DAMIR SKOMRLJ Cropix
ANALIZA DERBIJA

Hajduk nije uvjerljiv, ali pobjeda na Rujevici niti jednog trenutka nije bila upitna, jasno je i zašto

Cosmi je od utakmice na početku i dobio ono što je htio, no bodova još jednom - nema.
Piše: Antonio Juričić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 02. listopad 2022. 19:00

Hajduk je s minimalnih 1:0 slavio na Rujevici i tako došao do pete uzastopne gostujuće pobjede u Jadranskom derbiju. Rijeka je, pak, ostala na samo jednoj pobjedi u 11 ovosezonskih prvenstvenih susreta te pretrpjela drugi poraz od Hajduka u posljednja tri tjedna, dok posebno porazno zvuči podatak da Riječani u četiri utakmice pod vodstvom Sersea Cosmija još uvijek nisu zabili pogodak.

>>> IZVJEŠTAJ S UTAKMICE PROČITAJTE OVDJE <<<

I upravo u katastrofalnoj formi i nedovoljnoj kvaliteti riječke momčadi leži najveći razlog ove Hajdukove pobjede, koja nije nimalo bila uvjerljiva, ali koja isto tako praktički u nijednom trenutku nije ozbiljnije došla u pitanje.

Mislav Karoglan se, za razliku od prethodne dvije utakmice, ovoga puta odlučio za klasičnih 4-3-3, s Marcom Fossatijem, Anthonyjem Kalikom i Filipom Krovinovićem u veznom redu. Doduše, izostanci Emira Sahitija (kartoni), Nikole Kalinića, Lukasa Grgića, Davida Čoline i Janija Atanasova (svi ozljeda) smanjili su mu manevarski prostor, ali tri veznjaka su uvijek bolja opcija od dvojice kada se momčad muči s defenzivnom tranzicijom, a kada je za očekivati da će se protivnik oslanjati upravo na tu fazu igre.

Cosmi je izveo svoju momčad u sustavu s tri stopera, ali Prince Ampem nije bio na poziciji lijevog krila, već ga je Talijan povukao niže i centralnije kako bi u sredini imao situaciju 3 na 3, odnosno kako bi spriječio Hajduk da kroz sredinu stvara višak. Rijeka je tako većinom stajala u klasičnih 3-5-2, s Obregonom i Friganom u vrhu napada, iako je na papiru to moglo izgledati kao 3-4-2-1.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Cosmi je u suštini dobio ono što je htio i utakmica je od samog početka bila prepuna duela i čvrstih startova pa smo tako već nakon devet minuta vidjeli ukupno šest prekršaja, a do kraja susreta njih čak 33. Ako tu pridodamo i devet žutih kartona, dolazimo do zaključka kako se radilo o derbiju u kojem nismo gledali oku pretjerano lijep nogomet, što i jest istina.

Nijedna ekipa nije uspijevala nametnuti svoj nekakav ritam i šanse su dolazile prvenstveno nakon ubačaja. Obje momčadi branile su se primarno u srednjem bloku i nisu previše riskirale u visokim izlascima, ali su zato u centralnom koridoru agresivno izlazile na igrača s loptom. Bijeli su osvojili više duela po tlu (59 - 45) i zračnih duela (18 - 10), a točno te nijanse su bile ono što je presudilo pobjednika.

Uostalom, i jedini pogodak na utakmici došao je nakon gužve i pomalo kaotične situacije pred golom Nediljka Labrovića koju domaćini nisu uspjeli riješiti. Chidozie Awaziem bio je najspretniji u toj 51. minuti i smireno plasiranim udarcem pogodio donji lijevi kut riječkog kapetana, što se na kraju pokazalo odlučujućim trenutkom susreta.

