DAMIR SKOMRLJ Cropix
SUDAR NA RUJEVICI

Legenda Hajduka uoči derbija s Rijekom: ‘Zna Livaja da mu neće vikati ‘bravo majstore‘, ali mora ostati miran‘

‘Obje momčadi su pod pritiskom, ali to su dvoboji u kojima se potvrđuju klasa i karakter‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. listopad 2023. 09:29

Lijepo je vrijeme u Splitu, sunce prži, još nije kraj morskim radostima. Tončija Gabrića uhvatili smo na plaži, točnije pored bazena Jadrana na Zvončacu. Koristi stariji Gabrić svaki trenutak za kupanje, pa ne odustaje ni početkom listopada.

- More je sjajno - kazat će nam Tonči Gabrić, koji će opremu za kupanje u kasnim poslijepodnevnim satima subote ipak staviti sa strane...

- Jasno je da ću gledati jadranski derbi jer silno me intrigira kakav je Hajduk. Želim vidjeti jesu li spremni za šampionsku utrku, želim znati kako će momčad reagirati nakon pobjede u derbiju s Dinamom.

Tonči Gabrić priča bez okolišanja. Pred jadranski derbi stoga će reći i ono o čemu će mnogi šutjeti...

- Boli me mržnja koja se pojavljuje na utakmicama Rijeke i Hajduka. Jedna velika, neuobičajena i bez temelja. Rivalstvo je postojalo i u moje igračko doba, ali danas je ozračje puno negative. Ne znam zašto i kako jer nogometna utakmica ima svoj naboj, ali nema potrebe za takvom atmosferom.

Samo lijepi dani

Dio tog ozračja prenio se početkom lipnja i na reprezentaciju kada je Livaja na Rujevici ušao o verbalnu prepirku s jednim od navijača. Kako vidite Livajin izlazak na Rujevicu četiri mjeseca kasnije?

- Livaju dobro poznajem i zato moram reći samo jednu rečenicu - treba biti miran i fokusiran isključivo na teren. Na svoju igru i ništa drugo. Povici s tribina su očekivani jer Livaja je suparnički igrač koji na Rujevici uvijek pruža najbolja izdanja.

Poznato je Gabriću taj osjećaj kako je izaći pred suparničke navijače u jadranskom derbiju. Poznat mu je s obje strane jer legendarni vratar bio je kapetan oba kluba. Rijeke krajem 80-ih, Hajduka krajem 90-ih. Dolazio je na Poljud s Riječanima, stizao na Kantridu sa splitskim Bijelima.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Pamtim samo lijepe dane. Baš kako pjesma kaže. Bilo je velikih utakmica u oba dresa. I pobjeda i poraza. Ali, uvijek sam poštivao drugu stranu. Takav respekt očekujem i u subotu na Rujevici.

Rijeka sa Sopićem igra okomiti nogomet, stvaraju Riječani puno šansi, ali s druge strane Hajduk je i prošle nedjelje protiv Dinama pokazao kako se gase protivničke ofenzivne ideje.

- Neće Rijeka odustati od svog nogometa. Napadat će, igrat će isto, ne očekujem da će se adaptirati na Hajduk. S druge strane, Leko zna kako se igraju velike utakmice, dvaput su Bijeli ove sezone dobili Dinamo, a to je veliko upozorenje i za Rijeku. U svakom slučaju, stiže nam jadranski derbi koji bi zaista trebao opravdati zanimanje svih nas koji nestrpljivo čekamo početak utakmice. Veliki test za Hajduk, ali i Rijeku koja može izaći na prvo mjesto. Obje momčadi su pod pritiskom, ali to su dvoboji u kojima se potvrđuju klasa i karakter - kazao je Tonči Gabrić.

Njegov sin Drago Gabrić smatra da su bodovi iznimno važni i pritom će ovog puta zanemariti priču kako se prvenstvo osvaja na “malim utakmicama”.

- Pustite te priče jer koliko su bodovi bili važni protiv Dinama, i ovi iz jadranskog derbija su iznimno bitni - rekao je Drago.

