DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
KAKO SLOMITI DINAMO

Jasno je zašto je Sopić spomenuo Zmajevo gnijezdo. Samo blickrig je spriječio savršen učinak Rijeke

Svatko tko dolazi u Rijeku već unaprijed zna da će mu se morati “poklopiti” jako puno toga za pobjedu
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 02. svibanj 2024. 07:27

Praktički odmah nakon poraza u Kranjčevićevoj, trener Rijeke Željko Sopić napravio je ono što je napravio i svaki put nakon što je prethodno upisao devet ligaških pobjeda zaredom, jednom rukom “prebrisao” sve ono što se dogodilo na klizećem terenu zapadnog Zagreba i okrenuo se, kako sada stvari stoje, utakmici sezone protiv Dinama na Maksimiru koja će dati, ako ne sve, a onda one bitne odgovore tko će ove sezone biti prvak zemlje.

Naravno da će Rijeka morati izvući neke pouke iz ovog poraza koji joj sigurno nije dobro “legao”, uostalom rijetki su porazi koji ti mogu dobro leći, Riječanima jedan takav sigurno pada na pamet. Bio je to onaj u zadnjem kolu sezone 2016./17. kada je preko pet tisuća riječkih navijača stiglo na jug Maksimira još jednom proslaviti već osvojen naslov prvaka u kolu prije protiv Cibalije na Rujevici koja je “pucala po šavovima”, da je mogla primiti 50 tisuća ljudi, a ne gotovo deset puta manje, sigurno bi se napunila svima onima koji su došli proslaviti povijesni naslov prvaka.

Slavenova četvorka

Ovog puta na Rujevici neće biti tako, Riječanima će za drugi naslov svakako trebati pobjeda kako bi se vratili na prvo mjesto i onda u posljednja tri kola probali sačuvati stečenu prednost, a poseban bonus bit će upravo domaći teren na kojem je Rijeka ove sezone ponovo postala gotovo neosvojiva tvrđava.

Da nije bilo onog blitzkriega u režiji gostiju iz Koprivnice koji su još u studenom prošle godine iz svoja četiri udarca prema golu postigli jednaki broj golova, riječka bi “bombonijera” na brdu iznad grada ostala stadion gdje niti jedna momčad ove sezone nije upisala pobjedu, uključujući sva natjecanja, pa i europske kvalifikacije.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Drugim riječima, Bijeli su ove sezone na Rujevici apsolutno negostoljubivi domaćini koji su u dosadašnjih 16 utakmica upisali 13 pobjeda, uz svega dva remija (Varaždin i Dinamo) te već spomenuti poraz protiv Slavena Belupa (2:4). Gledamo li taj pothvat kroz postotke, Rijeka je na svom terenu stigla do 41 boda, odnosno 85,42% svih mogućih bodova ove sezone. Usporedbe radi, iza Rijeke jest trenutno vodeći Dinamo koji je uspio osvojiti tri boda manje (38), odnosno 79,17% bodova.

Iako izabranike Željka Sopića do kraja sezone čekaju još dvije utakmice na Rujevici, odnosno susreti protiv Dinama i Slavena Belupa u posljednjem kolu, ova momčad je već sada na dobrom putu da bude drugi najuspješniji domaćin u povijesti kluba. Najviše bodova u jednoj sezoni odnijela je, naravno, šampionska Rijeka Matjaža Keka koja je imala gotovo savršen učinak od 52 osvojena boda, od mogućih 54 (17 pobjeda i jedan neodlučen ishod) dok su na drugom i trećem mjestu Rijeka iz sezone prije i sezone kasnije.

Rujevica je tako, nakon prošlogodišnjeg prvog dijela sezone, gdje je ugled prodavao kao na “Black Friday” akciji tako ponovo postala zaštitni znak momčadi s Kvarnera, svatko tko dolazi u Rijeku već unaprijed zna da će mu se morati “poklopiti” jako puno toga, uključujući i naklonost zvijezda, da stigne barem do neodlučenog ishoda, a kamoli do pobjede.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Nije uzalud trener Sopić kazao, odmah nakon Lokomotive, da je Rujevica ove sezone “Zmajevo gnijezdo” gdje su padali velikani poput Lillea, pa će pasti i - Dinamo. Ako se pak igdje vidi ta razlika Rijeke doma i u gostima, onda je to svakako idući protivnik i najtrofejniji hrvatski klub.

