S lijeva na desno: Mislav Oršić, Marko Livaja, Mijo Caktaš i Josip Drmić

RASPLET SEZONE

Konačni obračun četvorke! Dinamo ima najširu klupu, Osijek odličan u derbijima, težak raspored za Hajduk

Donosimo skener četiri kluba koji u uzbudljivoj završnici HNL-a pretendiraju na naslov
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 23. ožujak 2022. 19:18

Dinamo raspolaže gardom, Osijek odgovara ozbiljnošću, Hajduk se diči zanosom, Rijeka iz drugog reda napada neopterećenošću. U ovom famoznom, i nikad viđenom okršaju hrvatskih nogometnih "celebrityja", osam, odnosno devet je rundi do kraja. Svi primaju i zadaju udarce, no nitko da se odvoji, posrne ili baci bijelu krpu u ring.

Nikome se još ne odbrojava. I sada, već opasno načeti, dok u ovoj reprezentativnoj pauzi vidaju rane, pljuju izbijene zube, zbrajaju slomljena rebra i brišu krv pomiješanu sa znojem s čela, zapravo čekaju taj konačni "final countdown". Gledajući sa strane, samo još nedostaje Michael Buffer da uzvikne: "Let's get ready to rumble...". Donosimo skener četiri kluba koji u najuzbudljivijoj završnici u povijesti HNL-a pretendiraju na naslov prvaka.


DINAMO

Trener: Željko Kopić

Reći će Marko Mlinarić da je Dinamova publika razmažena, kako traži ne samo rezultat, već i predstavu, no nadodat će se i drugi stručnjaci koji tvrde da sada samo rezultat opravdava sredstvo. No, istina je da nije u Dinamu publika bacala trenere niz štenge zbog igara, već - Uprava. Mnogi su pali zbog slabijih predstava, a ne osvojenih bodova. I u tom limbu trenutačno živi i Željko Kopić, koji je i dalje prvi, koji je izgradio defenzivni bedem (tri primljena gola ovoga proljeća, pet ukupno u HNL-u), no i dalje traži učinkovitost i naslov. Svoj prvi. Za potvrdu ostanka na klupi.

Ključni igrač: Mislav Oršić

Igra kao navijen, s deset golova predvodnik je momčadi, i njen integralni dio. Premda nije u naslovnim ulogama borbe za naslov najboljeg strijelca, definitivno je u konkurenciji za najboljeg igrača lige. Zasićenost kod njega ne postoji, dapače, gladan je trofeja i dokazivanja u dresu u kojem je već sada postao idolom. S obzirom na to da bi na ljeto mogao otići, Oršić vuče još i jače i želi se oprostiti s titulom. Fino se nadopunjava s Bočkajem, a u posljednje vrijeme i njegova kretanja i igra blagotvorno utječu na formu Brune Petkovića - aduta iz sjene koji se napokon budi.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Prognoza:

Dinamo ove sezone ne briljira u derbijima, zna zakašljucati i u "malim" utakmicama, no koliko ga god rezultatski udaraju, i koliko se god nije odlijepio, što definitivno stvara nervozu, s obzirom na to da se na to naviknuo, Dinamo je i dalje prvi favorit. Vraćaju mu se polako i Ademi, i Theophile, i Perić, budi se Petković, ali, ipak, silno mu nedostaje Ivanušec - ključni igrač veze, kreative, nogometne logike. Ako ga Dinamo dobije u finišu, bit će još i jači, ali i ovako, ipak, još uvijek figurira i jest glavni "kontender". Ključna bi mogla serija od tri gostovanja (Hajduk, Gorica, Lokomotiva), pa Osijek u Maksimiru.

