DAMIR SKOMRLJ Cropix
ŠAHOVSKA PARTIJA

Jadranski derbi ovo nam nije ponudio još od 2019., a evo i što se sigurno svidjelo navijačima Hajduka

Dojam je bio da su i Rijeka i Hajduk čekali pogreške za eventualnu štetu suparničkom golu
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 30. rujan 2024. 05:57

Rujevički derbi ponudio je od početka šahovsku partiju u kojoj su se nazirale taktičke ideje obaju trenera. Hajduk je napad gradio iz posljednje linije, a Rijeka je na to odgovarala visokim presingom. Pri razvitku igre često su se između Uremovića i Prpića spuštali Rakitić i Krovinović, a Biuk je punio međuprostore oko centra. Jasna je bila i uloga Anthonyja Kalika koji je prednjačio u presingu Hajduka i bio zadužen za odrađivanje tzv. "prljavih" poslova.

Jače se išlo od početka na Jankovića i Pašalića te se igra sjeckala sitnim prekršajima, sličan nagon je Rijeka imala prema Livaji. Prvih pola sata potpuno opreznih, a tek je posljednjih petnaest minuta ponudilo nešto više opasnosti, ali i nervoze. Gennaro Gattuso puštao je da kod domaćih kreira Smolčić, dok je kod gostiju Prpić bio nešto nesigurniji nego inače u dodavanjima. Što se tiče prilika, utakmica nije obilovala uzbuđenjima sve do samoga kraja. Lijepo je navijačima Hajduka sigurno bilo vidjeti mladi tandem Hrgović - Durdov na istoj strani, a za primijetiti je da je Dario Melnjak bio nešto rezerviraniji. U prvih sat vremena zapravo derbi nije ponudio ništa naročito, da se tek pohvaliti navijački dekor.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Gattuso kroz utakmice ovolike važnosti dozira i privikava svoje mlade igrače pa su Durdov i Biuk odradili po sat vremena, a Talijanova se klupa iznenadno proširila. Niko Sigur, čini se, širi svoju polivalentnost jer je na Rujevici zaigrao na krilu. Detektirali smo i ranije da je Prpić u napadu griješio više nego obično, ali to je i normalno za mladog igrača, a pogotovo stopera. Od ostalih stvari tek smo vidjeli razmjenu bakljada Torcide i Armade te poveće prekide.

Dojam je bio da su i Rijeka i Hajduk čekali pogreške za eventualnu štetu suparničkom golu. Sudeći i prema izmjenama oba trenera, glavna bit je bila ne izgubiti. Jadranski derbi je reproducirao i nešto manje nervoze nego inače, bar među akterima, osim kraja prvog dijela. Svaki minimalni prostor bio je prekidan prekršajima, a posebno zgusnuti bili su šesnaestercu. Najviše je u ovoj utakmici bilo zaleđa i prekršaja što dovoljno govori o sadržaju iste. Ipak, očekivalo se u jadranskom derbiju nešto više rizika, a ovako s konačnim rezultatom mogu biti zadovoljni i jedni i drugi, iako je u biti najviše profitirao Dinamo, jer nijedan njegov rival nije upisao puni plijen. Rijetko je jadranski derbi završavao bez pobjednika, a još rjeđe bez golova, zadnji put se tih nepopularnih 0:0 zbilo još 16. veljače 2019. godine na Rujevici. Remi u šahovskoj partiji, za nešto više od toga i s jedne i druge strane nedostajalo je rizika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. rujan 2024 05:57