Hrvoje Smolčić

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
POSAO JE GOTOV

Kapetan Rijeke u velikom transferu napušta klub! Na oproštaju uputio i posebnu poruku Armadi

U blagajnu finalista Kupa trebalo bi za početak sjesti 2.5 milijuna eura, a kasnije i bonusi
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 31. svibanj 2022. 10:00

Ono što je od zime bilo usmeno dogovoreno, danas je dobilo i formalnu potvrdu. Donedavni kapetan Rijeke, 21-godišnji Hrvoje Smolčić, novi je igrač pobjednika Europske lige i bundesligaša Eintrachta iz Frankfurta!

Sve ono što su klubovi dogovorili stavljeno je u okvir petogodišnjeg ugovora, kojeg je Smolčić posredstvom svog menadžera Andyja Bare potpisao u Njemačkoj. Rijeci bi neslužbeno trebalo pripasti oko 2,5 milijuna eura, a taj iznos bi mogao biti i veći s određenim bonusima. Hrvoje Smolčić je trenutačno na okupljanju s U-21 reprezentacijom Hrvatske, čiji je standardni član.

Javio nam se iz kampa sretan i uzbuđen, no istovremeno se s druge strane osjetila i doza sjete u glasu.

- Eintracht je interes za mene pokazao još prošle polusezone, nekako je sve to išlo svojim tijekom, na meni je bilo samo da njihov interes dokažem na terenu. Na zimu je to praktički sve bilo formulirano i dogovoreno kada sam prošao i liječnički pregled. Radi nekih propisa u Njemačkoj to se formalno nije obavilo tada, nego tek sada. No, ja sam znao da će to završiti, bio sam miran i sretan jer sam znao da idem u jedan veliki klub, pogotovo danas. Osvojili su Europsku ligu i vjerujem da sam izabrao dobru sredinu. Na kraju krajeva, velika je to stepenica za mene, prelazak iz Rijeke u Eintracht, mislim da mi se karijera razvija u dobrom smjeru. Stvarno sam jako zadovoljan i sretan učinjenim. Htio sam jedino na još ljepši način otići iz Rijeke, ali što je tu je. Nema sumnje da će mi biti teško gore izboriti svoju poziciju, ali idemo korak po korak - kazao je Smolčić u uvodu.

image

Hrvoje Smolčić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Da je netko donedavnom kapetanu Rijeke prije dvije godine rekao da će s Rujevice prijeći direktno u klub iz njemačke Bundeslige koji je osvojio Europsku ligu, pa samim time iduće sezone osigurao nastup u Ligi prvaka, vjerojatno mu ni sam ne bi vjerovao. Od Rujevice do Lige prvaka, preko trnja do zvijezda, velika je to stvar za Smolčića, baš kao i za Rijeku, koja je pokazala kako je sposobna stvoriti igrača za najviše domete i najbolje klubove Europe.

- Točno nekako tako. Moj put je i u Rijeci krenuo nekako neočekivano, brat je imao bolji nogometni put u Rijeci od mene, nekako sam više zbog njega i došao u Rijeku. Da sam mogao sanjati doslovno bi to bilo ovako nekako jer napraviti ovakav put od Gospića, pa do Rijeke, odakle idem u klub koji igra Ligu prvaka, to je to! Mislim da se takvo nešto još nije dogodilo u našoj ligi i u svakom slučaju mi je drago što sam baš ja taj. Moji snovi su uvijek bili grupna faza Lige prvaka, kao klinac maštaš o tome, a danas je to realnost. Pitanje je hoću li je ja igrati, hoću li se nametnuti tamo, no ja se stvarno nadam da hoću. Spreman sam i veselim se tome, željan sam nekih novih trenutaka u novoj sredini, svjestan sam koliko su dobra momčad i koliko su kvalitetni. Da bih našao svoje mjesto u momčadi morat ću davati i više od maksimuma, no vjerujem u svoje kvalitete i sigurno ne idem tamo da bih popunio broj. Veselim se prilici da se pokušam nametnuti - dodao je Smolčić.

Popularni “Smola” s trinaest godina preselio se iz Gospića u Rijeku, prošao je praktički sve kategorije nogometne škole s Kvarnera, koja je u njemu prepoznala sve ono zbog čega su danas i Hrvoje i Rijeka ostvarili jedan od najboljih transfera u novijoj povijesti Bijelih.