TRI PREDNOSTI

1. Najsnažniji kadar

2. Posložena obrana

3. Povratak ključnih igrača

TRI MINUSA

1. Raspored s četiri derbija

2. Slaba efikasnost

3. Neizvjesnost oko Ivanušeca


OSIJEK

Trener: Nenad Bjelica

Osijek u finiš ulazi kao klub s najjačim likom u svom kutu travnatog ringa. Nenad Bjelica je, ipak, od svih trenera na ovom HNL-seminaru, čovjek koji zna kako doći do rezultata, što je ponajprije pokazao u Dinamu, ali i činjenicom da je Osijek pametnim procjenama i pragmatičnom igrom doveo do praga vrha ljestvice dok kalendar ulazi u travanj. Mijenjao je Bočkaja za Lovrića i Caktaša, izbrusio igru u derbijima, drži napetost i intenzitet. Nema sumnje da će lukavo uzeti svaku priliku, no ovu rupu u kalendaru, ako želi naslov, mora iskoristiti za stvaranje igre u "malim utakmicama".

Ključni igrač: Mijo Caktaš

Ima Osijek dosta aduta u rukavu, počevši primarno od Laszla Kleinheislera, međutim, pogotovo nakon posljednjih događanja, prema našem mišljenju, ključ njegovih igara krije se upravo u Miji Caktašu. Miereza se, eto, čeka cijelu sezonu, ali nikako da mu krene, Lovrić se polako prilagođava Bjeličinoj viziji, no Caktaš je Osijekov "match-winner". Strijelac iz drugog plana, paker, igrač kojem ne treba puno. Njegovi golovi, a utakmica s Goricom je goli primjer, mogli bi biti odlučujući u lovu na naslov. Treba vidjeti kako će reagirati psihološki poslije ekscesa, a ako Bjelica u tome probudi inat dokazivanja, Osijek će dobiti značajno oružje.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Prognoza:

Igra u derbijima, gdje je Osijek najbolji, iznimno je važna, no Osijekova kandidatura ogledat će se primarno u dvobojima kontra Belupa, Istre, Lokomotive i Gorice. Tu će biti odlučujuće pronaći ofenzivniji i otvoreniji model igre koji će lomiti protivnike. Osijeku ide na ruku povratak Nejašmića, iznimno važnog igrača veznog reda, kao i ova pauza za nove napadačke modele, jer mu je na raspolaganju, recimo, ostalo bitno više igrača nego Dinamu - koji također rješava svoje probleme s učinkovitošću - ali ipak naslov napada s drugog startnog mjesta. Ostati jak u derbijima i rješavati "male" - može li to Osijek u finišu?

TRI PREDNOSTI

1. Trener koji zna doći do rezultata

2. Najbolji u derbijima

3. Uigravanje pojačanja

TRI MINUSA

1. Nekonzistentnost

2. Igra u "malim" utakmicama

3. Izostanak golgetera


HAJDUK

Trener: Valdas Dambrauskas

Gledajući samo HNL, Dambrauskas je na klupi Hajduka u 14 utakmica samo jednom poražen (Rijeka), uz još dva neočekivana kiksa (remiji s Istrom 1961 i Lokomotivom), međutim, Hajduk pod njegovim vodstvom u prosjeku osvaja 2,21 bod po utakmici, što je vrlo dobar saldo. Dambrauskas je dosad u karijeri osvojio i litavsko i bugarsko prvenstvo, što mu je također plus, u derbijima ima dvije pobjede, dva remija i poraz, no minus mu je - možda i jedini - taj niz od tri utakmice (Rijeka, Istra, Dinamo), u kojima je uzeo tek dva od devet bodova. Na ruku mu ide i podrška Uprave, ali i vjera svlačionice.

Ključni igrač: Marko Livaja

Cijelu sezonu Hajduk igra na pogon Marka Livaje, koji se, ipak, trebao prilagoditi dolaskom Nikole Kalinića, a u tom procesu je Hajduk definitivno bio baš u periodu od tri utakmice bez pobjede. Nije zabio još od Rijeke prije mjesec dana, što je također prilog argumentu o Hajdukovoj rezultatskoj krizi ranog proljeća. Ako Dambrauskas usavrši taj ofenzivni dio, i uz Kalinića uspije i dalje izvlačiti ono najbolje iz Marka Livaje, "bijeli" bi u završnicu prvenstva mogli ući dodatno jači, čisto zbog golgeterske disperzije. I dalje je, međutim, sve jasno: ovosezonski učinak Livaje su 22 gola i šest asistencija. Sve jasno.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Prognoza:

