Profimedia/Cropix
RENESANSA HR NOGOMETA

HNL ruši rekord: Evo koliko bi milijuna trebali dobiti klubovi od povijesnog ugovora za TV prava!

Izvršni odbor HNS-a prihvatio ponudu konzorcija sastavljenog od HT-a, kladionice Supersport i HRT-a
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. veljača 2022. 19:41

Godinama smo svi bili svjesni da je Prva HNL liga koja ima vrijednost. I koja je iznimno dobro gledana. Gledanija od Liga petice ili utakmica Lige prvaka, samo su najveći europski derbiji mogli parirati HNL-u. I sada smo napokon dobili i materijalnu potvrdu da je doista tako, Izvršni odbor HNS-a prihvatio je ponudu od konzorcija sastavljenog od Hrvatskog Telekoma, kladionice Supersport i HRT-a, koji je ponudio 11 milijuna eura za prijenos utakmica. Ili 44 milijuna eura za četiri godine. Sjajna vijest za sve gledatelje je da bi jedna utakmica po kolu - vjerojatno u nedjeljnom terminu - bila prenošena na HRT-u.

Evo što je objavio i službeni HNS.

"Nakon raskida ugovora s tvrtkom Endorphin Magine, rukovodstvo HNS-a održalo je sastanke s tvrtkama zainteresiranima za kupnju TV i medijskih prava, nakon kojih su stigle tri službene ponude za kupnju TV prava - tvrtke A1 Hrvatska, Hrvatskog Telekoma te Sportkluba i AB Sport Consultinga. Istodobno, stigla je ponuda SuperSporta za medijska prava.

Izvršni odbor HNS-a na jučerašnjoj sjednici razmotrio tri pristigle ponude te je donio odluku da će odabrati ponudu Hrvatskog Telekoma, koja je s iznosom od devet milijuna eura po godini bila najizdašnija. Tako će u četiri godine, koliko je predviđeno trajanje ugovora, Hrvatski Telekom za pripadajuća TV prava uplatiti HNS-u 36 milijuna eura.

Također, prihvaćena je ponuda SuperSporta za medijska prava u iznosu od 1.5 milijuna eura po natjecateljskoj godini za sponzorska prava te 500.000 eura po natjecateljskoj godini za prava klađenja.

Ukupno, HNS je za televizijska i medijska prava osigurao 44 milijuna eura u naredne četiri godine.

"Kao što smo najavili prošloga tjedna, brzo smo pronašli najbolje rješenje za hrvatske klubove i cjelokupni hrvatski nogomet. Pregovori sa zainteresiranim tvrtkama pokazali su veliko zanimanje koje postoji za hrvatskim klupskim nogometom, a prihvaćene ponude HT-a i SuperSporta najbolje potvrđuju tu veliku vrijednost. Drago nam je što nastavljamo suradnju s Hrvatskim Telekomom koji je već niz godina sjajan partner hrvatskog nogometa, pa stoga ne dvojimo da će i ova suradnja biti vrlo uspješna. Ovo je izniman iskorak za Savez i naše klubove te sam uvjeren da će ovih 44 milijuna eura osigurati daljnji napredak Prve lige i svih ostalih natjecanja", izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Također, dogovoren je sporazum između Hrvatskog Telekoma i HRT-a prema kojem će jedna utakmica svakog kola biti emitirana na nacionalnoj televiziji."

Toliko od službenog HNS-a. Prije nekoliko tjedana stvari doista nisu izgledale dobro. Nakon što je tvrtka Endorphin Magine digla ruke od HNL-a, prognoze su bile da će HNL za TV prava dobiti najviše pet milijuna eura. Međutim, dogodio se veliki preokret, čelnici HNS-a izborili su se za ponude koje su čak i obilato nadmašile ponudu koju je dao Endorphin Magine. Šveđani su u prvoj godini trebali platiti 7,5 milijuna eura, pa onda svaku sljedeću pola milijuna više. Bitno manje od iznosa koji će klubovi sada dobiti.

Naravno da neće svih 11 milijuna eura sjesti na račune prvoligaških klubova, nešto će dobiti i klubovi iz Druge HNL, iz Futsal lige, kao i ženski klubovi. Sljedećih dana dogovorit će se i model raspodjele. Pretpostavljamo da niti jedan klub neće dobiti ispod 4 do 5 milijuna kuna već u startu, a ostatak će se dijeliti ovisno o plasmanu, te gledanosti.

HNL je tako osigurao 44 milijuna eura za četiri godine, ali je osigurao i temelj na kojem se liga sljedećih godina može osnažiti. U prošlosti smo svjedočili tome da mnogi klubovi nisu htjeli ući u prvoligaško društvo, liga im je bila previše skupa. Za TV prava klubovi su ukupno dobivali oko 12 milijuna kuna. Sada je to prošlost, sada svaki klub zna da u sezonu ulazi s novcem koji nije presudan za budžet četiri vodeća kluba u ligi, ali svima je ostalima iznimno važan. A nekima će iznositi možda i više od trećine ukupnog proračuna...

Na što HT polaže prava od ljeta?

Hrvatski Telekom će tako imati isključiva prava na sljedeća natjecanja: Prvu HNL, Drugu HNL, Hrvatski nogometni kup, Superkup, PrvuHNL za žene, finale kupa za žene, utakmice hrvatske A ženske reprezentacije - natjecateljskih (za koje HNS raspolaže pravima) i prijateljskih, einale kupa za juniore, kadete i pionire, utakmice U-21, U-19 i U-17 muških reprezentacija - natjecateljskih (za koje HNS raspolaže pravima) i prijateljskih, Prve hrvatske malonogometne lige za muškarce, Hrvatskog kupa u futsalu za muškarce i žene, , utakmice futsalske muške reprezentacije - natjecateljskih (za koje HNS raspolaže pravima) i prijateljskih, utakmice futsalske ženske reprezentacije - natjecateljskih (za koje HNS raspolaže pravima) i prijateljskih, utakmice A muške reprezentacije kojima je HNS organizator, revijalne i memorijalne utakmice u organizaciji HNS-a te pripremne utakmice klubova.

„Hrvatski klupski nogomet je na jasnoj uzlaznoj putanji te zaslužuje i najkvalitetnijeg partnera koji će mu omogućiti da nastavi napredovati, a gledateljima da uživaju u najkvalitetnijem televizijskom i medijskom sadržaju. Kao dugogodišnji sponzor, ulagač i partner hrvatskog sporta, a posebno hrvatskog nogometa, ponosni smo što je HNS prepoznao našu namjeru i predanost da hrvatskim nogometnim natjecanjima i klubovima osiguramo potporu i medijsku prisutnost kakvu uistinu zaslužuju, a svim zaljubljenicima u nogomet najkvalitetniji sadržaj na daleko najvećoj platformi – MAXtv-u”, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Pritom će Hrvatski Telekom zajedničkim sporazumom s HRT-om, ovoj nacionalnoj televiziji omogućiti prava na određeni skup utakmica, tj. između 20 i 36 utakmica po natjecateljskoj godini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:41