Iako su primili pogodak na početku drugog poluvremena, Riječani su "ubacili u brzinu više" tek tamo oko 75. minute, kada su krenuli agresivnije izlaziti u visoki presing i remetiti mir Bijelima koji su do tada umrtvili utakmicu. Karoglanova ekipa nije pokušavala zabiti i drugi pogodak, već je čuvala ono što ima, a da je to bio i plan najbolje se moglo vidjeti u 84. minuti, kada je trener Bijelih umjesto Jana Mlakara u igru uveo Stefana Simića i prešao u nekakvih 5-2-2-1. A da Riječani nisu bili toliko loši, Hajduku se takav pristup vrlo lako mogao obiti o glavu.

image

Statistika s utakmice Rijeke i Hajduka

SOFASCORE

Josip Elez je u 79. minuti zajedno s Fossatijem skuhao sasvim nepotrebnu situaciju pred svojim golom, koja je rezultirala udarcem Nike Gajzlera koji je otišao pored gola, a pomalo je sporna bila i odluka Karoglana da ostane vjeran svojoj namjeri o uvođenju Simića umjesto Mlakara, iako je Elez još i prije signalizirao da ne može više. Trener Bijelih na kraju ga je zamijenio Borevkovićem tri minute kasnije, ali njegovo inzistiranje na mijenjaju Mlakara za stopera djelovalo je zabrinjavajuće panično, pogotovo u kontekstu toga što je s druge strane stajao protivnik koji nije ni imao ideje kako doći do izjednačenja.

Na kraju svega, Bijeli se vraćaju u Split s nova tri boda u džepu, ali to je sve što se treba pamtiti iz ove utakmice. Neuvjerljiva igra i grčevito branjenje s pet igrača u zadnjoj liniji u posljednjim minutama protiv ekipe koja je zasluženo predzadnja u ligi nisu razlog za hvalospjeve Karoglanu, ali su zalog za mirniji doček serije od dvije prvenstvene i jedne kup utakmice u kojoj se od Hajduka očekuju tri pobjede.

Ono što treba naglasiti iz susreta na Rujevici jest poprilično dobro funkcioniranje veznog reda u fazi obrane (u napadu to i nije bilo baš nešto), što pokazuje da ekipi puno bolje leži sustav s trojicom centralnih veznjaka. Krovinović je odigrao standardno solidnu utakmicu, Kalik je bio dobar u duelima (8/13 dobivenih, od čega 2/2 u zraku) i pritom uspio uputiti dva ključna dodavanja, ali razlika je bila najvidljivija na primjeru Fossatija.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Talijan nije poznat po posebno dobrim reakcijama u fazi obrane, ali danas je imao 7/10 dobivenih duela, uz čak pet oduzetih lopti (najviše na utakmici) i jednom presječenom te dvije otklonjene opasnosti. Također, u 13. minuti je upravo on spriječio opasnu situaciju Riječana nakon što je Dino Mikanović izgubio loptu u prodoru po desnoj strani. Fossati je odmah reagirao te se u sprintu spustio na desnu stranu i osvojio loptu, što je nešto što rijetko možemo vidjeti od njega. Danas mu je u toj situaciji puno olakšala činjenica da je bio zadnji od trojice centralnih veznjaka, a ne jedan od samo dvojice.

Za kraj, treba spomenuti još jednom i Anthonyja Kalika koji je dobio svoj četvrti žuti karton i već drugu suspenziju od svog povratka na Poljud. Kalik je odmah u svom prvom nastupu protiv Osijeka zaradio treći žuti (iz Gorice je prenio dva), a na Rujevici je zaradio svoj ukupno šesti žuti karton ove sezone u devet odigranih utakmica. Ako to stavimo u kontekst odigranih minuta, dolazimo do zaključka kako veznjak u dresu Hajduka dobiva žuti karton svake 64 minute.

Za razliku od njega, Livaja i Mlakar - kojima su također prijetili treći žuti - preživjeli su Pajačevo razbacivanje kartonima i bit će Karoglanu na usluzi za susret s Varaždinom. Varaždinci igraju dobar nogomet i postižu dobre rezultate, ali na Poljud stižu bez kartoniranog Tonija Teklića i ne treba ni naglašavati da su tri boda imperativ za Hajduk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 00:19