Antonio Marin

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
SNAGA BIJELIH

Igrač kojega je Čačić marginalizirao doživljava renesansu. Progovorio i o mogućnosti povratka na Maksimir

‘Lijep je osjećaj biti na trećem mjestu. I kad sam dolazio rekao sam da imamo itekakvu kvalitetu‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 20. travanj 2023. 09:59

Protiv Šibenika njegov je gol u uvodnim minutama susreta bio opravdano poništen zbog minimalnog zaleđa, no zato mu gol protiv Hajduka u 76. minuti, kojim je jadranski derbi na kraju lišen svake neizvjesnosti, nitko ne može oteti, iako je već i ranije na tom susretu imao sjajnu priliku koju je Lučić svojom obranom osujetio.

Naravno, riječ je Antoniju Marinu, ofenzivcu Dinama na posudbi u Rijeci, koji od svog dolaska na Kvarner ordinira po lijevoj strani riječkog napada. U dvoboju protiv Hajduka još je jednom pokazao raskoš svoje nogometne igre i na kraju, nakon više od dva mjeseca posta, postigao svoj drugi pogodak u riječkom dresu.

- Prije svega, mislim da smo kroz cijelu utakmicu, osim možda pred kraj prvog dijela, igrali stvarno dobro. Izdominirali smo Hajduk i na kraju zasluženo slavili. Osim toga, napokon smo uhvatili i to treće mjesto na prvoligaškoj ljestvici i sada nam je glavni cilj zadržati tu poziciju do kraja prvenstva - kazao je Marin u uvodu koji je, baš kao mu i klupski te reprezentativni suigrač Matija Frigan, i ranije kroz susret mogao susret usmjeriti u mirne, riječke vode.

Fenomenalan osjećaj

Kada je pao taj drugi pogodak, Rijeka kao da je opet prodisala punim plućima, na kraju momčad Ivana Leke može itekako biti zadovoljna što je primila svega dva pogotka.

- Slažem se s vama, mogli smo i uvjerljivije slaviti, no na kraju je najbitnija ta pobjeda i nova tri boda. Idemo dalje svojim putem - rekao je Marin, a istim tim putem kroči i riječka publika, koja svoju momčad nosi ovog proljeća svojom bezrezervnom podrškom.

Nema sumnje da će se veliki broj pripadnika Armade okupiti i na iduću, onoj gostujućoj utakmici protiv Gorice u blizini zagrebačke zračne luke.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

- Stvarno je osjećaj fenomenalan kada vidiš pun stadion i sve te ljude koji nas dođu bodriti i hvala im na tome. Nadamo se da će nas tako pratiti i u svim utakmicama koje dolaze, mi ćemo im se gledati odužiti za to na terenu. Proslava pogotka ispod sjeverne tribine? Da, ha, ha... Taman je to bilo ispod tribine gdje su smješteni naši najžešći navijači, bilo mi je baš drago, kako zbog ekipe, tako i zbog mene samog, nadam se da se sada to konačno “otvorilo” - objasnio je Marin iz čijih se riječi da iščitati da niti sam nije zadovoljan brojkom isporučenih golova, no generalno može itekako biti zadovoljan svojom igrom i trenutnom formom koja je sve bolja kako se približava kraj sezone.

Borba za trofeje

Riječki ofenzivac pritom pojašnjava...

- Ja sam zadovoljan da pomažem momčadi, svojim zalaganjem i radom na terenu. Trudim se svaku utakmicu biti sve bolji i bolji. Najbitnije je da rastemo momčadski. Kada je momčad dobra, kada su dobri rezultati iza nas, onda će sigurno netko iskočiti. Naravno, moja igra uvijek može biti bolja, ali bitno je da momčad pobjeđuje, da dobro igramo i da imamo super atmosferu, koja nas krasi sve ovo vrijeme. Moramo još više rasti iz utakmice u utakmicu i onda sigurno neće izostati rezultati, kako moji, tako i klupski.

Marin je po dolasku u Rijeku ove zime bio prilično optimističan kada su u pitanju klupska ostvarenja, koja su se na kraju ostvarila možda i iznad svih očekivanja s obzirom na to da jesen ni sa čime nije odavala ovakvu renesansu riječkog nogometa i put od predzadnje momčadi lige do trećeg mjesta i samostalnog odlučivanja o vlastitoj europskoj sudbini.

- Iskreno, i kada sam dolazio u Rijeku u jednom sam intervjuu rekao kako mislim da Rijeka ima itekakvu kvalitetu i da Rijeka kao klub zaslužuje biti u gornjem dijelu prvenstva i da se svake godine bori za neki trofej, bio to Kup ili prvenstvo. Stvarno je dobar osjećaj biti na tom trećem mjestu, no moramo još nastaviti raditi i probati ga zadržati preostalih sedam kola, koliko je do kraja prvenstva. Naravno da ćemo se svi potruditi da do toga 100% i dođe - dodao je Marin.

"Odlično mi je ovdje"

Nije htio niti jedan klub posebno izdvojiti kada je u pitanju borba za treću i četvrtu europsku poziciju, a za koje pretendira čak šest klubova.

