Ivan Smolčić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
BORBA ZA VRH

Hajduk otvorio priliku Rijeci, stigla jasna poruka s Rujevice: ‘Sad nas se malo drugačije gleda‘

"Želio bih da na svakoj domaćoj utakmici bude pun stadion, ova momčad to zaslužuje", kaže Smolčić
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 04. veljača 2024. 07:37

Ivan Smolčić svakom utakmicom sve više potvrđuje da trener Željko Sopić nipošto nije pogriješio kad ga je “gurnuo” na lijevog beka i pretpostavio ga Veigi.

U Splitu je Smolčić, unatoč tome što je već u 3. minuti zaradio žuti karton, odigrao još jednu vrhunsku obrambenu utakmicu. Srce i želja velika poput Velebita, koji ponosno stoji između njegovog rodnog Gospića i Jadrana, ne postoji za njega niti lopta, niti igrač koji je prebrz.

Neobična asistencija

Istina, splitski Mađar prošao je po njegovoj strani i asistirao Livaji, odnosno, Pukštasu za vodstvo domaćina, no to je bilo to, Smolčić je defenzivno odigrao standardno vrlo dobru rolu s time da se ovog puta upisao i u asistenta Obregonu i to - dodavanjem rukom.

- Je, to mi je bila prva asistencija rukom, malo neobično, ali dobro, drago mi je da mogu pomoći ekipi. Bilo je to potrebno, ti dugi auti, pogotovo u Gorici, budući da je teren bio težak - kazao je riječki branič u uvodu.

image

Ivan Smolčić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Svjestan je da njegova momčad nije mogla bolje ući u nastavak prvenstva od dvije pobjede na dva teška gostovanja.

- Svi smo se mi tome nadali, no bilo je teško očekivati takvo nešto. Gorica je domaćinska ekipa, o Poljudu ne treba ni pričati. No, mi smo s dva preokreta došli do dvije pobjede, ali mislim da smo to zaslužili. Pokazali smo da se s pravom nadamo tituli - pojasnio je Smolčić, čija je momčad, nakon nekog vremena, ponovo zasjela na čelno mjesto ljestvice.

Koliki je to zapravo uteg ovoj momčadi?

- Ne možemo reći da je uteg, bili smo i ranije na vrhu HNL-a, ali da to osjetimo i da se na nas malo drugačije sada gleda, to je. No mi uvijek igramo svoj nogomet, bili prvi ili ne, igramo napadački, pogotovo na Rujevici i nadam se da ćemo danas igrati isto tako i uzeti nova tri boda. Prvenstvo je dosta interesantno, ove dvije naše utakmice su dodatno zaoštrile konkurenciju i bit će zanimljivo do samog kraja do kojeg ima još puno utakmica. Još je 48 bodova u igri, tek smo na pola puta i smiješno bi bilo kad bih išta prognozirao. Nikoga više danas nije lako dobiti, ne možeš nigdje unaprijed upisati bodove i svako gostovanje će biti nova prepreka, imamo dosta težak put i bit će neizvjesno do samog kraja.

Španjolski nogomet

Prva prepreka je Istra 1961 na rasprodanoj Rujevici. Derbi della Učka nosi svoje specifičnosti, bez obzira na veliku bodovnu razliku i poziciju dva protivnika na prvoligaškoj ljestvici.

- Dolazi Istra, to je jedna dobra momčad koja je željna nadigravanja sa svakim u HNL-u, igraju jako lijep nogomet i očekujem jednu dobru utakmicu. Već dugo igraju taj španjolski nogomet, lijepo ih je za gledati. Svakoga oni namuče, kada smo tu pobijedili u zadnjoj utakmici na Rujevici sa 6:0 nije tako dobro izgledalo prvo poluvrijeme kakav je u konačnici rezultat bio. Nitko se baš protiv njih nije naigrao, niti je lagano dolazio do posjeda. Oni vole igrati, sviđa mi se taj njihov stil nogometa - dodao je Smolčić, koji se jako dobro sjeća i jesenskog kiksa pred ispunjenom gostujućom tribinom u Drosini.

image

Ivan Smolčić

IGOR KUPLJENIK/PANORAMIC/PANORAMIC/PROFIMEDIA

Počeli su Riječani jako dobro, poveli golom polivalentnog Jankovića, promašili nekoliko izglednih prilika, nakon kojih su u nastavku čak i spašavali remi.

- Nezgodna je to utakmica, poveli smo i bilo je sve kako treba, no nešto se pitalo i Istru. Oni su izjednačili, mi smo “navalili” koliko smo mogli u tom nastavku, no nažalost nismo uspjeli stići do pobjede - pojasnio je Smolčić, kojeg danas na terenu vjerojatno čekaju okršaji s Matejom Vukom, donedavnim igračem Rijeke, koji je nakon nekoliko neuspješnih sezona u bijelom dresu raskinuo ugovor s Rijekom.

Poznanstvo s Vukom

Vratio se potom u Istru, sredinu gdje je pružao dobar prvoligaški nogomet tijekom jedne od svojih posudbi iz matičnog kluba.

- Ma, Vuk i ja stvarno se dugo poznajemo, znamo sve jedan o drugom. Nezgodan je to igrač, koji može svakom beku u HNL-u napraviti probleme, tako da sam spreman na njega, a vjerujem i on na mene. Povratak Ercega? On je opasnost svima, jako nezgodan igrač, pozitivno prgav tako da... Ma, svi se mi znamo u ligi, nema tu skrivanja, sve je to poznato.

Riječani će još jednu utakmicu ove sezone odigrati na rasprodanoj Rujevici, dokaz je to koliko je Rijeka željna nogometa i podrške ovoj mladoj, izvanserijskoj momčadi, no svoje su naravno napravili i izvanserijski rezultati.

- Naravno da nam to znači, ali mislim da je ova momčad i zaslužila takvo nešto. Nadam se dobroj atmosferi, a mi ćemo dati sve od sebe da uzmemo nova tri boda i da ćemo nakon ove utakmice ostati na prvom mjestu. Želio bih da na svakoj domaćoj utakmici bude pun stadion, ova ekipa stvarno to zaslužuje. Puno nam je lakše i ljepše igrati, posebno doma, a vjerojatno je to i zbog naše publike - zaključio je Smolčić.

Rijekin rekordan broj članova i pretplatnika

Paralelno s prodajom karata za Istru 1961, odnosno, s početkom nastavka polusezone, u prodaju su puštene i polugodišnje pretplate, a čelnici kluba itekako imaju razloga za zadovoljstvo. Više od 13.000 članova i 5492 pretplatnika s jučerašnjim danom, rekordne su brojke u povijesti nogometnog kluba Rijeka, što je još jedan pokazatelj koliko ova Rijeka vrijedi i koliko je njezini navijači podržavaju. Drugim riječima, Rijeka se postotkom prodanih pretplata, u odnosu na kapacitet stadiona koji službeno iznosi 8279 gledatelja, primakla prosjeku europskih velikana, gdje velika većina karata niti ne dođe u pretprodaju s obzirom na to da su mjesta rezervirana za pretplatnike, koji su na Rujevici već sada ispunili 66,33 % kapaciteta. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:53