DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
RIJEKU ČEKA KAZNA?

Jakirovića moralo čuvati deset zaštitara, evo koje su mu uvrede vikali navijači

Negodovanje tribina bilo je nezaustavljivo kada je izašao trener Dinama, kojega smatraju izdajnikom
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 12. studeni 2023. 22:38

Protokolarno iščitavanje početnih postava uoči utakmice Rijeke i Dinama pratio je uobičajeni folklor. Tribine Rujevice kao i uvijek pljeskom su ispratile imena Rijekinih igrača, potom zvižducima imena Dinamovaca, ali kada je službeni spiker spomenuo ime trenera gostiju, broj decibela naglo se podigao. U početnoj postavi Rijeke na teren Rujevice istrčala su tri bivša igrača Dinama (Pjaca, Dilaver, Janković), a isti broj nekadašnjih "bijelih" našao se u gostujućem sastavu (Ristovski, Kulenović, Mišić), no navijači Rijeke svu svoju energiju usmjerili su na Sergeja Jakirovića.

Očekivana dobrodošlica donedavnom treneru koji je Rujevicu (u očima poklonika "bijelih"), napustio izdajnički, bez pozdrava, preko noći i ostavio na cjedilu dan uoči europskog ispita. U gradu na Rječini svi priznaju da je Jakir izvukao Rijeku kada je prošle zime došao u razrušenu momčad. Podigao je na noge i dobro otvorio sezonu.

image

Bakljada Armade

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Ni sam odlazak u Dinamo sam po sebi nije nešto neprihvatljivo, ali problem je kada i na koji način. Da se priprema posebna dobrodošlica, bilo je najavljeno još na utakmici prije dva tjedna kada je na Rujevici gostovala Gorica. Na istočnoj tribini se tada pojavio transparent s porukom "Jakire izdrži", kojim se aludiralo i na poziciju Jakirovića u novom klubu, u nadi da ga Dinamo neće smijeniti prije derbija. Na gotovo istom mjestu u nedjelju se pojavio novi s pitanjem - "Jakire ča ni tebe ni sran?", te još jedan na zapadnoj, s pomalo filozofskim stavom "Tvoja izdaja naša je snaga".

No to je bilo sve od posebnog dočeka za Jakirovića na Rujevici. Prava kamilica u usporedbi s činjenicom da je njegova momčad u 89. ispustila pobjedu. Nešto posebno i puno snažnije nije stiglo ni od najekstremnijih navijača na sjevernoj tribini. Armada se nije bavila Jakirovićem, izuzmemo li zvižduke i povike. U 61. minuti utakmice razvila je novi veliki transparent (Rijeka luđaka) praćen brojnim zastavama plavo bijelih boja, ali i nečim što je nalikovalo na masku iz horor filma "Vrisak".

image

Transparent upućen Jakiroviću

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Kako bi sve ostalo na verbalnim ekshibicijama i transparentima, na Rujevici su djelovali preventivno. Uz dva zaštitara uz samu klupu Dinama, iza nje postrojili su ih još osam kako bi izbjegli moguća neugodna iznenađenja. No negodovanje tribina bilo je nezaustavljivo i kada je Jakirović sa Sopićem izašao na teren kako bi pozdravio suce i ispratio igrače uoči izvođenja početnog udarca, s tribina se prolomila salva zvižduka, a potom su slijedili i povici "Cigane. Cigane..."

No čim je lopta krenula s centra uslijedilo je navijanje i prepucavanje na koje smo navikli. Oko 500 navijača "modrih" u južnom kavezu borilo se protiv gotovo 7500 poklonika "bijelih". Bilo je doduše nekoliko epizoda tijekom utakmice u kojima se riječka publika, osobito sa sjeverne tribine prisjetila vrijeđati malo trenera Dinama ("Jakire pe*****o"), ali borbena i žustra utakmica ipak je obuzela pažnju gledatelja.

No nije samo Jakirović dobio svoju porciju uvreda. Ristovski, a potom i Mišić našli su se na udaru navijača Rijeke, osobito nakon nekoliko reakcija na terenu zbog kojih je sudac Bel vadio žute kartone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 07:20