ad adasdas

 DANIEL KURTI/NK RIJEKA
RADI SE SJAJAN POSAO

Kreće nova priča: Uplašeni miševi postali su - momčad, a Rujevica se više neće crveniti od srama

Loši rezultati na jesen bili su samo posljedica višemjesečnog kaosa na kojeg Rijeka nije navikla.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. siječanj 2023. 08:27

Prije gotovo dva mjeseca (13. studenoga) situacija na Rujevici bila je poprilično mučna, nakon posljednjeg jesenskog kola i rezultatskog debakla protiv Dinama koji je domaćina doslovce ponizio (2:7) za kraj iznenađujuće loše sezone, svima je, pa i čelnicima kluba, bilo jasno da ova Rijeka ovako više - ne može.

Tada aktualni trener Cosmi kao da je predosjetio da se sprema njegov odlazak, gotovo sat vremena držao je monolog pred novinarima u kojem je pokušao opravdati sebe i igru svoje momčadi, koja je u tom susretu izgledala poput uplašenog miša pored zagrebačke velike i gladne mačke. No, sve što je uspio jest da je odgodio svoju smjenu dok se kamere i diktafoni nisu ugasili. Gospodski, kako i doliči Rijeci, u kasnijim večernjim satima stigla je objava kako je Cosmi postao bivši trener.

Dva mjeseca kasnije, na Rujevici se opet osjeća dašak optimizma. Svi pušu i na hladno nakon gorkih prošlogodišnjih iskustava, no Sergej Jakirović i njegov stručni stožer, uz sedam novih igrača i poprilično “provjetrenu” svlačionicu u odnosu na onu lanjsku, već sada su pokazali da će, na veliko zadovoljstvo navijača, ovo biti jedna druga – Rijeka.

U momčadi možda nema toliko pojedinačne kvalitete, možda Rijeka nema istinsku zvijezdu u svojim redovima poput Livaje, donedavno Mislava Oršića ili reprezentativnog vratara Ivušića, no Rijeka je, barem ako je suditi po dosad odigranim pripremnim utakmicama, napokon postala momčad.

Sve ono ružno je zaboravljeno, novi trener i novi, kvalitetni igrači donijeli su dimenziju više na Rujevicu koja se više neće morati crveniti od srama, barem kada je elementarna trka i zalaganje na terenu u pitanju. Svega toga bilo je i previše u jesenskom dijelu, loši rezultati i ispadanje iz Kupa od drugoligaša bili su samo posljedica višemjesečnog kaosa na kojeg Rijeka nije navikla, zato se i tako teško snalazila u svemu tome.

image
DANIEL KURTI/NK RIJEKA

Igrači i stručni stožer dobili su napokon mir, radilo se i treniralo daleko od svjetla kamera i mikrofona, nitko se od igrača, a još manje trenera, nije razbacivao bahatim izjavama koje se znaju odbiti od glavu poput bumeranga, no jasno je da momci, baš kao i Jakirović itekako vjeruju u sebe i svoje mogućnosti.

Novi vjetrovi

Već ovog petka pretplatnici, oni koji su i “kroz bonace i nevere” svaku utakmicu uz svoju momčad, moći će u generalki protiv Honveda vidjeti te nove vjetrove koji su zapuhali na Kvarneru. U dosad pet odigranih pripremnih ogleda, koji su uglavnom bili zatvoreni za širu javnost (izuzev prijenosa iz Torina), pokazali su Riječani puno više toga dobrog nego onog što bi trebalo brinuti, posebice u obrambenoj fazi igre, a napadački dio i akcije se ionako još “bruse”. Osnova je bila vratiti se na stare staze čvrste obrane koja je sezonama bila zaštitni znak momčadi. Da su na dobrom putu, govori i činjenica od svega tri primljena pogotka u pet dvoboja, a taj statistički podatak može biti i još bolji nakon dvostruke provjere s Honvedom.

Kada su postignuti pogoci u pitanju, Rijeka ih postigla točno 21. Istina, veliku većinu njih Riječani su postigli u dva ogleda (Grobničan i Dolny Kubin) protiv nedoraslih protivnika, odnosno, niželigaša, no baš su takvi (Moslavina, BSK Bijelo brdo) uvelike obilježili ovu sezonu Rijeke, koja još uvijek nije - izgubljena. Sve je na Jakiroviću i igračima, koji u nastavak sezone kreću u neku svoju, novu, riječku nogometnu priču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:48