Hrvoje Smolčić

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
EINTRACHT? PRIČAT ĆEMO...

Kapetan Rijeke: Vrijeme je za našu pobjedu u Gradskom vrtu! Dobili smo igrača za klasu iznad HNL-a

S OSIJEKOM JE UVIJEK ‘NA NOŽ‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. veljača 2022. 15:21

Nije ga bilo neko vrijeme u medijima, nije ga bilo niti na terenu u proljetnom nastavku Prve HNL, pa je kapetansku traku privremeno dobio Josip Drmić. Kapetan HNK Rijeke Hrvoje Smolčić javio se nakon još jednog treninga u jeku priprema za derbi 23. kola protiv Osijeka, koji je na rasporedu već ove nedjelje. Smolčić je prva dva susreta nastavka prvenstva odgledao s klupe za pričuve, nakon odrađenih zdravstveno-tehničkih problema mladi i pouzdani stoper Bijelih već je desetak dana u punom trenažnom procesu, što je svakako lijepa vijest.

- Sada se stvarno osjećam jako dobro, prvi tjedan priprema morao sam propustiti zbog zaraze virusom COVID-a, nakon toga je uslijedio još jedan period tehničkih stvari zbog kojih nisam bio na raspolaganju treneru Tomiću. Nisam odradio pripreme kako treba i normalno da sada hvatam neki zaostatak, no to je sada iza mene, spreman sam, osjećam se dobro, tako da se nadam da bih možda već protiv Osijeka konkurirao za prvi sastav. Vidjet ćemo hoće li se šef odlučiti da me stavi na teren, to je na njemu, ja se osjećam spremno - u uvodu je kazao Smolčić.

Dat ću sve za Rijeku

”Tehničke stvari” o kojima Smolčić ne može razgovarati jasne su kao dan. Hrvoje je prvenstveno pristojan i vrlo odgovoran mladić, kojemu nije ni na kraj pameti hvaliti se svojim transferom u bundesligaša Eintracht iz Frankfurta dokle god oba kluba ne objave tu informaciju. Stvar je praktički gotova, kapetan Rijeke od ljeta će postati član jednog od najstarijih klubova u Njemačkoj (osnovan 1899. godine, op.a.), no dok god ta informacija ne bude komunicirana od strane njegovog sadašnjeg i budućeg kluba, Smolčić će to ostaviti sa strane.

image
CROPIX Cropix

- Puno se pisalo o tome u proteklim mjesecima, kad bude pravi trenutak moći ćemo razgovarati i na tu temu. Ja sam još uvijek u Rijeci i dokle god sam tu dat ću sve od sebe da odradim ovu polusezonu na najbolji mogući način, samo o tome mislim i razmišljam. Moram i ja sam, kao i ekipa, napraviti još puno toga dobroga u ovoj polusezoni - dodao je Smolčić.

Nastavak aktualne polusezone u nečemu je ostao gotovo isti kao i prvi dio, Rijeka je u dva susreta primila četiri pogotka, barem dva previše ako je suditi po prikazanoj igri protiv Dinama i Lokomotive. Istina, posljednja linija doživjela je i najviše promjena u odnosu na 2021. godinu, trebat će neko vrijeme da se novopridošli igrači aklimatiziraju, neki “starosjedioci” su, izgleda, svoje kredite i nečije strpljenje pak potrošili.

- Slažem se s vama, najveća odgovornost je na obrani, to je sigurno naš najveći problem. Kad se primi toliko pogodaka pravi je izazov da smo i dalje u vrhu i da imamo toliko bodova na kontu. To moramo promijeniti, govorimo to već neko vrijeme, nikako da to pretočimo u djelo. No, imam osjećaj da se uvijek neke banalne stvari dogode u obrani i onda se prime golovi. Od Dinama, pa sada i Lokomotive. Nije da su nam protivnici stvorili veliki broj prilika, nego mi primamo golove iz nekih naših gluposti, iz nekih osnovnih postavljanja na terenu. Možda si protiv nekih momčadi, a koje su realno ispod našeg ranga ili su barem ispod nas na tablici, napadači mogu priuštiti koji trenutak odmora, da u fazi napada budu svježiji i zabiju golove. No, generalno, nadam se da ćemo već protiv Osijeka pokazati jedno novo lice, da svih 11 igrača sudjeluje u fazi obrane, kao i napada. To je jedino mjerilo i jedina garancija da naša mreža može ostati netaknuta. Kad god smo tako radili, u većini je slučajeva ispalo dobro za nas. Naravno, uvijek se može dogoditi da se primi gol, iz nekog prekida ili nešto slično, no ako ispoštujemo taj dogovor i ako svi igrači sudjeluju u tome, onda nam je jako teško zabiti gol - kazao je Smolčić.

