Goran Tomić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
IZ BIJELOG KUTA

Je li ovo razlog zbog kojeg je Dinamo dobio Rijeku s pola gasa? ‘Ne znam zašto je Tomić to napravio...‘

‘Pa on mu je cijele polusezone bio vrlo dobar. Vjerojatno postoji dobar razlog za to‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 31. siječanj 2022. 19:20

Nogometaši HNK Rijeke prvi put su poraženi ove sezone od zagrebačkog Dinama, u derbiju 21. kola izabranici Željka Kopića očitali su nogometnu lekciju bezidejnoj Rijeci. Poraz od "samo" 2:0 još dobro i izgleda ako se u obzir uzme činjenica da je Dinamo imao još nekoliko vrlo dobrih prilika za gol, a Rijeka je, unatoč tome što je u nastavku susreta uspjela koliko-toliko povezati svoje redove, uputila jedan jedini udarac u okvir gola Dominika Livakovića. Robert Murić opalio je s 25 metara iz jedne polukontre, bio je to lak posao za vratara prvoplasirane momčadi HNL-a. Puno premalo za momčad koja je do derbija imala jednaki broj bodova kao i Modri, premalo za momčad koja je dala i najviše pogodaka u protekloj polusezoni.

Vidjelo se od prve minute da je Dinamo bio izuzetno motiviran uzeti "skalp" momčadi koja ih je izbacila iz četvrtfinala Kupa Hrvatske i nanijela im možda i najvažniji poraz u protekloj polusezoni. Ova Rijeka naprosto nije bila u stanju odgovoriti takvim zahtjevima, jednostavno puno toga nije štimalo da bi Tomić mogao računati na još jedno iznenađenje i pobjedu protiv objektivno puno kvalitetnijeg protivnika. Slično razmišljaju i nekadašnji igrači Rijeke i Dinama, Danijel Šarić i Damir Milinović.

Šarić: Najgora utakmica Rijeke do sada!

image

Daniel Šarić

ORLANDO RIVETTI

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske koji je nedavno zbog bizarnosti oko covid-testiranja ostao bez angažmana u Saudijskoj Arabiji kao pomoćnik Alenu Horvatu u Al-Batinu, gledao je susret s Dinama i Rijeke i teško je nalazio prave riječi za igru momčadi s Rujevice.

- Rijeka je ove sezone do ovog sraza odigrala tri odlične utakmice s Dinamom, ovo je bila sigurno najgora utakmica do sada. Dinamo je do pobjede stigao dosta lagano i potpuno zasluženo, u svim segmentima igre bili su bolji. Agresivniji, odlučniji, to se vidjelo na terenu od prve minute i rezultiralo ovakvim ishodom utakmice. Sastav i sustav? Ne znam zašto su te Tomićeve odluke bile takve, teško mi je to govoriti iz ove pozicije. Ampem je tijekom cijele prošle polusezone igrao vrlo dobro, zašto je bio na klupi, ja to zbilja ne znam, vjerojatno postoji dobar razlog za to. Neki igrači su i otišli...Ono što su napravili prošle polusezone je bilo zbilja izvanredno. Ostali klubovi koji se bore za vrh pojačali su se u ovoj pauzi puno više nego Rijeka, Bijeli su igrali i bez standardna dva stopera, Hrvoja Smolčića i Nine Galovića i to se sigurno osjetilo na susretu. Prijelazni rok još uvijek traje, kako će se Rijeka ekipirati ostaje nam za vidjeti, no mislim da ako žele zadržati nivo igara iz jesenskog dijela onda se svakako trebaju pojačati, kazao je Šarić koji je ukratko prognozirao i nastavak natjecanja, odnosno borbu za trofeje.

- Super je i za ligu i za hrvatski nogomet da imamo ovako neizvjesno prvenstvo, borba će biti neizvjesna, ali mislim da je Dinamo u prednosti pred ostatkom jer realno ima najbolju momčad. Oni slove kao najveći favoriti za naslov prvaka. Ima doduše još dosta kola do kraja, ja bi osobno volio da bude neizvjesno do samog kraja, dodao je Šarić koji, nakon neuspješnog odlaska na Bliski istok, čeka novi trenerski angažman.

Milinović: Rijeka je olako pala

image

Damir Milinović

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Sličnog razmišljanja bio je i Šarićev suigrač i reprezentativac Damir Milinović. Nekadašnji stoper Rijeke, NK Zagreba i Dinama koji danas uspješno vodi krapinskog trećeligaša Zagorec smatra da je Dinamo do pobjede došao s – pola gasa.

- Dinamo je apsolutno zasluženo pobijedio Rijeku. Svi smo očekivali jednu neizvjesnu utakmicu, posebno zato što je Rijeka nedavno slavila na Maksimiru i zato što je tek prvo kolo nastavka prvenstva, no ovog puta bili su neprepoznatljivi. Ostali su praktički bez ozbiljnije prilike za ugrozu gola Dinama koji je odigrao točno onoliko koliko im je bilo potrebno. Vidjelo se, posebno u nastavku susreta, da se nisu maksimalno angažirali. Imali su sigurno vodstvo i igrali koliko im je trebalo da upišu ta nova tri boda. Isto tako moram reći da sigurno nije lako igrati kada ti u polusezoni ode toliki broj igrača iz kluba, treba to sve nanovo uigrati, ukomponirati. Rijeci treba dati vremena da to sve sjedne, ali vremena nema. Ako se Rijeka želi boriti za vrh mora krenuti s pobjedama odmah, Hajduk je pobijedio, svi su unutar par bodova. Rijeka je olako pala, to je zaključak. Sustav i sastav? Teško je govoriti tko je tu pogriješio, sigurno Tomić najbolje zna kakav mu je bio tjedan iza nas kao i cijeli pripremni period, kako su ga igrači odradili. Vjerojatno je tražio najbolje rješenje, i on sam bi sigurno volio da ga je pogodio, međutim pokazalo se u drugom dijelu da je ulaskom nekih igrača, posebno Ampema, ta strana malo živnula, došla do "zraka". Najlakše je pričati nakon susreta, trener najbolje zna je li kamo pogriješio i što je htio, odnosno tražio od igrača. Možda je htio isprobati i mladog Brauta da vidi koliko može u budućnosti računati na njega. Pustit ćemo njemu da objasni što je htio, sigurno postoji objašnjenje, dodao je Milinović.

Šampionske ambicije navijača Bijelih rasplinule su se tako u jednoj tmurnoj i prohladnoj zagrebačkoj noći. Danas među njima i oni najveći optimisti teško mogu s velikim pokrićem govoriti o napadu na prvenstvo, Rijeka je tu utakmicu izgubila i prije nego što je odigrala susret s Dinamom - u prijelaznom roku. On, doduše za hrvatske klubove, još uvijek traje, no teško se oteti dojmu o lošem tajmingu prodaje dva stožerna igrača, praktički dva dana prije početka nastavka prvenstva...Još ništa nije gotovo, još je puno bodova u igri, no Goran Tomić mora što prije početi skupljati bodove, uigravati momčad i davati priliku mlađim igračima jer onih iskusnijih je u momčadi sve manje...Na kraju krajeva, igrači se dijele samo na loše, dobre i one koji će to tek – postati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 19:38