Za Hajduk je dobro što na rasporedu ima i finale Kupa, što olakšava taj stvoreni imperativ osvajanja barem jednog domaćeg trofeja, koji je, realno, s obzirom na ulaganja, posve opravdan. Za splitsku momčad, pak, dodatni plus svakako je povratak Krovinovića, jer je on sve ono što Dinamu fali u izostanku Ivanušeca, ili što Rijeka ima u Pavičiću - pa vjerojatno i više od toga. U finale prvenstva, ipak, ulazi s treće pozicije potencijalnog osvajača, isključivo zbog pet bodova manjka u odnosu na Dinamo, činjenice da ima četiri derbija (tri u gostima), ali i psihološkog faktora: ovaj zanos i ekstremna želja nekad znaju i zauzdati, a ne samo raspaliti očekivanja.

TRI PREDNOSTI

1. Euforija i želja

2. Raspoložen napad

3. Stabilna Uprava

TRI MINUSA

1. Igra u derbijima

2. Defenzivna nestabilnost

3. Četiri teška gostovanja


RIJEKA

Trener: Goran Tomić

Držati ovakvu - najmlađu i najjeftiniju od "velike četvorke" - momčad blizu vrha, te pritom taj vrh i sam kreirati (Hajduku "uzeo" šest, Dinamu četiri, Osijeku dva boda), velika je stvar. Ulazak u finale Kupa također. Sve to potpisuje Goran Tomić, koji na svakoj adresi gdje se smjesti isporučuje i više od očekivanoga. Tomić definitivno izvlači najbolje iz kadra koji ima, stvarajući ujedno i igru - lijepu na oko, modernu i proaktivnu, a ujedno u najvećem dijelu i rezultatski uspješnu. U konkurenciji tri trenera iste generacije '77. (Tomić, Kopić, Dambrauskas) te jednog šest godina starijeg (Bjelica), s 45 godina i bez rada u Dinamu ili Hajduku, Tomić se isprofilirao kao jedan od najtalentiranijih HR-trenera.

Ključni igrač: Josip Drmić

Do dolaska, odnosno povratka Nikole Kalinića u HNL, ovaj 29-godišnji hrvatski Švicarac slovio je za najbolju "devetku" lige. I još uvijek jest, što dokazuje broj pogodaka (16). Odlično surađuje s također opasnim i odličnim Murićem, dok njima dvojici iz drugog plana sekundira Pavičić. U tom tercetu, ipak, Drmić je ipak najvažnija karika. Konačno, pet ovosezonskih HNL poraza (od njih ukupno osam), Rijeka je upisala kada na terenu nije bilo Drmića, ili kada on nije zabio pogodak. Poruke koje šalje nakon HD-a i Gorice dokazuju i pobjednički te kapetanski karakter vođe na terenu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Prognoza:

Čak pet poraza na gostovanjima, odnosno uzimanje tek 1,86 bodova odaje zašto Rijeka u finale ulazi iz drugog reda. Posljednja dva, pritom, kiksevi kod HD-a i Gorice, mogli bi biti odlučujući. U kontrapunktu, međutim, Rijeka u finišu sezone sva tri derbija igra kod kuće, i tu će dobiti priliku za povratak među kandidate za naslov. Ako ujedno uspije izjednačiti gostujuću krivulju, pa slaviti kod Istre 1961, Lokomotive, Šibenika i Belupa... tko zna. Nema dvojbe da je to "long-shot", no ova sezona ionako je puna čuda. Nema razloga za riječku publiku i ovaj put ne sanjariti...

TRI PREDNOSTI

1. Trener Tomić

2. Tercet Drmić - Murić - Pavičić

3. Neopterećenost i raspored

TRI MINUSA

1. Najtanji kadar

2. Loša forma

3. Najslabija obrana

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:51