Ivica Grnja

 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
‘VEĆ MI SE I RUGAJU‘

Legenda Osijeka: ‘Ovo je strašno! Stižu nas i oni kojima smo bježali 15 bodova... A publika? Nemam riječi‘

‘Navijači na utakmicama plješću i kada netko ukliže... Je li moguće da se s time zadovoljavaju?‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. travanj 2023. 08:48

Pogodili smo pravi trenutak u kojem smo nazvali Ivicu Grnju. Legendarni nogometaš Osijeka, s 520 nastupa za Bijelo-plave, upravo je u društvu raspravljao o aktualnom trenutku u kojem se nalazi klub iz Gradskog vrta. Pitanje nije bilo ni potrebno, Grnja je odmah nastavio u smjeru u kojem je i do tada vodio razgovor...

- Što reći u ovom trenutku osim da nešto ne štima? Bez obzira što su neki otišli, opet su ostali igrači s izuzetno dobrim ugovorima o kojima se može sanjati. A to znači da je netko procijenio i kako su svojom kvalitetom to i zaslužili. Ali, ovo što se događa s našim Osijekom više ne znam kako komentirati... - priča Grnja, jedan od četvorice klupskih legendi, uz Pavu Majera, Ivana Lukačevića i Bakira Beširevića, koji su zaslužili svoje mjesto na danas već famoznom muralu na početku Wilsonove ulice koja vodi prema Gradskom vrtu.

Malo zavaravanje

Desetak godina se u Osijeku ne pamti kriza rezultata slična aktualnoj. Malo-pomalo Bijelo-plavi daju nekakvu nadu svojim navijačima kako će izaći iz rupe u koju su upali, ali nikako u tome ne uspijevaju, nego tonu sve dublje. Serija u kojoj nisu nikoga pobIjedili oduljila se na ukupno deset utakmica računajući sva natjecanja. Od 12 utakmica koliko su odigrali u 2023. Osijek je tek u jednoj uspio pobijediti. Pritom su doživjeli čak šest poraza i pet puta remizirali.

image

Ramon Mierez i Jorge Obregon

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

- Svakog vikenda čekam i mislim si: “Evo, sad će krenuti”. Malo se zavaramo s bodom protiv Dinama na Maksimiru i počne lagana euforija, a onda već u idućem kolu odmah dobiješ po tabanima od Hajduka u Gradskom vrtu. Onda dođe Rijeka i opet smo svi skočili i ponadali se kako će ići na bolje, ali što sad nakon Gorice reći... Strašno je to za reći, ali kada igraš za takve novce u “tuđem” gradu pa daj onda sve od sebe, da se vidi da daješ nešto tom gradu, to, klubu... Jako sam razočaran, je li moguće da nas na ljestvici sustignu ekipe kojima smo na jesen bježali 15 bodova? Vidim da naši navijači na utakmicama plješću kada netko ukliže... Je li moguće da se danas zadovoljavaju s takvim stvarima? Mierezu svaka čast na trci i borbenosti, ali da smo mi u moje vrijeme tjerali Lukačevića da to radi on nikada ne bi zabio gol. A upravo to se događa Mierezu, trči od jednog do drugog protivničkog igrača, u toj se silnoj trci istroši jer ga drugi ne poprate kako treba, pa kada dođe tamo gdje treba biti nema više snage i mirnoće da zabije - kaže naš sugovornik.

Kao sladoled na suncu

Devet prvenstvenih utakmica u nizu Osijek nije pobijedio, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati golovi koje su Bijelo-plavi zabili u 2023. Tek pet u 11 HNL nastupa u drugom dijelu sezone...

- Nogomet se igra za navijače, a navijači vole golove. Vole kad nekoga nadmudriš, vole kada nekoga izigraš i kada pobijediš. A mi tužno čekamo više od dva mjeseca da se to dogodi...

Gdje se pogriješilo, što je uzrok aktualne rezultatske krize koja drma klub iz Gradskog vrta? Pitanje je to koje sve muči.

- Ne mogu reći da ti igrači nisu u svojim bivšim klubovima nešto vrijedili, ali zašto se to kao sladoled na suncu otopilo? Što se dogodilo u odnosu na ono što smo od njih gledali prošlih godina kada su me ti isti igrači oduševljavali lucidnim potezima, golovima, da se to tako odjednom otopilo? Jednostavno ne mogu naći prave riječi kako bih objasnio. Mislim da oni kvalitete imaju, ali ono što pružaju je katastrofalno. U razloge zašto je tako ne ulazim jer ne znam, jer ne vidim što rade, što uigravaju, ali je - nedostatno! Otišli su neki igrači, pa neka su i otišli, jer i dalje su ostali dovoljno kvalitetni igrači koji su se mogli naći - kaže Grnja.

Već mi se i rugaju

Nevjerojatno, apsurdno i neobjašnjivo, ali unatoč rijetko viđenoj krizi, unatoč tome što su i zaboravili kada su posljednji puta slavilo pobjedu i unatoč tome je u posljednjih devet prvenstvenih utakmica osvojeno svega četiri boda, Osijek i dalje drži treće mjesto. Kojeg, doduše, danas dijeli bodovno poravnat s Rijekom i Varaždinom. Grnja, međutim, unatoč svemu vjeruje kako će Bijelo-plavi na koncu sezone i ostati na poziciji na kojoj se nalaze još od početka listopada prošle godine i koju drže posljednjih 17 prvenstvenih kola.

- Ja se kladim da ćemo mi svejedno na kraju biti treći! Po kvaliteti igrača vjerujem da će Osijek završiti na toj poziciji. Već mi se i rugaju kada to govorim, ali ja sam i dalje veliki optimist - zaključio je Grnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:46