LUCIJA OCKO Cropix
USUSRET RUJEVICI

Jakirović najavio Rijeku, pa poručio: ‘Moramo se prilagoditi tom pravilu, sad je kasno za neku promjenu‘

‘Slažem se s mojim kolegom iz Rijeke, Željkom Sopićem, da je mogla biti jedna finalna utakmica‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. svibanj 2024. 14:56

Dinamo je ostvario najvažniji cilj ove sezone, uzeo je prvenstvo, obranio titulu. U dvije finalne utakmice s Rijekom u finalu Kupa želi staviti ‘točku na i‘, začiniti šampionsku tortu s još malo šlaga i pokazati svima na hrvatskom nogometnom prostoru tko je gazda u kući. Nekako im je i vrijeme za duplu krunu, posljednji put je osvojena u sezoni 2020/21, dakle ima od toga već tri godine... Trener Modrih Sergej Jakirović je u utorak na press konferenciji govorio ovako.

- Vjerojatno se ništa neće riješiti u prvoj utakmici. Naravno, igramo protiv momčadi koja je imala fantastičnu sezonu, koja će sigurno tražiti priliku za dobar rezultat u Maksimiru. Mi također želimo odigrati dobru utakmicu, uživati u nogometu jer ostvarili smo glavni cilj. Ako uspijemo osvojiti i Kup, dakle dvostruku krunu, a napravit ćemo sve, bili bismo presretni. U srijedu je tek prvo poluvrijeme, specifična utakmica jer vrijedi pravilo gola ugostima. Prilika je to da se malo podsjetimo na to pravilo. Prilagodit ćemo se tome, jako je važno ne primiti pogodak, sigurno će suparnik u određenim razdobljima utakmice riskirati kako bi zabio na gostujućem terenu. Momčad je u dobrom raspoloženju, svi su na dispoziciji, imamo slatke brige - kazao je u uvodu

Pričali smo s Jakirovićem o tom pravilu gola u gostima koji je uglavnom napušten u svijetu nogometa.

- Krovna kuća je ostavila to pravilo i moramo se prilagoditi. Da se možda prije uočilo i promijenilo... Kasno je sad. U međuvremenu su vratili format finala s jedne na dvije utakmice. Prošle godine bio sam u Rijeci na finalu Hajduk – Šibenik. Možda je ova odluka o povratku na dva finalna ogleda posljedica i zahtjevne organizacije te utakmice. Lani samo što tenk nije bio na ulicama. Ali slažem se s mojim kolegom iz Rijeke, Željkom Sopićem, da je mogla biti jedna finalna utakmica, recimo u Osijeku na Opus Areni gdje je najbolji ambijent. No, što je tu je, moramo poštivati pravilo.

Ako se treneri i igrači slažu, navijači žele jednu utakmicu, svi su se složili oko toga, osim HNS-a.

- Mogu pričati o sebi, mene nitko ništa nije pitao.

Sude domaći suci...

- Prilagođavamo se svemu, što god nam oni delegirali. Vjerujem da će suci odraditi dobar posao.

A kad se već govorilo o suđenju, evo kako Profa gleda generalno na suđenje u kompletnoj sezoni.

- Mislim da se na kraju sve izniveliralo. I mi se nekad bunimo, a i momčadi koje igraju protiv nas. Bili su tu i inozemni suci. Recimo, Daniel Siebert je odsudio kao da je u pitanju Liga prvaka, nisam ga ni primijetio, on mi je nekako ostavio najbolji dojam. Tu je i Fabio Maresca. I naši suci su dobri, ali kad je izašla VAR afera stavio se maksimalan pritisak na njih. Iako ne vidim što su pogrešno dosudili, više se to odnosilo na njihovu međusobnu komunikaciju, ali to je isto kao da stavite mikrofon u naš ili vaš ured. Kako ćete komunicirati? Reći ćete – "dragi kolega, dodajte mi kemijsku olovku"? To su gluposti. Mislim da su suci generalno odradili dobar posao, grešaka će uvijek biti, ali bitno je da nisu tendenciozne ni namjerne.

Mnogi će kazati da dvije finalne utakmice idu u prilog kvalitetnijoj momčadi, po tome bi to trebao biti Dinamo? Ivan Nevistić je kazao da će u dvije utakmice presuditi upravo kvaliteta momčadi, slažete li se s njim da Rijeka u dvije utakmice nema toliko šanse?

- Slažem se, vjerujem u svoju momčad i da smo kvalitetniji. Imaju i oni svoje adute. Nevistić je mislio da je u jednoj utakmici sve moguće, ali u dvije će biti sve zahtjevno. Kao i u dosadašnje četiri, možda osim prve, sve su bile zahtjevne. Odlučivat će nijanse, trenutačna forma, kako je tko raspoložen. Nema tu nekih iznenađenja ni tajni u kojem god sustavu igrali mi ili oni. Vidjet ćemo, pokušat ćemo se najbolje prezentirati, nema problema s motivacijom, igra se za trofej i napravit ćemo sve da ga pokušamo osvojiti.

Rijeka ide po gol u Maksimiru...

- Vidjet ćemo u srijedu, kao da ja kažem da ćemo na Rujevici zabiti gol. Bit ćemo pametniji poslije utakmice. Zadovoljan bih bio bilo kakvom pobjedom bez primljenog gola. Ima kod nas slatkog umora, ali igramo za trofej. Imamo još snage, unutrašnjih rezervi, puno igrača koje nam mogu pomoći - zaključio je Sergej Jakirović

Linker
14. svibanj 2024 15:01