater? Bjelica je bio amater? To je uvreda koja zaslužuje da mu kažeš: "Odi kući, čovječe". U pet kola su prikupili bod, ispali od Zire, a oni su sad su kao profesionalci?

- Tako je, zar će se Boto rugati s njima? Gledajte Goricu ili Šibenik. Vidović i Carević šute, rade i bore se, a imaju svakakvih problema. Šibenik ima jedan teren za trening... I Čabraja, koji je uvijek bio gospodin, nikad nije rekao ni riječi, a prodaju mu po 15 igrača! Pa Osijek je naspram toga milina za raditi. Ništa ti ne kasni, puni ste paket, sve imaš. I onda kažeš "amaterski klub" - zaokružit će Božić.

Pohvalio je naš trener i pobjedu Varaždina protiv Lokomotive (1:0), nad kojom se Olivari sažalio i natuknuo da bi čak mogli upasti u probleme do te mjere da se bore za opstanak.

- Čestitao sam mom bivšem suigrači Šafariću. Odavno nisam vidio bolju njihovu utakmicu. Moram spomenuti Šegu. Ne znam zašto Hajduk prilikom njegove prodaje nije ugradio otkupnu klauzulu, danas bi im bio zlata vrijedan... - kaže Božić.

image

Michele Šego u Hajduku, 2016.

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Opširniju analizu proteklog kola SuperSport HNL-a pogledajte u priloženoj epizodi VAR sobe ili putem našeg YouTube kanala.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:38