GORAN SEBELIC Cropix
BROJKE SVE GOVORE

Jednu bitnu stvar u priči o Drosini ne spominje gotovo nitko, evo koliko će gledatelja danas pratiti veliki okršaj

U aktualnoj euforiji borbe za naslov očekivano bi bilo više riječkih navijača
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. travanj 2024. 14:47

Kakofonija oko (ne)otvaranja istočne tribine u Puli odavno je postala zamorna. Poslužimo se činjenicama o Drosini. Stadion ima 8615 mjesta plus 120 u VIP-u i 40-ak press mjesta. Zapad 2509, istok 3096, sjever 1477 i jug 1533. Dan prije utakmice rasprodan je jug, na zapadu je bilo još 50-ak, a na sjeveru još tisuću mjesta. Skupa zapad i sjever imaju 4046 mjesta i to je, sukladno interesu domaćih gledatelja, dovoljan kapacitet.

Otvaranje istoka, što su tražili iz Rijeke, Istra 1961 nije prihvatila. Kažu u klubu da su vodili računa o sigurnosnom aspektu, ali i o respektu domaćih navijača, koji su bili ozlojeđeni i pri gostovanju Hajduka. Njihovi su navijači bili većinom iz istarskog podneblja i naposljetku su stvorili “poljudsku kulisu” na Drosini. Pritom su na istoku bili izvješeni transparenti Hajduka i puno je njih nosilo obilježja splitskog kluba, što je bilo zabranjeno. No, očiti je to organizacijski propust, kao i onaj o uletavanju gostujućih navijača u teren nakon utakmice. Već tada se u Istri najavljivalo da više neće biti takve prakse jer jednostavno ne postoji način kako ulaznice na istoku prodati samo navijačima Istre, odnosno, da je sigurnosno vrlo rizično odvojiti domaće i gostujuće fanove.

Ono što u kakofoniji oko tog istočnog “grijeha” na Drosini ne spominje gotovo pa nitko, to je činjenica da je istočna tribina bila otvorena u početku sezone i to u dva navrata. Prvo kad je gostovao Dinamo (29. srpnja) i kad je zabilježen rekord gledatelja otkako su brojači, 5322. Potom je i za domaćinstvo s Osijekom (13. kolovoza) otvorena istočna tribina, ali se skupilo manje ljudi, njih 2133. Praksa je već od prije da se u ljetnom periodu, kad u Istri ima i do 200 tisuća turista dnevno, otvore sve tribine.

Za prošlo gostovanje Rijeke, 22. listopada, to nije bilo potrebno, budući da niti jug s gostujućim navijačima bio popunjen, a niti zapad i sjever. Skupilo se solidnih 3665 gledatelja. Rijeka je gostovala u kolovozu 2022., ali također nije bilo izraženog interesa, pa se skupilo 2422 gledatelja, a gostujuća tribina bila je trećinom popunjena.

U aktualnoj euforiji borbe za naslov očekivano bi bilo više riječkih navijača. Da se istok ispunio (3096), to bi Istri donijelo 15-ak tisuća eura prihoda i toliko se odrekla radi gore navedenih faktora. Inače, za utakmicu s Dinamom prihod je iznosio 44 tisuće eura, a za Hajdukom 51 tisuća eura.

Za potonji meč troškovi organizacije iznosili su čak 27 tisuća eura, pa je neto prihod uz rekordnih 8606 prodanih ulaznica oko 24 tisuće eura. I to bez kazne koju su trebali platiti zbog pirotehnike i ulaska navijača gostiju na teren.

Za nedjeljni dvoboj na Drosini uvjerljiv je dojam da će se skupiti više-manje 5000 gledatelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 00:25