U analizi dvoboja naglasit će nekadašnji krilni napadač Hajduka i Rijeke nekoliko faktora.

- Susreću se dva sasvim različita sustava, dvije potpuno različite momčadi. Hajduk ide na rezultat, ima individualce, ima golemo iskustvo. Rijeka je ekipa brze tranzicije, mladih igrača, šablona igre. Međutim, po mom sudu, iskustvo u ovakvim utakmicama uvijek ima prednost.

image
VOJKO BASIC Cropix

Držite da Rijeka neće biti u mogućnosti razviti svoju prepoznatljivu igru?

- Ne vjerujem da će Hajduk dopustiti Rijeci njihovu igru. Kada je visok naboj rijetko gledamo lepršavu igru. Sve stane u mali paket prekida, sve je u “knap”, puno kontakta. Uvijek vjerujem iskustvu jer utakmice velikog uloga idu na stranu momčadi koje posjeduju tu karakteristiku, a iskreno, ipak se Rijeka ne može usporediti s Hajdukom u tom segmentu iskustva.

Livaja će biti pod posebnim povećalom, ali Drago Gabrić tome ne pridaje posebnu pozornost.

- Navikao je na svakom gostovanju na poruke suparničkih navijača. Zna i Livaja da mu neće vikati “bravo, majstore”. Ali, i kada ne zabija pogotke, pruža onu “nevidljivu” korist za momčad. Sjajno je to iskoristio Sahiti u zadnja dva susreta jer fokus protivničkih stopera na Livaji uvijek otvara prostor za krilne napadače. Sama Livajina pojava na terenu stvara posebnu situaciju za protivnika, zato ga držim iznimno značajnim i kada ne zabija golove.

Nakon jadranskog derbija slijeda dvotjedna stanka, a oba suparnika imaju prigodu u tom razdoblju uživati na prvom mjestu.

- Psihološki jako bitan faktor. Nije isto trenirati nakon poraza i guštati u dva tjedna rada nakon pobjede. Iz iskustva znam, kad izgubiš moliš Boga da ti sljedeća bude za tri dana. Kad dobiješ, uživao bi 20 dana u pobjedi na velikoj utakmici. Utakmica je silno intrigantna jer može Rijeci srušiti snove, Hajduku rasplamsati, toliko je opcija....

Prognoza

Kakvu utakmicu predviđaju Tonči i Drago Gabrić? Pred derbije će analitičari uvijek remi istaknuti u prvi plan, a s tim se slaže i Tonči.

- Da, istina je, remi se uvijek nameće kao prva opcija. Ali, pritom ću naglasiti, riječki remi neće biti bez pogodaka. Obje momčadi imaju sjajan arsenal napadača, ne vjerujem da će ostati bez pravog udarca. Ali, nekako je neriješeno najbliže, premda i dalje smatram da je utakmica potpuno otvorena - poručio je Tonči Gabrić.

S druge strane Drago drži da je Hajduk zbog svih karakteristika momčadi ipak bliži pobjedi. Konačni rezultat?

- Bit će 0:1, strijelac Livaja. Zaslužio je da mu se otvori nakon pet utakmica bez pogotka - kazao je Drago Gabrić.

Prevaga

Na kraju cijele priče, razvidan je zaključak. Teška, neizvjesna utakmica čeka nas na Rujevici.

- Treneri, iskustvo i pojedinačna klasa tri su najvažnija faktora odluke. Početak je sezone, ima puno utakmica, ali svaka je važna, a međusobni omjeri posebno. Rujevica je teška za igrati, blizu su gledatelj, ima dosta i vrijeđanja, ozračje je svakako prednost Rijeke. Moram naglasiti, jedne od ozbiljnijih momčadi koju su na Kvarneru posložili zadnjih godina. Sopić je mudro uzeo temelj od Jakirovića, dodao svojih 10% i nastavio s radom. Bez velikog filozofiranja stvorio je pobjedničku momčad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:49