DAMIR SKOMRLJ
ZATEČEN ODLUKOM

Ispovijest otpisanog igrača: ‘Da nisam bio dobar sigurno me ne bi uzeo veći klub od Rijeke‘

‘Ni slutio nisam da će mi se ovo dogoditi. A s Jakirovićem nisam ni razgovarao, samo su me nazvali‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. veljača 2023. 12:06

U poplavi nogometaša koji su ove zime morali napustiti Rujevicu, posebno se izdvajalo jedno ime. Malo je tko, naime, očekivao da će srednji branič Rijeke, iskusni Mateo Pavlović (32), na Kvarneru “plesati samo jednu jesen”. Zagrebovo je dijete, u karijeri je odijevao još dresove Werdera, Ferencvarosa, Angersa i Amiensa, vjerovalo se da će ljetošnjim potpisom dvogodišnjeg ugovora u Rijeci i okončati karijeru.

Ali dolaskom novoga trenera, Sergeja Jakirovića, Pavlović je postao prekobrojan i otišao je na šestomjesečnu posudbu u francuski St. Etienne, klub velikoga imena, koji se sad grčevito bori za ostanak u Drugoj ligi. A to sigurno nije bilo u Pavlovićevim planovima prošloga ljeta...

- Ni slučajno, nisam mogao ni zamisliti ovakav scenarij. Ali nikad čovjek ne zna što se može dogoditi, život piše čudne priče, posebno nogometni život - rekao nam je Mateo Pavlović u telefonskom razgovoru i potom je nastavio...

- Odigrali smo lošu jesen, znalo se da će biti promjena u klubu nakon tih razočaranja. Klub se odlučio riješiti nekih igrača, ja sam, na žalost, bio među tim igračima i morao sam potražiti sreću u novoj sredini.

Jeste li bili iznenađeni kad vas je Rijeka otpisala?

- Naravno! Znao sam da će biti odlazaka, ali nisam mislio da ću i ja biti među otpisanima, ta me klupska odluka zatekla i malo iznenadila...

Što vam je trener Jakirović rekao, kako je obrazložio tu odluku da vas prekriži?

- Nisam uopće razgovarao s trenerom. Nazvali su me iz kluba i rekli su mi da na proljeće više ne računaju na mene, te da me žele prodati i da mogu tražiti novu sredinu. Eto...

image
NK RIJEKA

Gdje su razlozi loše riječke jeseni?

- Ugovor me s Rijekom veže još godinu i pol i teško mi je govoriti o tome. No očito je bilo da nismo pronašli zajedništvo, nije bilo “kemije” u svlačionici, nismo bili prava momčad. Bilo je tu previše igrača, velik broj stranaca, kao i novih igrača koji su došli prošlog ljeta. Kvaliteta nije bila prijeporna, ali nismo se uspjeli međusobno povezati, od samoga početka neke stvari nisu legle na svoje pravo mjesto. I ni jedan trener nije to uspio posložiti, promijenili su se Dragan Tadić, Fausto Budicin i Serse Cosmi, ni jedan nije uspio, što se na kraju vidjelo i na našim igrama i rezultatima.

Kako biste opisali trenere i njihov rad?

- Svaki je imao svoje dobre strane. Cosmi je bio pomalo na svoju ruku, vrlo temperamentan, to je njegov način rada, držao se svoje filozofije. Od svakoga sam od njih nešto naučio, pozitivno ili negativno. Ali, ne bih želio komentirati trenere, sa svakim sam bio u dobrim odnosima i želio bih da tako i ostane.

A jeste li bili zadovoljni vlastiti jesenskim igrama?

- Načelno jesam, ali nisam baš bio prezadovoljan. Podbacio sam samo u toj zadnjoj utakmici protiv Dinama, dok sam na ostalim utakmicama bio na zadovoljavajućoj razini. Uostalom, da nisam dobro igrao, sigurno me ne bi uzeo St. Etienne, koji je mnogo veći klub od Rijeke...

Je li vam žao što se sve ovako rasplelo i što ste morali napustiti Rujevicu već nakon pola godine?

- Žao mi je, kako mi ne bi bilo žao. Kad sam dolazio, pomislio sam i vjerovao da ću u Rijeci završiti karijeru. Ali tako je - kako je, morao sam prihvatiti klupsku odluku.

Niste ostali “na cesti”, ostavili ste dobar trag u Francuskoj i odmah vas je pozvao St. Etienne... Kako to da francuski klub nije otkupio vaš ugovor, nego vas je doveo na posudbu?

- Sve se to brzo dogodilo. St. Etienneu su se ozlijedila dvojica stopera i morali su hitno reagirati, trebao im je jedan stoper do ljeta. A budući da su već kupili dosta igrača, opcija je bila posudba. Znali su da imam iskustvo igranja u Francuskoj, odigrao sam više od 100 utakmica u Prvoj i Drugoj ligi i procijenili su da im mogu pomoći. Ljudi me ovdje dobro poznaju, cijene me i poštuju, znaju tko sam i što sam u nogometnom smislu...

Došli ste u klub velikoga imena, koji je predzadnji u Drugoj ligi i bori se za ostanak...

- Nisam mogao odbiti ovu ponudu, St. Etienne je veliki klub. Situacija je doista nezavidna i morat ćemo se boriti do zadnjeg kola za ostanak. Nadam se da ću svojim iskustvom pomoći momčadi i da ćemo se iščupati, te sačuvati drugoligaški status.

Na posudbi ste do ljeta. Je li otvorena opcija povratka u Rijeku ili je to za vas gotova priča?

- Sve je otvoreno, baš sve. Ugovor me s Rijekom veže još godinu i pol, a St. Etienne me doveo na posudbu bez opcije otkupa ugovora. No, to piše na papiru, ali u nogometu je sve moguće. Francuzima je sad hitno trebao igrač, vidjet ćemo što će se na ljeto događati.

A kako će Rijeka izgledati na proljeće?

- U svakom slučaju, bolje nego jesenas. Ne može, naime, biti lošije nego što je bilo. Koliko vidim, odradili su dobre pripreme i sigurno će izgledati bolje nego što je to bilo jesenas.

Je li u vama, nakon svega, ostalo i malo gorčine zbog tog neočekivanog i prijevremenog razlaza s Rujevicom?

- Bit ću iskren. Žao mi je što se to dogodilo i jasno je da u svemu ima i pomalo gorčine. Poglavito zato što nisam Rijeci dao ono što sam mislio da ću dati i koliko sam mogao dati. Kad sam dolazio, nisam ni slutio da bi se sve moglo ovako brzo završiti. Ali, što je - tu je, idemo dalje, nogometni je život takav.

HNL učinak igrača koji su ove zime napustili Rijeku

Mateo Pavlović

(St. Etienne)

- 13 odigranih utakmica, 1087 minuta na terenu, 0 golova, 1 asist

Haris Vučkić

(Buriram)

- 10 odigranih utakmica, 732 minute na terenu, 3 gola, 1 asist

Gabriel Lunetta

(Südtirol)

- 7 odigranih utakmica, 350 minuta na terenu, 1 gol, 0 asist

Damjan Pavlović

(Degerfors)

- 6 odigranih utakmica, 321 minuta na terenu, 0 golova, 1 asist

Roko Jurišić

(Ried)

- 4 odigrane utakmice, 279 minuta na terenu, bez gola i asist

Matej Vuk

(Istra 1961)

- 1 odigrana utakmica, 1 minuta na terenu, bez gola i asista

Alen Halilović

(propao odlazak u Aris)

- 8 odigranih utakmica, 408 minuta na terenu, 1 gol, 0 asista

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 11:07