FRANKO COLORI Cropix
DERBI SEZONE

Izvjesno je da će derbi na Rujevici odlučiti prvaka, a presudit će jedan od ovih detalja

U pravu su svi oni koji tvrde da bi derbi mogao odlučiti neki detalj. Ali koji?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. travanj 2024. 15:38

Prošao je još jedan vikend. "Potrošeno" je još jedno kolo HNL-a, a rasplet na vrhu se ne nazire. Rijeka i Dinamo vode "mrtvu utrku". Možda su do nedjeljnih bodova nogometaši Dinama protiv Lokomotive (1-0) i Rijeke u srazu s Goricom (3-0) došli puno teže nego što su njihovi navijači očekivali, ali - na kraju dana, udaljenost na tablici ostala je ista. Kako vrijeme odmiče, sve je izvjesnije da će nedjelja, 5. svibnja, biti - dan odluke. Vjerojatno su u pravu svi oni koji tvrde da bi međusobni dvoboj na Rujevici mogao odlučiti neki detalj. Ali, koji?

Utjecaj trenera

Sudbine Sergeja Jakirovića i Željka Sopića međusobno su povezane. Nakon maksimirske "otmice" Jakirovića, Rijeka je angažirala Sopića, otkupivši njegov ugovor od Gorice. Koincidencijom, za nove su klubove Jakirović i Sopić debitirali istog dana, u međusobnom ogledu. Jakirović i Dinamo su 2. rujna pobijedili 3-1. Utakmica 15. kola, na Rujevici završila je 2-2. Proljetni ogled u Maksimiru dobio je Dinamo 1-0, golom Brodića iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi. Dakle, "modri" u slučaju istog broja bodova imaju prednost zbog boljeg učinka u međusobnim susretima. Za razliku od Sopića, Jakirović je izložen nesmiljenom pritisku. Trener Dinama ponekad samome sebi ne može objasniti kako je preživio sve poraze i turbulencije. Iako će mu, u konačnici, sezonu definirati (ne)osvojeni trofeji, danas Jakirović ima stabilnu situaciju. Barem do utakmice na Rujevici... Premda nisu nikada igrali zajedno, Sopić (dvije godine stariji) i Jakirović odlično se poznaju. Energija kojom su imponirali u igračkoj karijeri (obojici je domicilna bila pozicija defenzivnog veznog), sada je zaštitni znak njihovih momčadi. Ogroman je utjecaj na momčadi obojice trenera. Sopić je Rijeku taktički "uglazbio" u sustav 4-1-4-1 dok je Jakirović otkrio da mu momčad najbolje funkcionira u rasporedu 3-5-2.

image
FRANKO COLORI Cropix

U hrvatskim se medijima provlači paradigma kako Dinamo ima kvalitetniju momčad te kako bi upravo taj detalj trebao odlučiti u borbi za titulu. Međutim, jače "argumente za raspravu" ima Rijeka. Momčad Željka Sopića postigla je više golova - 62 (naspram Dinamovih 57). Statistički, Rijeka ima i bolju obranu: primila je 20 golova (naspram Dinamovih 24). Čini se da Maksimir ipak ima prednost u jednom drugom detalju: Jakirović posjeduje širi izbor alternativnih rješenja. Sopićev problem bio je zabrinjavajuće uočljiv ove nedjelje, kada je započeo utakmicu protiv Gorice bez Pjace i Selahija. Evidentno je da Rijeka nema adekvatne zamjene za svoje stožerne igrače. A prije konačnog obračuna s Dinamom, Rijeka igra protiv Lokomotive. Uoči gostovanja u Kranjčevićevoj čak 11 je nogometaša Rijeke "opterećeno" s dvije javne opomene (treća podrazumijeva suspenziju): Labrović, Banda, Bogojević, Veiga, Dilaver, Galešić, Goda, Hodža, Ivanović, Lepinjica i Pjaca.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Trenutačna forma

Ima li Dinamo problem realizacije? Ako bismo raščlanjivali svaku utakmicu zasebno i analizirali koliko je "modrima" potrebno proizvesti prilika za jedan pogodak, odgovor bi vjerojatno bio pozitivan. Međutim, Dinamova je momčad zabila (barem gol) u posljednjih 19 utakmica. Sveukupno su "modri" postigli 36 golova. Posljednju utakmicu bez postignutog gola Dinamo je odigrao 23. siječnja, u Maksimiru protiv Lokomotive (0-3). Impresivan niz ima i momčad Rijeke. U posljednjih devet ogleda momčad Željka Sopića nije primila gol. Zadnji im je zabio Dinamo (Brodić) iz kaznenog udarca. Iz igre, Rijeka je posljednji pogodak primila 28. siječnja protiv Hajduka (Pukštas). Navedeni podaci sugestivno nas upućuju na zaključak da bi derbi na Rujevici mogao odlučiti sraz Dinamove efikasnosti i riječke defenzivne linije.

"Dinamo se bolje nosi s pritiskom i zna kako se osvajaju naslovi!" To je mantra, kojom se maksimirski navijači već tjednima "truju" i tješe. Iz tjedna u tjedan, od vikenda do vikenda, Dinamovi drukeri žive u uvjerenju i nadi da će Rijeka negdje posrnuti. Međutim, momčad Željka Sopića upravo živi 17. tjedan ove sezone kao lider HNL-a. Nema nikakve dvojbe, momčad Rijeke odlično se nosi s pritiskom.

Dakako, najveće zasluge ima upravo Sopić, koji se postavio kao "gromobran" između medijskih kritika i svojih nogometaša. Specifičnim stilom komunikacije i počesto "neautoriziranim izjavama" u ophođenju s medijima trener Rijeke privukao je fokus pozornosti na sebe i posredno - rasteretio momčad. Ovosezonsko izdanje HNL-a raritetno je u jednom detalju: Dinamo se ove nedjelje prvi puta u tijekom aktualnog prvenstva domogao čelne pozicije. "Modri" su na prvom mjestu proveli otprilike dva sata. Dinamo je duže bio na prvom mjestu čak i tijekom famozne sezone (2004./05.), kada se u Maksimiru igrala - "liga za bedaka".

Navijači

Otkako su se ugasile šampionske ambicije Hajduka, impresivne brojke navijača splitskog kluba postale su - irelevantan podatak. "Svjetla pozornice" trenutačno su okupirale pristaše Dinama i Rijeke. U Maksimiru se ponovno rađa pokret, koji podsjeća na legendarnu 1982. Za novo "Dinamovo proljeće", garnirano demokratskim promjenama u klubu, navijačima "modrih" nedostaju samo trofeji. No, jednako je euforično ozračje i na Rujevici. Momčad Rijeke redovito podržava između sedam i osam tisuća ljudi. Možda su to nekomu naizgled skromne brojke, ali radi se o 90 posto popunjenosti riječkog stadiona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:41