FOTOGRAFO01/IPA/PA IMAGES/PROFIMEDIA
NA RASKRIŽJU

Kako se urušila karijera najmlađeg debitanta u povijesti Vatrenih: ‘Problem je nastao još u Dinamovoj školi...‘

Zašto Bogom dani nogometni talent nije postao stožerni hrvatski reprezentativac?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. siječanj 2023. 22:36

Sramotni poraz na Rujevici od Dinama (2-7) potaknuo je predsjednika Rijeke Damira Miškovića na drastične kadrovske rezove. Prvo je promijenio trenera (umjesto Talijana Serse Cosmija, angažiran je Sergej Jakirović), a potom je uslijedila i nesmiljena čistka u svlačionici. Tehnološkim viškom proglašeno je 11 igrača, a najzvučnije ime među njima svakako je Alen Halilović!

- Ako Halilović ne ode na Svjetsko prvenstvo, cijelo rukovodstvo HNS-a, na čelu s predsjednikom Šukerom, treba podnijeti ostavku! Halilović bi trebao biti nositelj igre hrvatske reprezentacije narednih 15 godina - ustvrdio je Zdravko Mamić na pripremama Dinama 2014. u turskom Beleku.

Nekoliko mjeseci kasnije, tada najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa bespomoćno je zavapio:

- Nisam ga mogao zadržati!

Alen Halilović, početkom srpnja 2014., potpisao je za Barcelonu. Nakon senzacionalnog transfera, mediji su Halilovića pompozno najavljivali kao Messijeva nasljednika. Mamić je, pak, isticao iznimnu korektnost obitelji Halilović pri Alenovom odlasku iz Maksimira. Tadašnji čelnik Dinama još je bio pod dojmom "slučaja Murić", kada je 17-godišnjak "pobjegao" iz Maksimira bez odštete. Barcelona je za Halilovića "iskrcala" Dinamu pet milijuna eura.

Halilović se zatekao u epicentru medijskog zanimanja i zbog odabira reprezentacije. Snubila su ga istodobno dvojica izbornika: Igor Štimac (Hrvatska) i Safet Sušić (BiH). Ovaj potonji uvjeravao je mlađeg Halilovića kako bi trebao nastaviti obiteljsku tradiciju: njegov je otac Sejad 15 puta nastupio za reprezentaciju BiH. Doduše, Halilović senior ima i jedan nastup za hrvatsku reprezentaciju, u prijateljskom ogledu s Izraelom (1994.), kada ga je kao igrača Dinama kooptirao tadašnji izbornik Ćiro Blažević.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Naposljetku se Alen odlučio za hrvatsku reprezentaciju, kazavši:

- Hrvatska je za mene uvijek bila jedina opcija!

Konačno, rođen je u Dubrovniku, a majka Vanessa (rođena Bjeliš, iz Opuzena) nekadašnja je novinarka zagrebačkog Radija 101. Osam dana prije 17. rođendana (10. lipnja 2013.) Alen Halilović je ostvario prvijenac, igrajući za Hrvatsku protiv Portugala, u Ženevi. Do danas je ostao najmlađi debitant u povijesti hrvatske reprezentacije.

Na Camp Nouu, Halilović se nije dugo zadržao. U najboljem se sastavu Barcelone pojavio samo jednom. Igrao je za B momčad prije nego što je proslijeđen na posudbu u Sporting iz Gijona. I tamo je odigrao obećavajuću razvojnu sezonu: 37 utakmica (pet golova i pet asistencija).

A onda je posve neočekivano Barcelona Halilovića prodala njemačkom HSV-u. Uslijedilo je privikavanje na Bundesligu, natjecanje u kojemu su fizikalije uvijek dominirale ispred tehničke suptilnosti. A momčad HSV-a, baš kao i klub, bila je u padu. Halilović je ondje upisao tek sedam nastupa prije nego što se (posudbom) vratio u njemu draži španjolski nogomet (u Las Palmas).

S 22 godine Halilović je ostvario još jedan veliki transfer: iz HSV-a je prešao u Milan! Ali, tamo je baš u to vrijeme trener bio Gennaro Gattuso. U njegovim taktičkim projekcijama nije bilo puno mjesta za fantaziste. Gattuso je preferirao tzv. "radni nogomet" (takav je, uostalom, bio i kao igrač). Halilović je upisao u Milanu svega tri nastupa. Prije razvrgnuća ugovora s Milanom bio je na posudbama u Belgiji (Standard) i Nizozemskoj (Heerenveen). Okušao se Halilović potom i u "najtežoj ligi svijeta", engleskom Championshipu (Birmingham, Reading).

U ljeto prošle godine stigao je na Rujevicu. Otkako je prije nepunih devet godina napustio Dinamo, Rijeka mu je postala deseta postaja u karijeri! Igrač, koji je danas trebao dominirati hrvatskim nogometom, upisao je za nacionalnu momčad svega deset nastupa i nije zaigrao niti na jednom velikom natjecanju. Igrač, koji je s 19 godina dosegnuo tržišnu vrijednost od deset milijuna eura (danas je procijenjen na 350.000), trenutačno je opet - na početku. Zašto?

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Bojim se da je problem nastao još tijekom njegova nogometnog odgajanja u Dinamovoj školi. Njegova igra nije dio igre cijele momčadi. To je naizgled jako jednostavno pojasniti, ali istodobno i poprilično složeno. Ali, nije slučajno da "njegov nogomet" nije prošao niti u jednom klubu gdje je igrao - konstatira Ilija Lončarević, koji "malog Halila" prati od njegovih igračkih početaka.

Je li problem u odabiru klubova?

- Nema to veze s klubovima. Problem je u softveru, odnosno u njegovom načinu razmišljanja. Alen ima 26 godina i trebao bi se prilagoditi igri svake momčadi, a on to ne uspijeva.

Karijera Alena Halilovića evidentno je na raskrižju. Teoretski, pred njim je još desetak godina igranja profesionalnog nogometa...

- Ne volim komentirati igrače u negativnom smislu. Posebice kada se radi o Bogom danom talentu. Iskreno bih volio da se Alen "resetira". U trenerskoj karijeri vidio sam mnogo talenata koji su propali jer nisu shvaćali bit igranja nogometa. Vrhunski talent samo je jedan od preduvjeta za uspješnu karijeru. Naposljetku o svemu odlučuje karakter. Stoga je i teško predvidjeti kako će se dalje razvijati situacija s Halilovićem. Svi odgovori su u njegovoj glavi - zaključuje Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:59