GORAN MEHKEK Cropix
IGRANJE NA DVA FRONTA

HNL nam se vraća s tri derbija, evo kada je vrhunac: ‘Dinamo je prvi favorit, ali ovaj Hajduk je ozbiljan‘

O stanju u HNL-u, između dvije pauze, porazgovarali smo s Goranom Tomićem i Nikolom Jurčevićem
Piše: Andro PolićObjavljeno: 15. rujan 2023. 18:06

Sjećanja iz rujanske akcije "vatrenih" arhivirat ćemo uz trijumfalne slike s Kvarnera i Kavkaza, a pogled ponovno usmjeriti prema lokalnom klupskom dvorištu. Međutim, tek nakratko. Kako je Dalićeva družina novo okupljanje zakazala za listopad, članovi HNL-a do iduće će stanke odraditi samo četiri kola. Uključujući i derbije. Dok je Dinamo na pauzu otišao u pobjedničkom tonu iz osječkog fotofiniša, Hajduk je šokiran u smiraju sudačkog dodatka na Poljudu protiv Istre. Iako je prvenstvo još mlado, stanje na ljestvici upućuje na premisu o novoj neizvjesnoj utrci.

Tri derbija u tri tjedna

Dok su tereni u stanci uglavnom bili pusti, itekako burno bilo je u klupskim utrobama. Naveliko se radilo na osvježenjima u kadru. O stanju u HNL-u, između dvije pauze, porazgovarali smo s Goranom Tomićem i Nikolom Jurčevićem.

- Dinamo je slabije krenuo u sezonu, ali s novim pojačanjima sigurno će podići kvalitetu. S druge strane, Hajduk je odlično počeo, ali dogodio se nenadani kiks protiv Istre. Međutim, imaju kompetitivnu momčad, koja se sigurno može boriti za titulu. Osijek bi, praktički, bio prvi da mu se nisu dogodile greške u posljednjim minutama. Rijeka je potentna i mlada momčad... Dakle, vidim tu četiri prilično izjednačene momčadi, iako, kao i obično, Dinamo ima uvijek neku kvalitetu više, ali Hajduk je blizu - kaže Tomić, koji je trenutačno bez angažmana, nakon razlaza s Al-Nasrom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

image

Slavlje igrača Hajduka na Maksimiru

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Jurčević "modre" također vidi kao prve kandidate za naslov, ali tvrdi da put do trofeja neće biti lagan.

- Dinamo ima ulogu favorita i naviku osvajanja naslova, ali Hajduk je ozbiljan. Imaju nevjerojatnu energiju i želju za naslovom. Prijelazni rok bio je turbulentan, kod jednih i drugih spominjala su se brojna imena, ali i dalje smatram kako se Dinamo ističe kvalitetom, iako je teško reći tko bi mogao biti apsolutno pojačanje, jer ne poznajemo dosta tih igrača.

U tri od četiri iduća tjedna, na meniju će nam biti (barem) tri poslastice: Rijeka - Osijek (16. rujna), Hajduk - Dinamo (1. listopada) i Rijeka - Hajduk (7. listopada). Iako se, prema nepisanom pravilu, naslovi osvajaju na "malim" utakmicama, izravni dueli dirigirat će note utrke za prvo mjesto.

- Rano je govoriti o ključnom razdoblju, sezona je tek počela, ali međusobni dvoboji takozvane velike četvorke mogli bi biti i najvažniji, s obzirom na to da su druge momčadi izgubile važne igrače - kaže Jurčević.

Uz izazove u nacionalnim okvirima, maksimirski klub četvrtkom će imati i obaveze u Konferencijskoj ligi. No, naši sugovornici to ne vide kao preveliku prepreku za aktualnog prvaka.

- I prošlih je godina Dinamo imao istu situaciju. Međutim, proširivanje kadra upućuje na to da je sigurno napravljeno sve za igranje na dva fronta, navikli su na to - rekao je Tomić.

Šest kola, šest smjena

Ipak, zbog gustog rasporeda Zagrepčana, želju za bodovnim profitom vrebat će konkurenti.

- Jasno, to je jedna lagana prednost za momčadi koje imaju isključiv fokus na HNL-u. S druge strane, Dinamo ima tu naviku, ali i širok kadar. Također, bez podcjenjivanja, ali Konferencijska liga ipak je nešto manje zahtjevna u smislu energetskog i motivacijskog trošenja, za razliku od Lige prvaka, pa i Europske lige - komentira Jurčević.

Naoko, do iduće pauze za "vatrene", Splićani imaju možda i najnezgodniji raspored. Osim dva derbija, u nedjelju ih čeka put u Turopolje. Gorica na svom travnjaku nije izgubila od početka veljače, odnosno 11 domaćih utakmica zaredom.

Za kraj, s obzirom na to kako je Tomić dobro upućen u trenerska kretanja u Hrvatskoj, prošavši klupe Šibenika, Istre, Lokomotive i Rijeke, dotaknuli smo se i smjena u početku sezone. Iza nas je nepunih šest kola, a šest klubova već ima nova lica na čelu struke.

- To nije baš normalno. Generalno, treneri su postali "potrošna roba". Zabrinjavajuće je s kolikom se lakoćom poseže za promjenama na klupi. Prije negoli se potpiše s nekim trenerom, treba biti i svjestan da će doći razdoblje slabijih rezultata, ali tada treba stati iza njih. Ovo ne vodi u dobrom smjeru, pogotovo događanja u ovoj sezoni - zaključio je Tomić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 07:59