DAMIR SKOMRLJ Cropix
IMAO JE VELIKU ŠANSU

Kapetan Rijeke o derbiju s Hajdukom: ‘Nikad na Rujevici nismo zadovoljni s bodom, tako niti ovog puta‘

‘Stvarno svaka čast navijačima, po tom pitanju se nastavlja prošla godina i odlična atmosfera‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. listopad 2024. 12:30

Odigrani dvoboj Rijeke i Hajduka u derbiju 8. kola SuperSport HNL-a na Rujevici u konačnici bi se mogao opisati onom starom narodnom poslovicom u kojoj su se tresla brda...

Nije da se Riječani, nošeni rekordnim brojem posjetitelja na tribinama u aktualnoj sezoni, nisu htjeli nametnuti i pokušati stići do još jedne pobjede u jadranskom derbiju, baš kao što se ne može reći niti da izabranici Gennara Gattusa nisu nešto pokušavali u posljednjoj trećini terena, no što je susret više odmicao kraju tako su se obrane “ukopavale” i sve više orijentirale na primarni zadatak - a to je bio ne primiti pogodak.

Peta bez poraza od Ljubljane

Još uoči dvoboja bilo je jasno, s obzirom na trenutno stanje obje momčadi, da bi jedna gruba pogreška ili jedan trenutak nadahnuća mogao riješiti ovaj derbi u korist jednog od “majstora s mora”, no sve je “mirisalo” na podjelu bodova s kojom u konačnici nitko nije bio nezadovoljan, dok je u cijeloj priči ova podjela bodova najbolje sjela prvom pratitelju vodećeg dvojca, zagrebačkom Dinamu koji je pod vodstvom novog/starog trenera “peticom” ispratio Lokomotivu s Maksimira u subotnjem okršaju.

Naravno da je i taj neodlučeni ishod Rijeci donio puno toga pozitivnog, bila je to pak peta Đalovićeva utakmica zaredom u kojoj momčad nije izgubila nakon onog debakla u Ljubljani koji polako, ali sigurno postaje ružna priča iz prošlosti. Rijeka je sačuvala vrh ljestvice, u tih je pet utakmica upisala tri pobjede (ligaške protiv Šibenika i Gorice, kup dvoboj protiv Neretvanca) uz dva remija protiv, uz Rijeku, trenutno dvije najjače hrvatske momčadi, Dinama i Hajduka.

image

Kapetani Hajduka i Rijeke, Marko Livaja i Ivan Smolčić i suci utakmice

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ono što eventualno može brinuti čelnog čovjeka struke Bijelih jest činjenica da je Hajduk uvelike limitirao riječku momčad i to na vlastitom terenu. Mora se priznati da Splićani dugo na Rujevici nisu pružili toliko kompaktnu, stabilnu igru, posebice otraga i da su domaćina limitirali na svega tri udarca u okvir gola iz “samo” 12 upućenih udaraca prema Lučiću što je ispodprosječni statistički podatak za Rijeku koja ove sezone ima 13,5 udaraca prema okviru i 4,5 udaraca u okvir gola.

S druge strane, gotovo se ne pamti jadranski derbi u kojem je Hajduk ostao bez udarca u okvir gola. Nije da Gattusovi izabranici nisu složili par opasnih situacija ispred gola Zlomislića ili ih je Rijeka sama stvorila (poput onog neuspješnog Zlomislićevog “boksanja”), no niti jedna od njih nije završila nekim ozbiljnijim udarcem i obranom riječkog vratara koji je tako ostao neocijenjen... Na obrani počiva sve, a Rijeka je u dosad odigranih 8 kola primila svega jedan ligaški pogodak, onaj Petkovićev...

image

Bruno Petković protiv Rijeke

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Svoje viđenje utakmice, odmah po završetku dvoboja, ponudio je i riječki kapetan Ivan Smolčić. Popularni Smola je, uz onaj udarac Perice u 90. minuti, imao možda i priliku utakmice. I ne bi bilo nezasluženo da je Rijeka tada i povela, no Filip Uremović požrtvovno se bacio i prsima obranio udarac riječkog beka koji je već pola stadiona vidjelo u “rašljama” splitskog vratara Lučića...

- Bio je ovo jedan baš klasični derbi, iza nas je tvrda i čvrsta utakmica, na kraju je završilo 0:0 i mislim da je to realan ishod. Mi nikad na Rujevici nismo zadovoljni s bodom, pa tako niti ovog puta. Imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili, imao je i Hajduk neke svoje prilike, na kraju stvarno moram reći da je rezultat realan - kazao je kapetan Rijeke koji se posebno zahvalio riječkim navijačima na svesrdnoj podršci koja je, uz ritam Armade, trajala od prve do posljednje minute sučevog zvižduka.

Farmaceuti nisu bezazleni

- Je, stvarno svaka čast navijačima, po tom pitanju se nastavlja prošla godina i odlična atmosfera. Guraju nas, bodre nas i hvala im na tome - dodao je Smolčić čija se momčad već okreće idućoj utakmici i gostovanju u Koprivnici.

Slavili su Riječani prošle sezone u oba navrata minimalnim rezultatom prošle sezone (0:1), no momčad kojoj je novi trener Mario Kovačević udahnuo novi život i servirao prvu, ogromnu ovosezonsku pobjedu nad Dinamom, sigurno nije bezazlen suparnik. Dobra je stvar što je tijekom ljetne pauze teren stadiona Ivan Kušek - Apaš dobio novi travnjak, definitivno primjereniji SuperSport HNL-u od onog neodržavanog i propalog hibrida iz prošle sezone.

- Koprivnica je uvijek neugodno gostovanje, vjerujem da će tako biti i ovaj put. Srećom, ove je sezone teren nešto bolji nego što je to bio prije, to nam odgovara. Idemo tamo po tri boda - jasan je bio Smolčić kojim putem njegova momčad želi nastaviti dalje, odnosno ostati na prvom mjestu SuperSport HNL-a.

Zlomisliću poziv iz BiH

Izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez objavio je popis igrača na koje računa u utakmicama Lige nacija protiv Njemačke i Mađarske, a na njemu se našlo par iznenađenja. Naime, vratar Rijeke Martin Zlomislić premijerno je pozvan u nacionalnu momčad za koju je ranije branio u mlađim kategorijama. Uz njega, njegov suigrač Stjepan Radeljić jedini je iz SuperSport HNL-a koji je dobio Barbarezov poziv.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. listopad 2024 12:31