Sergej Jakirović

 Ronald Goršić/Cropix
Dražen Krušelj
ŠKAKLJIVI IZAZOVI

Jakiroviću topla dobrodošlica prije nego ga dočekaju kao Judu, Hajduk zaljuljala neočekivana vijest

Zekićeve prve impresije u Osijeku nisu bajne: zatekao je pokolebanu momčad i neslavno se proveo u Vukovaru
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. listopad 2023. 09:27

Jedan privatni "comeback" na početku, a drugi na kraju sljedećeg natjecateljskog ciklusa čekaju Sergeja Jakirovića, kada se domaći klupski nogomet ponovno vrati u medijski fokus. Dinamo sljedeće subote gostuje u Gorici, gdje je trener "plavih" prvi put široj javnosti skrenuo pozornost na svoj talent (5. mjesto s Goricom u sezoni 2018./19.), dok trotjednu jurnjavu kroz kalendar 46-godišnjak zaključuje povratkom na Rujevicu, s koje se krajem kolovoza evakuirao "pod rotirkama", u ratnim okolnostima.

Za dvogodišnjeg boravka u blizini zračne luke Jakirović je Goricu pretvorio u mali avion i fiksirao je momčad na prvoligaškoj mapi. Jasno je da u Turopolju zbog toga može računati na toplu dobrodošlicu, kao što je jasno da će 11. studenoga u Rijeci biti dočekan kao Juda, jer je izdao Miškovića kada mu je na vrata zakucalo društvo iz Maksimira. Na putu između dva gostovanja imat će priliku za jedan kratki predah - u Oriovcu pored Slavonskog Broda s niželigašem igra kup-utakmicu - ali generalno ga čeka vrlo škakljiv raspored.

Nije tajna da bi "plavi" sljedeću stanku željeli dočekati kao lideri SuperSport HNL-a, ali usput Jakirović ima obvezu upisati barem jednu europsku pobjedu iz dvije utakmice s Viktorijom iz Plzena u okviru Konferencijske lige, jer klub u ovoj konkurenciji računa na jedno od prva dva mjesta koja jamče prezimljavanje u Europi. Povratak pobjedničkog raspoloženja prvi je Jakirovićev imperativ, iza toga slijede standardiziranje momčadi i brušenje igre, koja je u prva dva mjeseca trenerova mandata oscilirala od spektakularne do tragične.

image

Željko Sopić

Damir Škomrlj/Cropix

Pogled na kalendar kaže da bi Željko Sopić narednih tjedana trebao imati bitno lakši posao od kolege iz Maksimira, čiju karijernu putanju vjerno slijedi. Osim što je "na vrijeme" ispala iz Europe, Rijeka se, naime, očistila i od Kupa pobjedom protiv Libertasa u Novskoj, tako da do stanke sredinom studenoga treba odigrati samo četiri ligaške utakmice (Istra, Gorica, Lokomotiva, Dinamo). Nakon Sopićeva sporijeg starta, momčad ojačana Markom Pjacom prihvatila je ratnički tam-tam novog šefa, nanizavši pet uzastopnih pobjeda.

Zadrži li se na Poljudu, Leku u narednom razdoblju čekaju dva kapitalno važna derbija s Osijekom

Hoće li taj zanos sada preplaviti Učku, ili će se Istra 1961 u lokalnom derbiju (nedjelja, 15 sati) napokon pokrenuti s mjesta i uloviti priključak s klubovima iz sredine tablice? Delikatan ispit je pred riječkim sastavom, koji je na startu prvenstva zašarmirao fanove lepršavim nogometom, ali je pucao pod pritiskom na teškim gostovanjima kod Hajduka (0-1) i Dinama (1-2).

image

Ivan Leko

Paun Paunović/Cropix

Hajduk je stanku u listopadu iskoristio da u formu vrati Marka Livaju, ali je uoči nastavka natjecanja klub zaljuljala vijest da Šahtar kruži oko Ivana Leke. "Rudari" iz Donjecka ispratili su s klupe nizozemskog stručnjaka Van Leeuwena, i navodno su na nagovor Darija Srne krenuli po Hajdukova trenera. Odšteta koju bi inkasirao predsjedniku Jakobušiću bila bi slaba utjeha, jer trenutačno nema odgovarajuću zamjenu za trenera koji je vratio "bijele" u aktivnu borbu za titulu.

Zadrži li se na Poljudu, Leku u narednom razdoblju čekaju dva kapitalno važna derbija s Osijekom (jedna "redovna" i druga odgođena utakmica), nakon kojih će biti jasnije je li Hajduk zaista opremljen za lov na trofej, ili momčad s Livajom, Krovinovićem, Melnjakom i Šarlijom treba nova pojačanja za borbu s Dinamom i Rijekom.

Te dvije utakmice podjednako su važne i Zoranu Zekiću, koji se u međuvremenu vratio u rodni grad, na klupu momčadi koju je od 2015. do 2019. vodio u više od 150 utakmica, i nakon toga avanzirao u krug najcjenjenijih hrvatskih trenera.

image

Zoran Zekić

Tom Dubravec/Cropix

Zekićeve prve impresije u Osijeku nisu bajne: zatekao je momčad pokolebanu serijom loših rezultata, i neslavno se proveo na turniru u Vukovaru, s kojeg su se "bijelo-plavi" kući vratili posljednji u konkurenciji četiri momčadi. "Kako smo izgledali, možda bismo trebali preskočiti tih 900 kilometara putovanja do Splita i natrag, da uštedimo na benzinu", duhovit je Zekić, ali u njegovu ambiciju ne treba sumnjati. Već ovog vikenda na Poljudu treba očekivati ratnički nastrojen i ambiciozan Osijek, jer sezona je još mlada, a Zekić se želi umiješati u borbu za vrh...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 08:31