- Iskreno, svi su dobri, mala je razlika u bodovima od trećeg do osmog mjesta je samo pokazatelj da je liga jako dobra, svatko svakog može pobijediti i to se vidi po rezultatima. No, ponavljam, mi moramo gledati isključivo samo sebe, radimo, treniramo i pripremamo se za svaku utakmicu isto. Sigurno da vjerujem da smo mi ti koji možemo na kraju biti treći, momčad nam ima kvalitetu, svi smo si međusobno dobri, imamo odličan stožer i atmosferu u i oko kluba i dat ćemo sve od sebe da zadržimo to treće mjesto na kraju sezone - podvukao je Marin.

U Rijeku je prešao u zimskom prijelaznom roku, bio je jedna od želja trenera Jakirovića, koji je upravo u 22-godišnjem mladiću, koji je prošao gotovo sve omladinske reprezentativne kategorije, vidio igrača koji može odgovoriti njegovim zahtjevima. S obzirom na to da je u Dinamu u prvom dijelu sezone skupio mizerne 154 minute u ligaškim natjecanjima i svega šest minuta (protiv Milana) u Ligi prvaka, Marin se odlučio na dolazak u Rijeku kako bi pomogao sebi i tada posrnulom klubu. Par mjeseci kasnije Rijeka je vodeća momčad prvenstva u 2023. godini, a Marin jedan od njezinih bitnih igrača, stoga se pitanje nastavka karijere logično nameće. S obzirom na to da je u Rijeci ponovo pronašao “sebe” teško da bi uopće razmišljao o povratku u Zagreb da je na klupi ostao Ante Čačić, koji je njega potpuno marginalizirao. No, u Dinamo se vratio Igor Bišćan, koji jako dobro poznaje kvalitete mladog ofenzivca iz U-21 reprezentacije i koji bi ga, posebice u ovakvoj formi, vjerojatno rado htio imati u svom kadru.

- To ćemo tek na ljeto vidjeti, što bude - bude. Ne bih to sada previše komentirao. Meni je trenutno u Rijeci jako lijepo, jako sam sretan ovdje. Stvarno su me svi dobro prihvatili, od kluba do navijača i hvala im na tome. Za sada mi je sve odlično tu i nadam se da će tako biti i dalje - znakovito je dodao Antonio Marin.

Hoće li Frigan morati otići kako bi Marin mogao ostati?

Matija Frigan i Antonio Marin, prvi napadač Rijeke i krilni igrač koji itekako ima puno toga za reći u fazi napada, golovima su presudili bljedunjavom Hajduku na Rujevici, koji je na kraju morao čestitati boljem protivniku.

Saga o transferu najboljeg strijelca Rijeke traje praktički još od zimskog prijelaznog roka. Talijanski prvoligaši, MLS bogataši s američkog kontinenta, portugalska Braga i na koncu, zagrebački Dinamo, samo su neka od imena klubova koja su se vezala uz usluge izdanka riječke nogometne škole, koji iz kola u kolo pokazuje da je njegov ostanak u Rijeci barem do kraja sezone bila itekako dobra odluka riječke struke i predsjednika Damira Miškovića.

Istina, bilo je pregovora sa zagrebačkom momčadi oko njegovog angažmana već ove zime, no taj se posao nije realizirao, a s obzirom na osjetan rast "dionica" mladog riječkog napadača, vrlo je vjerojatno da se niti neće realizirati istekom aktualne sezone. Predsjednik Mišković zimus nije niti htio pričati o iznosu manjem od šest milijuna eura koje je tada zagrebačka momčad mogla prebijati ugovorima svojih posuđenih igrača Rijeci (Jankovića, Marina i Jurića), a na ljeto će cijena sigurno biti znatno veća, vrlo lako dvoznamenkasta, što je (pre)veliki zalogaj i za financijski uvjerljivo najmoćniji hrvatski klub. I koliko god bi bilo dobro Frigana zadržati barem u pohodu na europske milijune i grupnu fazu, ako već ne još barem jednu sezonu, toliko je sve izvjesnije da Frigan u Rijeci broji svoje posljednje mjesece i da će njegove sjajne igre klubu s Kvarnera donijeti osjetnu financijsku injekciju i "krpanje" proračunskih rupa.

Marin je, s druge strane, igrač Dinama, kojeg Rijeka, prema javnosti nepoznatom iznosu, može otkupiti. Hrvatski U-21 reprezentativac u Rijeci je našao svoju "mirnu luku", dobio povjerenje kako struke, tako i navijača, koji bi ga rado vidjeli u njegovom potpunom povratku i još boljoj formi u bijelom dresu. Hoće li Rijeka ići u otkupe ugovora njega i veznjaka Nike Jankovića vjerojatno će uvelike ovisiti i o visini izlaznih transfera Frigana i možda još nekog igrača koji bi za veće odštete mogli napustiti Kvarner. Na koncu, vrlo se lako može dogoditi da će Frigan morati otići kako bi Marin mogao ostati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 16:00