MARKO TODOROV/CROPIX
SPORTCAST

Legendarni trener: Dvije me stvari smetaju u HNL-u. Jedna se tiče najvećeg derbija, a druga Rijeke...

‘Dinamo je najjači, ali puno toga će ovisiti i o Sevilli. A trenutno je u najboljem stanju Hajduk!‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 16. veljača 2022. 16:13

Ovo je definitivno jedna od najuzbudljivijih sezona Prve HNL od osamostaljenja Hrvatske, a činjenica da se trenutno čak četiri kluba nadaju naslovu prvaka dovela je i do nikad zanimljivijeg zimskog prijelaznog roka u domaćem nogometu.

Hrvatska verzija zimskog 'mercata' završena je transferom Kristijana Lovrića iz Gorice u Dinamo što je izazvalo veliko oduševljenje navijača slavonskog kluba.

"Ovo se u hrvatskom nogometu nije baš događalo jer smo jako rijetko imali klubove koji su u stanju planski graditi momčad za sadašnjost i budućnost. Do sada je to radio uglavnom samo Dinamo, Hajduk je došao na tu razinu u zadnjih godinu dana, a to radi i Osijek", rekao je iskusni trener Ilija Lončarević u novom izdanju Sportcasta Sportskih novosti.

"Dolasci Lovrića i Caktaša bi trebali biti prevaga prema odlasku Bočkaja. Njihova prilagodba, s obzirom na iskustvo koje imaju, bi trebala ići brzo i sigurno je Osijek jači nakon ovog prijelaznog roka", smatra Lončarević.

Jači je i Hajduk koji je ove zime doveo četiri igrača od kojih je najveće ime Nikola Kalinić.

image

Nikola Kalinić i Marko Livaja neće imati problema s uigravanjem, smatra Ilija Lončarević

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

"Hajduk je pokazao najveću moć s obzirom na mogućnost budžeta s kojim raspolažu. Sportski direktor Nikoličius je pokazao da je maher u dovođenju igrača. Dolazak Kalinića je i kvalitetno i marketinški velika stvar za Hajduk. Zbog tih transfera naboj splitske momčadi praktično je još veći nego u prvom dijelu prvenstva, a kad je tako, onda su oni ozbiljan kandidat za osvajanje prvog mjesta. Kalinić je iskusan centarfor, a u suradnji s Livajom će oni biti jako opasni. On nije klinac koji je došao u Hajduk da se dokazuje i neće biti nikakvih problema oko uigravanja njih dvojice."

Lončarević nam je odgovorio i na pitanje za koga smatra da će ipak biti prvak u ovoj borbi četiri kluba.

"Tonus momčadi Rijeke nije na nivou za borbu za prvo mjesto. Ako su oni u stanju dići taj tonus, onda ih se nikako ne smije otpisati jer nisu oni slučajno tu gdje jesu. Ostale tri momčadi su na svojem nivou. Što se tiče pitanja tko će biti prvak, Dinamo je još uvijek najjači. Ovisi puno o tome kako će se Dinamo iscrpiti oko Seville te koliko će te utakmice psihološki uzeti ili donijeti momčadi. Hajduk je sada u najboljem stanju, ali to ne znači da će potrajati cijelo vrijeme."

Što se tiče HNL-a, u zimskom prijelaznom roku se dosta pričalo i o novoj suradnji Rijeke i Hrvatskog dragovoljca gdje je čak 9 igrača s Rujevice stiglo na stadion Stjepan Spajić. Lončarević je tu jasan.

"U ligi bi trebalo napraviti reda što se tiče posudbi igrača. Osobno ne bih dozvolio više od dva igrača da pređu iz jednog u drugi klub, a ovo je praktično cijela momčad. Ovo je u redu za igrače, u redu je za Rijeku, ali što se tiče nogometa u Hrvatskoj, to je nakaradno, to nije zdravo", rekao je iskusni trener.

image

Ilija Lončarević u Sportcastu

SPORTSKE NOVOSTI

Druga stvar o kojoj se priča je i termin odigravanja zaostale utakmice 9. kola Prve HNL između Hajduka i Dinama. Ona se trebala odigrati još 19. rujna prošle godine, a trenutno nije uopće poznat novi datum igranja.

"Za mene je to nelegalno, nema smisla. Ta utakmica se u najmanju ruku trebala igrati ili krajem jeseni ili sada početkom siječnja. Ovo jednostavno nije normalno. To je utakmica iz prvog dijela prvenstva, kako može biti odigrana u četvrtom dijelu. Mogao se i trebao naći termin. Nema tu sada da jedan klub kaže da on ne može u nekom terminu - onaj tko vodi ligu to odredi i nema puno priče. Tako je do sada bilo", izjavio je Lončarević u Sportcastu.

Prva HNL je bila samo dio tema koje smo obradili s Ilijom Lončarevićem u ovom izdanju Sportcasta. Iskusni trener je objasnio što bi Dinamo trebao napraviti u prvoj utakmici protiv Seville u Europskoj ligi te zbog čega Španjolci neće podcijeniti zagrebačku momčad. Isto tako je istaknuo i koji igrač Dinama je zaslužio poziv u reprezentaciju, a nije ga do sada dobio.

Pričao je Lončarević i o jedinom pravom nasljedniku Luke Modrića, komentirao činjenicu da izbornik Zlatko Dalić nije razgovarao sa Šimom Vrsaljkom nakon Eura, ali i objasnio koja je zamka odbijanja Lukasa Kačavende zimskog transfera. Sve to pogledajte u našem Sportcastu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 12:22