Daniel Siebert

 VOJKO BAŠIĆ/Cropix
DOZNAJEMO

HNS odlučuje o novom sudačkom ‘bossu‘ i sprema rješenje za finale Kupa. Evo što će biti sa strancima

Ključna odluka mogla bi pasti tijekom Eura u Njemačkoj, gdje će biti cijeli Izvršni odbor
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 06:02

Strani suci odradili su svoj posao u HNL-u za tekuću sezonu, a vrlo vjerojatno i općenito u hrvatskom nogometu jer dvije finalne utakmice Kupa mogli bi suditi Hrvati. Iako iz HNS-a nije javno emitiran decidiran stav da će oglede za Rabuzinovo Sunce dodijeliti našim arbitrima, to se može čuti neslužbeno. Kako se prvi susret na Maksimiru igra 15. svibnja definitivna odluka mora biti jako brzo.

Što su stranci donijeli našem nogometu? Hektika nastala nakon VAR afere prijetila je teškom dramom, išlo se toliko daleko da su se mnogi pitali kako će prvenstvo uopće završiti. Dolazak stranaca blagotvorno je djelovao, spustio tenzije te odmaknuo fokus od sudaca jer svi su shvatili da je učinjeno sve što je bilo moguće, po pitanju djelitelja pravde, da se sezona završi pošteno. Što nije moralo značiti i bez sudačkih pogrešaka jer to što je netko iz Rumunjske ili Mađarske ne znači da su mu sve odluke savršene.

Na utakmice Rijeka - Hajduk i Rijeka - Dinamo nisu došli arbitri iste klase. Konstatirane su pogreške, ali bez zle krvi

Gruba analiza kazat će kako je Nijemac Daniel Siebert odradio jako dobar posao, iako i na njega potiho neki imaju izvjesne zamjerke. On je prvi gasio požar, dobio je prvenstveni sraz Hajduk - Dinamo kad su tri kluba bila u igri za prvaka. Nastupio je autoritativno i uvjerljivo. Dinamovci ga nisu pamtili po dobrom iz utakmice s Villarrealom u četvrtfinalu Europske lige 2021. godine, međutim poštivali su ga akteri iz obje ekipe.

Zašto Hrvat ne može pogriješiti?

Siebert se pokazao kao apaurin za HNL nervozu i trasirao put ostalim kolegama. No, on je jedini od delegiranih koji stalno djeluje na Ligi prvaka i sudit će na Euru. Kasnije više nisu dolazili suci jednakog ranga što se vidjelo. Iako je Talijan Fabio Maresca blizu toga. Vodio je derbi Intera i Juventusa, što znači da mu u Serie A itekako vjeruju, odradio je kvalitetno kup-ogled Hajduk - Dinamo. Zbog nereda je ostao zatočen više od dva sata nakon utakmice na stadionu, kao i mnogi drugi.

image

Fabio Maresca

VOJKO BAŠIĆ/Cropix

Međutim, na utakmice Rijeka - Hajduk i Rijeka - Dinamo nisu došli arbitri iste klase. Konstatirane su pogreške, ali bez zle krvi, optužbi i sumnji za namjerno protežiranje nekoga. To je ključna razlika između stranih i hrvatskih sudaca. Naši klubovi, treneri, igrači te navijači poštuju da stranac može nešto krivo procijeniti, ali daleko teže prihvaćaju da hrvatski djelitelj pravde može pogriješiti.

Strani suci više ne bi bili prioritet, osim ako i sljedeće sezone zagusti

Kad se to dogodi, često se tumači da namjerno radi za nekoga jer je upregnut u nečije interese. Dokle god bude vladala takva percepcija, mira po pitanju sudaca neće biti. To je najvažnije, a odmah do toga i činjenica da mi doista imamo premalo pristojno kvalitetnih arbitra, a niti jednog vrhunskog. To je rezultat loše selekcije koja se proteže godinama unatrag.

Fescnic i Bognar ne odskaču puno

Najevidentniji primjeri zbog kojih bi vjerojatno sve gorjelo da su sudili Hrvati bili su kad Mađar Tamas Bognar u nedjelju nije dao drugi žuti karton Rijekinom igraču Selahiju za start za koji će mnogi eksperti kazati da je morao, kao što Rumunj Horatiu Fesnic nije isključio Radeljića također na temelju dva žuta kartona na utakmici Rijeka - Hajduk. U 80. minuti. Prošlo je bez ozbiljnih repova zato što su bili stranci, a posložile su se i okolnosti jer Hajduk je i tako već bio u raspadu ovosezonske priče nakon što je dvaput matiran od Dinama, a Modri su okrenuli rezultat protiv Rijeke i izborili pobjedu. Na kraju matematički ispada da je Rijeka imala najviše koristi, ali to je puki splet okolnosti.

Siebert spada u europski vrh, Maresca je nešto ispod, a Fesnic i Bognar ne odskaču bitno od Hrvata. Fesnic je stigao kao pričuva, trebao je posao odraditi daleko poznatiji Istvan Kovacs, međutim prijavio je ozljedu.

Tko bi od naših mogao u akciju na finalu Kupa? Kandidati su iz elitne kategorije - Dario Bel, Patrik Kolarić, Mateo Erceg, Igor Pajač, Duje Strukan, Ante Terzić i Jakov Titlić.

Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, najavio je dovođenje iz inozemstva sudačkog šefa čiji bi glavni zadatak bio podignuti tu profesiju kod nas na višu razinu. Strani suci više ne bi bili prioritet, osim ako i sljedeće sezone zagusti. No odluka o tome tko će biti taj novi sudački boss vjerojatno će biti donijeta tek nakon završetka sezone. Ako se ne dogodi prije, nije isključeno da to bude u Njemačkoj na Euru, gdje će biti cijeli Izvršni odbor. Možda tamo nađu kakvog Nijemca. Ili je realnije očekivati - Slovenca?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 09:44