Solano je razina više od HNL-a

Iako Smolčić još uvijek čeka svoj prvi nastup u 2022. godini, na djelu je, baš kao i na treninzima, imao prilike upoznati nove suigrače u svlačionici. Solano je praktički iz aviona direktno upao u početnu jedanaestorku i odmah pokazao da je igrač zavidne tehnike i znanja, Čestić je također solidno odradio svoju rolu u prva dva kola nastavka prvenstva.

- Solano je u kratkom periodu koji je s nama odmah pokazao o kakvom se igraču radi. Mi suigrači smo nakon dva treninga s njim međusobno komentirali da se na momku odmah vidi koliko je tehnički dobar igrač. Tehnički je sigurno razina više od HNL-a. Vidi se da zna s loptom i ima ideju što napraviti s njom u svakoj situaciji. Veseli nas što smo dobili takvog igrača, vjerujem da će postati standardan igrač jer je već u prvom susretu, pod tim pritiskom debija, pokazao jako puno. Bio je jedan od najboljih pojedinaca susreta, nadam se da će u istom tonu nastaviti i u derbijima koji su ispred nas. Što se tiče Save, on je godinu mlađi od mene, vidi se da ima kvalitetu, ima jednu odgovornost u fazi obrane i sigurno mu nije bilo lako iz Njemačke doći tako mlad u novi klub i ligu i odmah se nametnuti svojom igrom. Svaka mu čast na tome, odradio je sve korektno do sada. Istina, primili smo te golove, ali ne bih nikad pojedinca krivio za gol, a on osim toga nije niti za jedan gol bio direktan krivac. Vjerujem da će nam i on dati kvalitetu i pomoći u nastavku sezone - birano je o suigračima kazao Smolčić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Zašto uvijek ja?

Kroz predstojeći derbi susret s Osijekom govorio je Smolčić i o očekivanjima, odnosno, zahtjevima koji Rijeku očekuju u nastavku prvenstva.

- Imam osjećaj da uvijek ja komentiram te utakmice prije Osijeka, ha-ha... To su uvijek susreti, što bi se preneseno reklo, “na nož”, na agresiju, takav je nekako stil nogometa Osijeka pod Bjelicom. Moramo se pripremiti otići gore “potući” jer ako ne bude tako bit će to veliki problem za nas. Mi smo navikli i na brži teren nego što je gore, Gradski vrt je dosta sporiji što se toga tiče, no morat ćemo se prilagoditi svemu. Bit će tu puno dugih lopti i duela koji, ako ih krenete gubiti, donose dodatni pritisak, uđeš u taj njihov ritam. Nadam se da ćemo s našim kvalitetama pokazati da vrijedimo, nismo ih tamo već dugo pobijedili u ligi, nadam se da ćemo to prekinuti i da je vrijeme da ih pobijedimo na njihovom terenu. Do kraja sezone se samo nadam da ćemo sve one utakmice koje moramo pobijediti ujedno i - pobijediti, to ti daje samopouzdanje za derbije. Tu odlučuju nijanse, jedan prekid, jedna lucidnost našeg Murića, Drmića ili protivničkih igrača. Nadam se da ćemo održati konstantu i boriti se do kraja. Kvalitetu imamo, moramo samo održati koncentraciju iza, da primamo što manje golova i skupljamo bitne bodove - kazao je za kraj.

Iker Pozo silom prilika u TNT ekipi

Španjolski veznjak Iker Pozo silom je prilika dio riječke ekipe TNT (trenira, ne igra, trenira) ekipe Rijeke, formalni potpis ugovora uskoro bi trebao biti riješen, a do tada je omaleni veznjak dobio dozvolu Manchester Cityja da trenira sa svojom novom momčadi. Smolčić ne dvoji da će i Pozo biti velika pomoć Rijeci, iako je o aktualnim veznim igračima i njihovoj igri pričao biranim riječima.

- Odradio je već nekoliko treninga s nama, vidi se da je to ta škola Cityja. Sitan je igrač koji je isto tako dobar s loptom i puno razmišlja dok igra, nema lopti bez veze. Zasad mi se stvarno sviđa njegova igra i stil, ne znam jedino koliko je spreman trenutno, nadam se da će nam biti od pomoći uskoro iako je naša vezna linija trenutno stvarno dobra. Vidjet ćemo koliko će se uspjeti nametnuti kraj naših igrača, da ih sada sve ne nabrajam, nadam se da će nam dati širine i pomoći nam nekom svojom idejom i vizijom u igri koja je stvarno jako dobra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 20:20