ANTE CIZMIC Cropix
JADRANSKI DERBI

‘Hajduk se porazom sigurno oprašta od borbe za naslov, ali njegovoj pobjedi silno se nadaju navijači Dinama‘

Bivši igrač Rijeke i Hajduka najavio je veliki jadranski derbi u 29. kolu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2024. 14:55

Saša Peršon (59), ponikao u Rijeci, ali 90-ih igrač Hajduka iz najboljih trofejnih vremena. Iz generacije koja je igrala četvrtfinale Lige prvaka prije 29 godina.

- U tri sezone osvojio sam dva prvenstva i dva Kupa s Hajdukom. Dobro znam kakav je pritisak, ali i kakva radost kada se osvajaju trofeji - kazat će nam u startu Peršon koji danas vodi juniore Orijenta.

Hajduk na Rujevicu stiže s hipotekom tri poraza u nizu, s atmosferom koju su dodatno začinili neredi poslije ispadanja u Kupu.

- Šteta da se igra u ovom ozračju. Nakon utakmice Hajduka i Dinama reklo bi se kao da je jadranski derbi pao u drugi plan. Ali, gledajući iz nekog trenerskog kuta, potom iz kuta bivšeg igrača, potpuno je neopravdano takvo razmišljanje.

image

Saša Peršon

FACEBOOK SCREENSHOT

Otvoreno i bez kalkulacija

Lakoćom je Peršon argumentirao zašto drži da je nedjeljni jadranski derbi pun naboja i nadasve velikog uloga.

- Hajduku je utakmica koju jednostavno mora dobiti da bi se vratio u igru za prvaka. S neriješenim rezultatom, a da ne govorim s porazom, sasvim ispada iz šampionske utrke. Pritom Dinamo silno priželjkuje uspjeh Hajduka, jer takav bi rezultat Zagrepčanima dao vjetar u leđa. Međutim, Splićani su sigurno svjesni da moraju zbog ukupne atmosfere spašavati sezonu i uzeti pobjedu.

Kako do pobjede bez Marka Livaje? Uz to, Rijeka je u evidentno boljoj formi.

- Svi znamo koliko Hajduk ovisi o Livaji. Ali, Hajduk zna što mu treba. Smatram da je sve moguće u jadranskom derbiju, sva tri znaka, premda je forma na strani Rijeke. Ali, Rijeka nema taj imperativ uspjeha, čak i bod drži Riječane u igri. Generalno gledajući, očekujem zanimljivu, otvorenu utakmicu, bez kalkulacija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Poseban je psihološki trenutak trenera Mislava Karoglana kojem je odbijena ostavka nakon koje mora pripremiti momčad za najvažniju utakmicu sezone.

- Trener u ovom trenutku i nije bitan koliko su važni ljudi koji vode klub. I, naravno, igrači. Bez obzira tko ih vodi, igrači su ti koji moraju izvući najveći teret. Znaju da ih samo pobjeda održava u igri za prvo mjesto. Trener je u drugom planu, sve je sada na igračima, Ovo što su zabrljali moraju popraviti. Ako računaš na titulu, trebaš u ovakvoj utakmici pokazati “ili jesi ili nisi”.

Koji igrači Hajduka mogu podnijeti golemi teret odgovornosti?

- Nikola Kalinić, Krovinović, Elez ili Uremović, tko bude igrao. Oni su igrači koji trebaju preuzeti odgovornost. Jako je malo igrača koji su se nalazili u toj borbi za prvo mjesto. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati. Ta karakteristika ne ide Hajduku u prilog, ali jednostavno se moraju odlučno postaviti od prve minute.

image

Željko Sopić

GORAN MEHKEK Cropix

Željko Sopić na klupi Rijeke pokušat će učiniti sve da Hajduku zada još jedan bolni udarac.

- Pustite trenere, kada momčad izađe na teren, igrači odlučuju. U jednoj utakmici se zaboravlja sve što je prije bilo.

Potpuno drugačija utakmica

Pritisak je prisutan s obje strane, Hajduk mora pobjedom spasiti sezonu, a Rijeka ostati na liderskoj poziciji. Tko će se bolje nositi s pritiskom?

- Rijeka je došla u dobru situaciju iz drugog plana, iskoristila je trenutak. Činjenica je da se u završnoj fazi prvenstva i oni trebaju nositi s pritiskom. Vidjet će se već u dvoboju s Hajdukom koliko mogu odgovoriti tom izazovu. Dok su igrali bez pritiska, Riječani su bili sjajni. S druge strane, Hajduk je padao pod pritiskom, jer čak i ovi stariji igrači nisu navikli na borbu za titulu. Zato opet naglašavam, očekujem otvorenu utakmicu, potpuno drukčiju od posljednjeg riječkog jadranskog derbija. Ne znam kakva je atmosfera u svlačionici Hajduka, mogu samo pokušati shvatiti situaciju. Ali, ako žele, ako imaju vjeru da mogu biti prvi, hajdukovcima se pruža zadnja šansa. Međutim, kako god završi jadranski derbi, Rijeka i dalje ima sve u svojim rukama i to je veliki kredit - poručio je Peršon i dodao:

- Vjerujem da ću uživati u utakmici, posebno s pogledom iz trenerskog kuta. Da vidimo kakve su taktičke zamke pripremili Sopić i Karoglan, kako su naumili doći do pobjede, jer pobjeda je jedini pravi profit za obje momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. travanj 2024 14:55