DAMIR KRAJAC Cropix
POVRATAK U PROŠLOST

Konfuzija u Pravilniku HNS-a: Nema jasnog rješenja, ali evo koje ‘zaboravljeno‘ pravilo odlučuje finale Kupa

Ove sezone se nakon deset godina finale Kupa igra na dvije utakmice
Piše: SNObjavljeno: 04. travanj 2024. 20:08

Minimalnim 1:0 gostujućim pobjedama kod Lokomotive i Hajduka, Rijeka i Dinamo su osigurali finale Kupa. Bit će to peti puta da se ove dvije momčadi sastaju u finalu Kupa. U dosadašnja tri finalna ogleda, Rabuzinovo sunce je tri puta otišlo put Rijeke, dok ga je jednom osvojio Dinamo.

Ove sezone se nakon deset godina finale Kupa igra na dvije utakmice. Zanimljivo, i u posljednjem finalu na dvije utakmice su se susreli Dinamo i Rijeka. Tada je momčad Matjaža Keka s ukupnih 3:0 na Kantridu donijela prvi trofej nakon osam godina.

No, osim dvije utakmice u finalu Kupa ćemo vidjeti još jedno zaboravljeno pravilo. Radi se o golu u gostima koji i dalje vrijedi u HNS-ovim natjecanjima. To znači da će, u slučaju da momčadi u dvije utakmice zabiju jednak broj golova, Kup osvojiti momčad koja je zabila više golova u gostima. Nakon što je pravilo bilo na snazi 56 godina, UEFA ga je prije tri godine zauvijek ukinula. U Pravilniku HNS-a u članku 13. piše sljedeće:

"Na utakmicama završnice (finala) koje se igraju po dvostrukom kup sustavu pobjednik je momčad koja ukupno na obje utakmice postigne više pogodaka. Ako obje momčadi ukupno postignu jednak broj pogodaka, pobjednik je momčad koja postigla više pogodaka u gostima. Ako obje ekipe ukupno postignu jednak broj pogodaka, druga utakmica će se odmah produžiti za 2 x 15 minuta."

Iako su ovi reci Pravilnika kontradiktorni i konfuzni, s obzirom na to da nacionalni savezi nisu dužni pravila svojih natjecanja korigirati po UEFA-i, HNS je ostavio pravilo gola u gostima. Kako se finale Kupa nije igralo na dvije utakmice, primjenu tog pravila smo mogli vidjeti u doigravanju za ulazak u 1. NL. Tada je Zrinski u prvoj utakmici na gostovanju kod Kustošije poražen s 2:1, da bi u uzvratu slavio 1:0 i osigurao viši rang.

Tako bi ove godine finale Kupa vrlo lako moglo biti odlučeno pravilom za koje u krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji smatraju da više nema mjesta njihovim natjecanjima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 02:25