DAMIR SKOMRLJ Cropix
SUDAR U KOPRIVNICI

Još jedan veliki test za momčad s Rujevice, Đalović pobjedom ima priliku ponoviti uspjeh Matjaža Keka

Dvoboj prvog i zadnjeg na ljestvici laički daje naslutiti kako su bodovi Rijeci već unaprijed upisani, ali...
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 03. listopad 2024. 14:20

Nogometaši Rijeke u 9. kolo SuperSport HNL-a ulaze kao vodeća momčad prvenstva, a ne treba sumnjati da će učiniti sve što mogu i znaju da tamo i ostanu nakon gostovanja u Koprivnici gdje će ih ove subote, s početkom u 18.30 sati, na stadionu Ivan Kušek - Apaš ugostiti trenutno posljednjeplasirana momčad prvenstva, Slaven Belupo.

Dvoboj prvog i zadnjeg na prvenstvenoj ljestvici laički daje naslutiti kako su bodovi Rijeci već unaprijed upisani, no zna li se “povijest bolesti” ova dva kluba, posebice na stadionu u Koprivnici, uz činjenicu da je Slaven svoju jedinu pobjedu u prvenstvu upisao baš na svom terenu i to protiv Dinama, onda sve teorije o lakoći i unaprijed upisanim bodovima padaju u vodu dok realnost može “opeći” svakog protivnika, baš poput koprive po kojoj je grad domaćin i dobio ime, a koja je rasla uz vodotok rječice Koprivnice.

Ne dogodi li se pak slična utakmica kao protiv Dinama, u kojoj su gosti čak četiri puta “opečeni” u vidu četiri primljena pogotka, onda će Rijeka imati šanse prvu četvrtinu prvenstva završiti na najbolji mogući način, kao prva, a ujedno i kao najbolja defenzivna momčad prvenstva s najmanje primljenih pogodaka u povijesti lige 10 i četverokružnog natjecanja.

image
Cropix

Maksimalno do 21 boda

Zanimljivo, aktualna gol-razlika od +14 čak je i lošija od one povijesne, šampionske sezone Rijeke koja je imala +15 gol-razliku (21:6) i koja je, zasad, po prvi i posljednji put, nakon četvrtine odigranog prvenstva bila prvoplasirana. Pobjedom u Koprivnici Rijeka bi, neovisno o drugim rezultatima i s obzirom na znatno bolju gol razliku (+7) od drugoplasiranog Hajduka, sigurno prvu četvrtinu prvenstva završila kao prva momčad SuperSport HNL-a i time zagolicala maštu svih simpatizera koji često vuku paralele svake momčadi Rijeke s onom koja je uspjela ono što niti jedna prije ili poslije nje još nije ostvarila, osvojiti nacionalno prvenstvo. Stigne li Rijeka do pobjede i ta gol-razlika bit će barem izjednačena onoj Kekovoj koja je pak prvu dionicu četverokružnog natjecanja završila sa sedam pobjeda i dva neodlučena ishoda te sa svega dva poraza u prvenstvu, a jedan od njih došao je (protiv Dinama u zadnjem kolu) nakon što su Bijeli pobjedom nad Cibalijom već osigurali povijesni naslov.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ta 23 boda, koliko ih je ta Rijeka u sezoni 2016./17. imala, više nije moguće dostići s obzirom na već tri neodlučena ligaška ishoda od početka sezone, no nitko se neće previše time zamarati budu li izabranici Radomira Đalovića i s 21 bodom ostali na čelu prvoligaške karavane i na taj trijumfalan način odu na predstojeću reprezentativnu pauzu. Jednaki broj bodova u prvom kvartalu prvenstva, uz uvjet već spomenute pobjede, Bijeli su ostvarili u još tri navrata tijekom povijesti Lige 10, u sezoni prije i poslije šampionske, te u sezoni 2014./15. kada su do tog podviga stigli sa sedam pobjeda i dva poraza.

Posljednji one nesretne jeseni

Oni negativni rekordi su sada iza Đalovića, no vrijedi spomenuti da je Rijeka svega dvaput, u posljednjih 11 sezona i aktualnom formatu lige, završila slabija od 3. pozicije. One nesretne jeseni prije dvije sezone još se dobro sjećaju svi navijači Bijelih, Rijeka je tada bila posljednjeplasirana momčad SuperSport HNL-a sa svega pet osvojenih bodova i svega jednom pobjedom (protiv Šibenika u 1. kolu) uz dva remija i šest poraza. Sezonu 2018./19. riječki su dečki završili kao četvrtoplasirani s 14 bodova i omjerom 3-5-1.

Konačno, dvoboj u Koprivnici, gdje su Riječani posljednji put izgubili prije dvije godine, nosi samo tri boda, kao i svaka druga utakmica. No zbog povijesti, statistike, pa i aktualnosti momčadi koja polako, ali sigurno pokazuje naznake da još ima puno toga za reći u borbi za najviše ciljeve, bit će to još jedan veliki test za vodeću momčad prvenstva i njezinog mladog trenera Radomira Đalovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 10:28