Na potezu je - Rijeka

Dok su brojne Rijeke u Maksimir išle po porcije i naramak brzopoteznih pogodaka, Rujevica je, pa i Kantrida, uz određene iznimke koje to pravilo potvrđuju, uvijek bila vrelo života, igre, u kojem se domaćin mogao ravnopravno boriti s nerijetko kvalitetnijim gostima. I ne samo boriti, već i uzimati bodove rivalu iz Zagreba, a svi u Rijeci i oni kojima srce kuca za Rijeku se nadaju da će tako biti i ove nedjelje s početkom u 19.30 sati.

Da parafraziramo trenerove riječi, Rijeka se apsolutno sama izborila za susret koji bi joj mogao donijeti puno toga, eventualnom pobjedom povratak na prvo mjesto tri kola prije kraja, u takvo nešto sigurno nisu vjerovali niti Sopićev pas i zec u trenutku kada je sjeo na mjesto čelnog čovjeka struke na Kvarneru. Sve je na riječkoj squadri, uostalom, za postati prvakom pošteno bi bilo i barem jednom u sezoni svladati “vječitog” pretendenta na naslov - Dinamo. Na potezu je - Rijeka.

Tri spektakularna derbija na Rujevici s tri različita ishoda

Rijeka - Dinamo 5:2, 18. rujna 2016.

Riječka petica u šampionskoj sezoni

Pobjede Rijeke nad Dinamom uvijek su bile poseban gušt za domaće navijače, no ona maestralna igra i pobjeda u šampionskoj sezoni vjerojatno je mnogima i danas najdraža. Pobjedom iz rujna 2016. godine od 5:2 Rijeka je i sama sebi pokazala da može, da je, nakon silnih sezona u kojima je Dinamo bio za koplje bolja, spretnija i sretnija momčad, konačno sazrelo vrijeme za promjenu na tronu. Nakon tog dvoboja Kekove trupe bile su naprosto nezaustavljive, upisale svega jedan poraz prije nego su i matematički potvrdile naslov prvaka pobjedom nad Cibalijom usred prepune Rujevice. Još se i danas svaki navijač i ljubitelj Rijeke sjeća pogodaka, prvo Gavranovića već u 17. sekundi susreta, te po dva pogotka Alexandera Gorgona i Marka Vešovića koji su, u konačnici, okrunili jednu od najvećih pobjeda Rijeke nad Dinamom ikada - naslovom prvaka.


Rijeka - Dinamo 2:2, 12. studenoga 2023.

Jakirovićev povratak na ‘domaći‘ teren

Prvi ovosezonski derbi na Rujevici završio je bez pobjednika, semafor je u konačnici pokazao 2:2. Iako je Rijeka po svemu prikazanom bila bolja momčad koja je stvorila osjetno više prilika i opasnih situacija, na kraju je golom Mitrovića u smiraju susreta (88.) uzela "samo" bod. Osim po podjeli bodova, ovaj dvoboj više će ostati upamćen po povratku Sergeja Jakirovića na Rujevicu nakon što je naprasno otišao s mjesta trenera Rijeke put Zagreba. Iako su se riječki navijači u samoj utakmici bavili isključivo navijanjem za svoje pulene, zvižduci koji su parali riječko nebo uoči čitanja igrača i predstavnika maksimirskog kluba "čuju" se još i danas. U općoj nervozi koja je vladala "sjajno" su se uklopile i nekadašnje riječke vedete Mišić, a napose Ristovski koji je uhvatio mladog Ivanovića rukama za vrat, no za to je samo verbalno opomenut. Sudac tog dvoboja bio je rječiti Dario Bel...


Rijeka - Dinamo 2:7, 13. studenoga 2022.

Najtužnija večer Cosmijevih paunova

U ušima riječkih navijača još uvijek odzvanja čitanje strijelaca Dinama iz te tužne jeseni 2022. godine, nikada ih više nije bilo u povijesti dvoboja ova dva kluba na riječkom tlu. Sedam pogodaka primili su Cosmijevi "paunovi" te turobne večeri, taj nesretni 13. studenoga ostat će upamćen kao jedna od većih sramota riječkog prvoligaša. Josip Mišić, član šampionske Rijeke načeo je svoju bivšu momčad već u 2. minuti, uslijedile su još bravurozne igre Mislava Oršića koji je pogađao dvaput, Špikića, Šutala te dva pogotka zamjene Emrelija. Ono malo dostojanstva riječkoj squadri vratili su već zaboravljeni riječki asovi, Lunetta i Mario Vrančić koji su danas toliko daleko od Rujevice koliko je daleka mogućnost da Rijeka opet primi sedam komada... (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:28