- Od 2013. sam u Rijeci, još od pionira, došli smo brat, ja i još jedan prijatelj. Proveo sam u Rijeci skoro pola svog života. Mogu reći da me klub praktički i odgojio, iza mene je jedan stvarno prekrasan period života. Zahvalan sam klubu, bilo je lijepih i malo manje lijepih trenutaka, no ja sam ponosan na svaki proveden dan u Rijeci. Velika mi je čast što sam prvo prošao sve kategorije omladinske škole, dogurao do seniora, u kojima sam na kraju postao i kapetan. Nije bilo lako proći sve to, bilo je i muke i neigranja, bilo je svega, ali kad sam stigao do seniora, što mi je bio cilj, onda sam htio pokazati da nisam slučajno u tako velikom klubu kao što je Rijeka. U početku nisam imao neku značajniju minutažu, više je to bilo “krpanje”, ali moralo se proći i to da bih bio tu gdje jesam. Drago mi je da sam tu zadnju godinu bio kapetan, klub ti ne može na ljepši način pokazati zahvalnost nego na taj. Ostaje mi ta mrlja za kraj, stvarno mi je žao što sezonu nismo priveli kraju kako smo svi priželjkivali. No, u svih devet godina, u svakom trenutku i u svakoj utakmici, ja sam davao sve od sebe za Rijeku. Nekad je to bilo dobro, nekad nije, no nemam si što zamjeriti, ponosno odlazim, a možda se jednog dana i vratim, tko zna.

image

Hrvoje Smolčić i Nikola Kalinić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Zamolio je Smolčić i za posljednju poruku upućenu Rijeci, cijeloj radnoj zajednici, kao i svima onima kojima je Rijeka u srcu.

- Želio bih se još jednom zahvaliti svima u klubu što su bili uz mene i odgojili me, prvo predsjedniku, pa cijeloj Upravi, direktorima i radnoj zajednici, suigračima, koji su mi, na kraju krajeva, i pomogli da ostvarim ovaj transfer. Zahvalio bih se i svim navijačima Rijeke, kojima se stvarno divim. Nažalost, sezona nije završila trofejem, neću reći da nije bila uspješna, ali ove smo godine sigurno mogli više. Bili smo aktivni na oba fronta, a nismo uspjeli niti u jednom. Navijači su nam bili veliki vjetar u leđa, sjećam se utakmica koje smo odigrali loše i izgubili, a oni su navijali za nas i kada nije bilo dobro. Na tome im se posebno zahvaljujem jer kada ne ide dobro, onda krenu i vrijeđanja od nekih, no Armada je uvijek bila uz nas i uvijek su nam bili podrška, kao i meni zadnju utakmicu u Splitu, gdje sam zaradio taj nesretni crveni karton. Vjerojatno su i oni znali da je zasad ovo moj kraj u Rijeci, izgubili smo od najvećeg rivala, ali smogli su snage i zapljeskali mi. To ću im zauvijek pamtiti, bio mi je to jako težak trenutak, ostaviti ekipu na terenu. Nije mi bilo lako i baš zato sam im zahvalan - dodao je Smolčić za kraj.

Nadam se pomoći Kristijana Jakića

Kristijan Jakić već je starosjedioc u Frankfurtu, no formalni član kluba postao je svega par dana prije Hrvoja Smolčića, Nijemci su posudbu iz Dinama formalizirali u otkup njegovog ugovora. Smolčić je imao priliku čuti se i vidjeti s Jakićem još zimus prilikom obavljanja liječničkog pregleda.

- Bio sam s njim, naravno, vidjeli smo se već u Frankfurtu, veselim se da tamo imam nekog "svog", nekog poznatog, koji će mi, nadam se, olakšati taj dolazak i pripremu za sve ono što me čeka. Njemu također svaka čast na svemu što je postigao, vidim da je i on formalno postao njihov igrač. Veselim se više ga upoznati i dijeliti teren s njim.

SMOLČIĆEV CV

Datum rođenja: 17. kolovoza 2000.

Mjesto rođenja: Gospić

Visina/težina:185 cm/81 kg

Igračke pozicije: stoper, lijevi bek

Dosadašnji klub: HNK Rijeka

Budući klub: Eintracht Frankfurt

Vrijednost na TM: 3,0 milijuna eura

Hrvatska U-21: 2 nastupa

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. rujan 2024 04:48