ANTE CIZMIC Cropix
BIJELI GLADIJATOR

Hoće li se u Hajduku upustiti u potpuni rizik? Bijeli imaju ogroman problem: ‘Pitanje je gdje je točno puklo‘

‘Oštećeni menisk može zbog napora ući u međuzglobnu hrskavicu‘, kaže dr. Čukelj
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. travanj 2024. 12:35

Potpuno urušavanje Hajdukove momčadi dogodilo se u najdelikatnijem trenutku, Dinamo je u dvije utakmice na Poljudu (dva bolna poraza od 0-1, u prvenstvu i polufinalu Kupa) razgolitio nemoć "bijelih". Ali to nije sve, problemi s ozljedama nižu se kao na traci, akutna poteškoća je pitanje je li Ivan Lučić, u jadranskom derbiju, i to na Rujevici, na novom velikom ispitu momčadi Mislava Karoglana, u stanju braniti vrata splitske momčadi. Radi se o tome da je Lučić ozlijeđen, pa je stoga na Hajdukov gol uskočio Lovre Kalinić, koji je nastupio nakon stanke duge 17 mjeseci zbog puknuća križnog ligamenta koljena.

No, Lovre opet nije imao sreće, baš na 34. rođendan, ponovno se ozlijedio (lakat lijeve ruke), pa je u 20. minuti napustio teren, tako da je čuvanje mreže preuzeo Lučić, za kojeg se znalo da mu predstoji operacija koljena, navodno čišćenje meniska.

I što je bilo sasvim nevjerojatno, tako ozbiljno ozlijeđeni Lučić, branio je fenomenalno, spasio je Hajduk od znatno težeg poraza, čak katastrofalnog. Nakon utakmice Lučić se hramajući zaputio u svlačionicu, bio je primoran sjesti na travu, tako da su mu suigrači pomagali napustiti teren. Usput, Lučić je za svoje obrane, najmanje u pet navrata, zaslužio priznanja, ali je zanimljivo da mu je prigodom jedne intervencije Bruno Petković aplaudirao, a poslije utakmice i čestitao.

Poslije utakmice Lučić je potvrdio da ga čeka operacija:

- Prije tjedan dana saznao sam da imam veliki problem s koljenom, sada sam uskočio. Dužnost mi je pomoći, jer kada braniš boje ovakvog kluba, onda je to tako, prisiljen sam stati na vrata, s obzirom na situaciju s vratarima.

Niz nesreća

Radi se o tome da je u "autu" i treći vratar Borna Buljan, tako je na raspolaganju preostao juniorski vratar Raul Bezeljak (rođen 8. kolovoza 2006.), koji će, dakle, tek na ljeto navršiti 18 godina. Tu je još i pričuvni juniorski vratar Ivan Josip Pavela, rođen 3. ožujka 2005. u Torontu (Kanada).

Dva ugledna ortopeda izjasnila su se o riskantnom Lučićevom pothvatu, najprije kao čuvara mreže na prošloj utakmici protiv Dinama, ali silom prilika i u nedjeljnom derbiju protiv Rijeke.

Prof. dr. Fabjan Čukelj, danas angažiran na klinici traumatologije KBC-a "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, inače dugogodišnji klupski liječnik Hajduka, s čak 27 godina staža na klupi "bijelih" (od 1988. do 2015.):

Strah od pogoršanja

- Ključni su nalazi magnetske rezonance, zato mogu govoriti samo hipotetski. Pitanje je gdje se dogodila ruptura meniska, gdje je pukao. Je li stradao prednji ili stražnji režanj, što je moguće vrlo bolno, pa bi Lučić čak mogao braniti na Rujevici, vjerojatno uz pomoć blokade. To je ipak riskantno, može se dogoditi da oštećeni menisk zbog napora uđe u međuzglobnu hrskavicu, što bi iziskivalo operativni zahvat.

Mišo Krstičević (sin istoimenog nekadašnjeg zapaženog igrača i trenera Hajduka), ortoped u splitskoj bolnici, inače gradonačelnik Ploča, vrlo priznati, na izbornoj listi visoko plasiran član SDP-a, u koaliciji Rijeke pravde:

- Pitanje je koja je vrsta ozljede kod Lučića, ali svaki tip rupture kod aktivnog sportaša donosi rizike. To ne znači da je nužna operacija, držim da liječnički tim Hajduka sigurno ima najbolji uvid, ali treba voditi računa da se Lučićevo stanje može, ali i ne mora, pogoršati. Oni moraju odlučiti je li Lučić sposoban braniti. U svakom slučaju, nakon nalaza uz pomoć magnetske rezonance, treba zaključiti može li se ozljeda riješiti fizikalnom terapijom ili je potrebna operacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 14:58